Ευερέθιστο έντερο: Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί φουσκώματα, πόνο, αέρια, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα.
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) είναι μια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού που προκαλεί φουσκώματα, πόνο, αέρια, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα. Αν και οι αιτίες ποικίλλουν, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην έξαρση των συμπτωμάτων. Ακολουθούν έξι + μία τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με IBS.
-
Όσπρια
Φακές, φασόλια και ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά περιέχουν και ολιγοσακχαρίτες που μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα. -
Λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι
Παρότι είναι υγιεινά, περιέχουν θείο και ζυμώσιμους υδατάνθρακες (FODMAPs) που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. -
Γαλακτοκομικά με λακτόζη
Το γάλα, το γιαούρτι και τα παγωτά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή φουσκώματα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία συχνά συνυπάρχει με το IBS. -
Γλυκαντικά όπως σορβιτόλη και ξυλιτόλη
Βρίσκονται σε τσίχλες, καραμέλες και «διαιτητικά» προϊόντα. Αυτά τα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν έντονη ζύμωση στο έντερο. -
Τηγανητά και λιπαρά φαγητά
Τα λιπαρά καθυστερούν την πέψη και εντείνουν τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. -
Καφεΐνη και αναψυκτικά
Η καφεΐνη διεγείρει το έντερο και μπορεί να προκαλέσει κράμπες ή διάρροια, ενώ τα αναψυκτικά προκαλούν αέρια.
+1: Γλουτένη (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Ορισμένα άτομα με IBS ανακουφίζονται όταν αποφεύγουν τη γλουτένη, παρόλο που δεν έχουν κοιλιοκάκη.
Η εξατομίκευση είναι το κλειδί. Η καθοδήγηση από διαιτολόγο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε κάθε άτομο ξεχωριστά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube