ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρπης ζωστήρας: Γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας;

Έρπης ζωστήρας: Γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας;

Έρπης ζωστήρας: Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για τη μείωση του φόρτου του έρπητα ζωστήρα και επίσης πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Ο έρπης ζωστήρας αυξάνει τις πιθανότητες για εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή κατά σχεδόν 30%.  Τα άτομα που είχαν έρπητα ζωστήρα μπορεί να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη μελέτη. Οποιοσδήποτε είχε ποτέ ανεμοβλογιά μπορεί να αναπτύξει έρπητα ζωστήρα – ένα επώδυνο εξάνθημα που προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Περίπου το ένα τρίτο των Αμερικανών θα εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Πώς επηρεάζει ο έρπης ζωστήρας την υγεία μας;

Η νέα μελέτη, σε περισσότερους από 200.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υποστεί μια περίοδο έρπητα ζωστήρα είχαν έως και 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό στα επόμενα 12 χρόνια, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν παραμείνει χωρίς έρπητα ζωστήρα. Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, που περιλαμβάνει καρδιακή προσβολή, ήταν έως και 25% υψηλότερος.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Journal of the American Heart Association, δεν αποδεικνύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. Αλλά είναι βιολογικά εύλογο, σύμφωνα με τους ερευνητές: Ο επανενεργοποιημένος ιός μπορεί να εισέλθει στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε καρδιαγγειακά «συμβάντα» όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι μπορεί να αυξηθούν μετά τον έρπητα ζωστήρα, αλλά εξέτασαν βραχυπρόθεσμα. Δεν έχει γίνει σαφές πόσο καιρό επιμένει αυτός ο κίνδυνος, δήλωσε η Δρ Σάρον Κούρχαν, επικεφαλής ερευνητής στη νέα μελέτη. «Τα ευρήματά μας αποδεικνύουν ότι ο έρπητας ζωστήρας σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου και ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να παραμείνει για 12 χρόνια ή περισσότερο μετά από έρπητα ζωστήρα», δήλωσε ο Curhan, από το Brigham and Women’s Hospital, στη Βοστώνη.

Αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα, είπε η Δρ Ελίζαμπεθ Κοέν, οφθαλμίατρος και καθηγήτρια στο NYU Grossman School of Medicine, στη Νέα Υόρκη. «Αυτό που δείχνουν είναι ότι ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος δεν εξαφανίζεται απλώς», είπε ο Κοέν, ο οποίος μελετά την οφθαλμική νόσο που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα. Ενώ ο έρπητας ζωστήρας είναι πολύ κοινός, δεν λαμβάνεται τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με τον Κοέν. Όλα ξεκινούν με τον ιό της ανεμοβλογιάς, που ονομάζεται ανεμευλογιά ζωστήρας. Μόλις ένα άτομο προσβληθεί από αυτόν τον ιό – όπως σχεδόν κάθε Αμερικανός που γεννήθηκε πριν από το 1980 – παραμένει αδρανής στο σώμα, κρύβεται στα νεύρα.

Γενικά, το ανοσοποιητικό σύστημα κρατά τον ιό υπό έλεγχο. Αλλά όταν η ανοσολογική λειτουργία ενός ατόμου εξασθενεί – λόγω ηλικίας, ασθένειας ή φαρμάκων, για παράδειγμα – ο ιός της ανεμευλογιάς ζωστήρα μπορεί να επανενεργοποιηθεί, προκαλώντας έρπητα ζωστήρα. Τυπικά, ο έρπητας ζωστήρας προκαλεί ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα που αποτελείται από φουσκάλες γεμάτες με υγρό και συνήθως εξαφανίζεται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με το CDC.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έρπητας ζωστήρας επηρεάζει την περιοχή γύρω από το μάτι – μια κατάσταση που ονομάζεται οφθαλμικός έρπης ζωστήρας – η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως έλκη στον κερατοειδή και μόνιμη απώλεια όρασης. Εν τω μεταξύ, μεταξύ 10% και 18% των ατόμων με έρπητα ζωστήρα αναπτύσσουν μεθερπητική νευραλγία (PHN), πόνο στα νεύρα που μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως χρόνια μετά την υποχώρηση του δερματικού εξανθήματος. Η οφθαλμική νόσος του έρπητα ζωστήρα, είπε ο Cohen, συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου βραχυπρόθεσμα, σε σύγκριση με τον πιο ήπιο έρπητα ζωστήρα.

Σχετίζεται ο έρπης ζωστήρας με καρδιακές παθήσεις;

Η τελευταία μελέτη εξέτασε τον έρπητα ζωστήρα στο σύνολό του. Ο Curhan είπε ότι δεν είναι σαφές εάν οι επιπλοκές του έρπητα ζωστήρα, όπως η PHN και η οφθαλμική νόσος, συνδέονται με μεγαλύτερες αυξήσεις στους κινδύνους καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού μακροπρόθεσμα. Σε μεγάλο μέρος της περιόδου της μελέτης, δεν υπήρχε εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τώρα ένα πολύ αποτελεσματικό διαθέσιμο, είπαν και οι δύο γιατροί.

«Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για τη μείωση του φόρτου του έρπητα ζωστήρα και επίσης πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών», είπε ο Curhan. Το CDC συνιστά στους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω να λαμβάνουν δύο δόσεις του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα. Συνιστάται επίσης για άτομα ηλικίας 19 ετών και άνω που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή ιατρικών θεραπειών.

Το εμβόλιο είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του έρπητα ζωστήρα και του PHN σε υγιείς ενήλικες, με την ανοσία να παραμένει ισχυρή για τουλάχιστον επτά χρόνια, λέει το CDC. Είναι κάπως λιγότερο αποτελεσματικό για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Τα τελευταία ευρήματα βασίζονται σε πάνω από 200.000 επαγγελματίες υγείας των ΗΠΑ που παρακολουθήθηκαν για έως και 16 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λίγο περισσότεροι από 3.600 υπέστησαν εγκεφαλικό, ενώ 8.620 εμφάνισαν καρδιακή νόσο.

Συνολικά, τα άτομα με ιστορικό έρπητα ζωστήρα είχαν έως και 38% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι πέντε έως οκτώ χρόνια μετά τον έρπητα ζωστήρα. Ομοίως, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν έως και 25% υψηλότερος, κορυφώνοντας εννέα έως 12 χρόνια μετά το επεισόδιο έρπητα ζωστήρα. Αυτοί ήταν οι κίνδυνοι αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολλούς άλλους παράγοντες – όπως η ηλικία, οι χρόνιες παθήσεις υγείας, το βάρος, οι συνήθειες άσκησης και το κάπνισμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρπης Ζωστήρας:Nέα δεδομένα για την ασθένεια και τον εμβολιασμό

Πώς ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό;

Αυξημένος κίνδυνος για έρπητα ζωστήρα έπειτα από νόσηση με Covid

Επηρεάζει ο έρπητας ζωστήρα την υγεία των ματιών μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης