ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φίλτρα αέρα: Μειώνουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαρικής ρύπανσης στην γνωστική ανάπτυξη παιδιών-Μελέτη

Φίλτρα αέρα: Μειώνουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαρικής ρύπανσης στην γνωστική ανάπτυξη παιδιών-Μελέτη

Φίλτρα αέρα: Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να υποστηρίξει την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ένα φορητό φίλτρο αέρα στο σπίτι μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Simon Fraser συνεργάστηκαν με επιστήμονες από τις Η.Π.Α. και τη Μογγολία για να μελετήσουν τα οφέλη από τη χρήση φίλτρων αέρα για τη μείωση της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αξιολόγησαν τον αντίκτυπο της στη νοημοσύνη των παιδιών. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή τους είναι η πρώτη μελέτη του είδους της που τεκμηριώνει τις επιδράσεις της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γνωστική λειτουργία των παιδιών.

Ξεκινώντας το 2014, η ομάδα στρατολόγησε 540 έγκυες γυναίκες στο Ulaanbaatar της Μογγολίας για να συμμετάσχουν στη μελέτη Ulaanbaatar Gestation and Air Pollution Research (UGAAR). Το Ουλάν Μπατόρ έχει μερικές από τις χειρότερες ποιότητες αέρα στον κόσμο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι γυναίκες ήταν λιγότερο από 18 εβδομάδες στην εγκυμοσύνη τους και ήταν μη καπνίστριες, ενώ δεν είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν συσκευές φιλτραρίσματος αέρα στο σπίτι τους. Κατανεμήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα ελέγχου είτε στην ομάδα παρέμβασης. Η ομάδα παρέμβασης έλαβε ένα ή δύο φίλτρα καθαρισμού αέρα HEPA και τους προτάθηκε να λειτουργούν συνεχώς τα φίλτρα αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα καθαριστικά αέρα αφαιρέθηκαν από το σπίτι μόλις γεννήθηκε το παιδί. Οι ερευνητές αργότερα μέτρησαν το πηλίκο νοημοσύνης των παιδιών σε πλήρη κλίμακα (FSIQ) στην ηλικία των τεσσάρων ετών χρησιμοποιώντας την Προσχολική και Πρωτοβάθμια Κλίμακα Νοημοσύνης Weschler. Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν χρησιμοποιήσει φίλτρα αέρα είχαν μέσο FSIQ 2,8 βαθμούς υψηλότερο από την ομάδα της οποίας οι μητέρες δεν χρησιμοποίησαν φίλτρο αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Αυτά τα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με στοιχεία από προηγούμενες μελέτες, εμπλέκουν έντονα την ατμοσφαιρική ρύπανση ως απειλή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου», λέει ο Ryan Allen, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας της SFU. «Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η μείωση της έκθεσης είχε σαφή οφέλη». Τα παιδιά στην ομάδα παρέμβασης είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερες μέσες βαθμολογίες δείκτη λεκτικής κατανόησης, κάτι που συμφωνεί με τα αποτελέσματα από προηγούμενες μελέτες παρατήρησης. Η έρευνα δείχνει ότι οι λεκτικές δεξιότητες ενός παιδιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι παντού και εμποδίζει τα παιδιά να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», προσθέτει ο Άλεν. «Οι καθαριστές αέρα μπορεί να παρέχουν κάποια προστασία, αλλά τελικά ο μόνος τρόπος για την προστασία όλων των παιδιών είναι η μείωση των εκπομπών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα τοξικά σωματίδια που εισπνέουμε πάνε απευθείας στον εγκέφαλο

Η κλιματική αλλαγή βλάπτει τα παιδιά πριν καν γεννηθούν

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλάζει τη συνδεσιμότητα εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις στη ναυτιλία

Ενώ οι διαδρομές θα μπορούσαν να σημαίνουν εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων για το διεθνές εμπόριο, σημαίνουν επίσης ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα στην Αρκτική θα θέσει σε κίνδυνο πολλά είδη που ζουν σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.