ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Epstein-Barr ΣΚΠ: Ο ιός συμβάλλει στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας

Epstein-Barr ΣΚΠ: Ο ιός συμβάλλει στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας

Epstein-Barr ΣΚΠ: Η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται κατά λάθος στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών, διαβρώνοντάς τες σταδιακά.

Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους ιούς στον κόσμο μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στον δρόμο για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια δυνητικά αναπηρική ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος επιτίθενται κατά λάθος στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών, διαβρώνοντάς τες σταδιακά. Ο ιός Epstein-Barr υπήρχαν εδώ και καιρό ενδείξεις ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ΣΚΠ.

Είναι μια σύνδεση που είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί σχεδόν όλοι μολύνονται από τον Epstein-Barr, συνήθως ως παιδιά ή νεαροί ενήλικες. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό μέρος αναπτύσσει ΣΚΠ. Την Πέμπτη, οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανέφεραν μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν υποστηρίξει ακόμη τη θεωρία Epstein-Barr. Παρακολούθησαν δείγματα αίματος που είχαν αποθηκευτεί από περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους στον στρατό των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ΣΚΠ αυξήθηκε 32 φορές μετά τη μόλυνση από τον Epstein-Barr.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Ο στρατός χορηγεί τακτικά εξετάσεις αίματος στα μέλη του και οι ερευνητές έλεγξαν δείγματα που είχαν αποθηκευτεί από το 1993 έως το 2013, κυνηγώντας αντισώματα που σηματοδοτούν ιογενή μόλυνση. Μόλις το 5,3% των νεοσύλλεκτων δεν έδειξαν σημάδια του Epstein-Barr όταν εντάχθηκαν στον στρατό. Οι ερευνητές συνέκριναν 801 περιπτώσεις ΣΚΠ που διαγνώστηκαν στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της 20ετούς περιόδου με 1.566 μέλη της υπηρεσίας που δεν έπαθαν ποτέ ΣΚΠ.

Μόνο ένας από τους ασθενείς με ΣΚΠ δεν είχε στοιχεία για τον ιό Epstein-Barr πριν από τη διάγνωση. Και παρά την εντατική έρευνα, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία ότι άλλες ιογενείς λοιμώξεις έπαιξαν κάποιο ρόλο. Τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα ότι η λοίμωξη από τον Epstein-Barr είναι μια αιτία και όχι συνέπεια της ΣΚΠ, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Alberto Ascherio από το Harvard T.H. Η Chan School of Public Health και οι συνεργάτες της ανέφεραν στο περιοδικό Science.

Σαφώς δεν είναι ο μόνος παράγοντας, δεδομένου ότι περίπου το 90% των ενηλίκων έχουν αντισώματα που δείχνουν ότι είχαν Epstein-Barr. Αντιθέτως, σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με την National Multiple Sclerosis Society. Ο ιός φαίνεται να είναι το αρχικό έναυσμα, είπε ο Dr. Ο William H. Robinson και ο Lawrence Steinman του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έγραψαν σε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη της Πέμπτης.

Τι είναι ο ιός Epstein-Barr;

Ο Epstein-Barr είναι περισσότερο γνωστός για την πρόκληση λοιμώδους μονοπυρήνωσης σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, αλλά συχνά εμφανίζεται χωρίς συμπτώματα. Ένας ιός που παραμένει ανενεργός στο σώμα μετά την αρχική μόλυνση, έχει επίσης συνδεθεί με μεταγενέστερη ανάπτυξη ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών και σπάνιων καρκίνων. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί. Μεταξύ των δυνατοτήτων είναι αυτό που ονομάζεται μοριακός μιμητισμός, που σημαίνει ότι οι ιικές πρωτεΐνες μπορεί να μοιάζουν τόσο με ορισμένες πρωτεΐνες του νευρικού συστήματος που προκαλεί την εσφαλμένη επίθεση του ανοσοποιητικού.

Ανεξάρτητα από αυτό, η νέα μελέτη είναι “η πιο ισχυρή απόδειξη μέχρι σήμερα ότι ο Epstein-Barr συμβάλλει στην πρόκληση σκλήρυνσης κατά πλάκας”, δήλωσε ο Mark Allegretta, αντιπρόεδρος για την έρευνα στην National Multiple Sclerosis Society. Και αυτό, πρόσθεσε, “ανοίγει την πόρτα για πιθανή πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας αποτρέποντας τη μόλυνση από τον Epstein-Barr”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας

H έκθεση στο ηλιακό φως μειώνει τον κίνδυνο ΣΚΠ στα παιδιά

Τα παιδιά θωρακίζονται απέναντι στην ΣΚΠ με τον ήλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.