Επιστημονικά Νέα

Μαγνητική τομογραφία ΣΚΠ: Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μαγνητική τομογραφία ΣΚΠ: Νέα τεχνική για ταχύτερη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μαγνητική τομογραφία ΣΚΠ: Η μαγνητική τομογραφία νευροχημικών επιτρέπει την ανίχνευση αλλαγών στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περιοχές που φαίνονται δυσδιάκριτες στη συμβατική μαγνητική τομογραφία.

Ερευνητές στην Αυστρία λένε ότι μια νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και θεραπεία για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας νωρίς στη νόσο τους, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στις 4 Ιανουαρίου στο περιοδικό Radiology. “Η μαγνητική τομογραφία νευροχημικών επιτρέπει την ανίχνευση αλλαγών στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας σε περιοχές που φαίνονται δυσδιάκριτες στη συμβατική μαγνητική τομογραφία”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Wolfgang Bogner, από το High Field MR Center στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

“Οι οπτικοποιημένες αλλαγές στη νευροχημεία του εγκεφαλικού ιστού που εμφανίζεται με φυσιολογική εμφάνιση συσχετίζονται με τις αναπηρίες των ασθενών”. Η ΣΚΠ, μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, επηρεάζει σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πόνο και μειωμένο συντονισμό. Η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Επί του παρόντος, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να ανιχνευθεί σε βλάβες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου σε τυπικές μαγνητικές τομογραφίες. Αυτές οι βλάβες συνδέονται με την απώλεια μιας προστατευτικής επικάλυψης γύρω από τις νευρικές ίνες, γνωστή ως μυελίνη.

Πρόκειται για βλάβη ιστού ορατή με γυμνό μάτι, αλλά η εύρεση της βλάβης όταν είναι ακόμα μικροσκοπική ή σε βιοχημικό στάδιο θα ήταν καλύτερο. Μια προηγμένη τεχνική απεικόνισης, που ονομάζεται φασματοσκοπία μαγνητικής τομογραφίας πρωτονίων, μπορεί να ανιχνεύσει ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού που έχουν πιθανή σχέση με την ΠΣ, λένε οι ερευνητές. Το χρησιμοποίησαν για να συγκρίνουν τις βιοχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο 65 ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας με αυτούς 20 υγιών ατόμων. Χρησιμοποίησαν έναν σαρωτή μαγνητικής τομογραφίας με ισχυρό μαγνήτη 7-Tesla (T).

Η ομάδα βρήκε μειωμένα επίπεδα ενός παραγώγου αμινοξέος που ονομάζεται N-acetylaspartate (NAA) σε ασθενείς με ΣΚΠ. Τα χαμηλότερα επίπεδα ΝΑΑ έχουν συνδεθεί με μειωμένη ακεραιότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο. Τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισαν επίσης αυξημένα επίπεδα μυο-ινοσιτόλης (MI), μιας ένωσης που εμπλέκεται στη σηματοδότηση των κυττάρων. Υψηλότερα επίπεδα μπορεί να υποδηλώνουν σημαντική δραστηριότητα φλεγμονώδους νόσου. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν έναν πιθανό ρόλο για τη νέα τεχνική μαγνητικής τομογραφίας στην απεικόνιση της παθολογίας της ΣΚΠ πέρα ​​από τις απομυελινωτικές βλάβες.

“Ορισμένες νευροχημικές αλλαγές, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με νευροφλεγμονή, συμβαίνουν νωρίς στην πορεία της νόσου και μπορεί όχι μόνο να συσχετίζονται με την αναπηρία, αλλά και να είναι προγνωστικές για περαιτέρω εξέλιξη, όπως ο σχηματισμός αλλοιώσεων της πολλαπλής σκλήρυνσης”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Eva Heckova, επίσης από το High Field MR Centre. Είπε ότι οι αλλαγές που ανιχνεύονται μέσω αυτής της νέας τεχνικής απεικόνισης μπορεί να έχουν σημαντικές κλινικές εφαρμογές. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

“Εάν επιβεβαιωθεί σε διαχρονικές κλινικές μελέτες, αυτή η νέα τεχνική νευροαπεικόνισης θα μπορούσε να γίνει ένα τυπικό εργαλείο απεικόνισης για την αρχική διάγνωση, την εξέλιξη της νόσου και την παρακολούθηση θεραπείας ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και, σε συνδυασμό με καθιερωμένη μαγνητική τομογραφία, θα μπορούσε να συμβάλει στις θεραπευτικές στρατηγικές των νευρολόγων”,  δήλωσε ο Bogner σε δελτίο ειδήσεων εφημερίδας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H έκθεση στο ηλιακό φως μειώνει τον κίνδυνο ΣΚΠ στα παιδιά

Τα παιδιά θωρακίζονται απέναντι στην ΣΚΠ με τον ήλιο

Ποιες τροφές ωφελούν την σκλήρυνση κατά πλάκας;

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.