ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μελέτη: Πώς ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό;

Μελέτη: Πώς ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό;

Μελέτη: Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για το επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος για ένα χρόνο μετά τη μόλυνση.

Οι επιστήμονες που ερευνούν γιατί οι άνθρωποι που είχαν έρπητα ζωστήρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, πιστεύουν τώρα ότι η απάντηση βρίσκεται στα λιπιδικά κυστίδια που ονομάζονται εξωσώματα που μεταφέρουν πρωτεΐνες και γενετικές πληροφορίες μεταξύ των κυττάρων, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Anschutz Medical Campus. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Journal of Infectious Diseases, περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς πίσω από τη σχέση μεταξύ έρπητα ζωστήρα και εγκεφαλικού.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για το επώδυνο εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού είναι αυξημένος για ένα χρόνο μετά τη μόλυνση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Andrew Bubak, Ph.D., επίκουρος καθηγητής έρευνας στο Τμήμα. Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Είναι σημαντικό ότι το εξάνθημα συχνά θεραπεύεται πλήρως και τα άτομα αισθάνονται φυσιολογικά, αλλά παρόλα αυτά κυκλοφορούν με αυτή τη σημαντική αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού».

Ο έρπης ζωστήρας (HZ) ή ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς ζωστήρα που προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ο ιός παραμένει στους γαγγλιακούς νευρώνες και μπορεί να επανενεργοποιηθεί προκαλώντας βασανιστικό πόνο. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο έρπητας ζωστήρας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ειδικά για άτομα κάτω των 40 ετών, όπου το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα συνήθως δεν συνιστάται. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε άτομα με εξανθήματα στο πρόσωπό τους, ίσως λόγω της εγγύτητας με τον εγκέφαλο.

Για να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί αυτό, ο Bubak και η ομάδα του άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα εξωσώματα. «Τα εξωσώματα μεταφέρουν παθογόνο φορτίο που μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και φλεγμονή μακριά από το σημείο της πραγματικής μόλυνσης», είπε ο Bubak. «Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε εγκεφαλικό στους ασθενείς». Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα πλάσματος από 13 ασθενείς με έρπητα ζωστήρα και 10 χωρίς. Τα δείγματα ελήφθησαν τη στιγμή της μόλυνσης και σε 3 μήνες παρακολούθησης για ένα υποσύνολο ασθενών και τα εξωσώματα εξήχθησαν από το πλάσμα.

Οι ερευνητές βρήκαν προθρομβωτικά εξωσώματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θρόμβους αίματος σε άτομα με λοίμωξη. Ανακάλυψαν επίσης προφλεγμονώδη εξωσώματα που επίσης ενέχουν κινδύνους για εγκεφαλικό κατά την παρακολούθηση 3 μηνών. Ο Bubak είπε ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι σε ένα υποσύνολο ατόμων με έρπητα ζωστήρα, ο ιός μπορεί να μην επιστρέψει σε λανθάνουσα κατάσταση ή τα κυκλοφορούντα εξωσώματα που προκαλούν παρατεταμένη προθρομβωτική κατάσταση μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τη θεραπεία και την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Είπε ότι η χρήση αντιιικών παραγόντων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την προσθήκη αντιαιμοπεταλιακών και αντιφλεγμονωδών παραγόντων θα μπορούσε να βοηθήσει. «Καθώς και πρωτοβουλίες για την αύξηση της πρόσληψης εμβολίου HZ για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, ιδιαίτερα σε άτομα με γνωστούς προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού», δήλωσε ο Bubak. «Εάν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν με μια μεγαλύτερη διαχρονική μελέτη, τότε αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την κλινική πρακτική». Οι περισσότεροι γιατροί δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ του έρπητα ζωστήρα – που έχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο – και του εγκεφαλικού.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γενετικά τροποποιημένος ιός του έρπητα δίνει διπλή γροθιά κατά του προχωρημένου καρκίνου

Έρπης Ζωστήρας:Nέα δεδομένα για την ασθένεια και τον εμβολιασμό

Οι επιστήμονες μεταμοσχεύουν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε εγκεφάλους αρουραίων

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοιχτό πρόγραμμα κατάρτισης για 2000 ανέργους από τη ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων άνεργων Πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναμικούς τομείς του αναπτυξιακού μοντέλου της Οικονομίας

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης