Επιστημονικά Νέα

Υγεία καρδιάς: Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Υγεία καρδιάς: Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Υγεία καρδιάς: Όλοι οι ασθενείς με οξείες καρδιακές παθήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την καρδιακή απεξάρτηση αφού σταθεροποιηθεί η αρχική τους κατάσταση.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προσφέρουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών: προαγωγή της υγείας, πρόληψη ασθενειών, θεραπείες και αποκατάσταση. Κατά τη διάρκεια μιας οξείας ασθένειας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, η COVID-19 ή το τραύμα, οι ασθενείς νοσηλεύονται για οξεία φροντίδα. Αργότερα στην υποξεία ή μετά την οξεία φάση, οι ασθενείς μεταφέρονται σε μονάδα υποξείας απεξάρτησης. Στις ΗΠΑ, ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Με την υποξεία καρδιακή αποκατάσταση, είναι δυνατό να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στους ασθενείς.

 

Τι είναι η καρδιακή αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση μετά από καρδιακές παθήσεις δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Δεδομένου ότι τα νοσοκομειακά κρεβάτια προορίζονται για ασθενείς οξείας φροντίδας, οι ασθενείς υποξείας φροντίδας πρέπει να μεταφερθούν σε εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η American Heart Association (AHA) και η American Association of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation (AACVPR) συνιστούν συγκεκριμένα συστατικά όπως η διατροφική συμβουλευτική, οι δεξιότητες για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και η διακοπή του καπνίσματος για καρδιακή αποκατάσταση.

Οφέλη της καρδιακής αποκατάστασης

Τα πιο κοινά οφέλη της καρδιακής αποκατάστασης περιλαμβάνουν:

  • Φυσική υγεία. Η καρδιακή υποξεία αποκατάσταση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Ανάλογα με τις ικανότητές τους, οι εργοθεραπευτές ή οι φυσιοθεραπευτές συνεργάζονται με ασθενείς για να αναπτύξουν σχήματα άσκησης. Αυτές οι ασκήσεις βελτιώνουν την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα.
  • Ψυχική υγεία. Μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, τα σχετικά ζητήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη επηρεάζουν τη ζωή των ασθενών. Η συνεργασία με θεραπευτές συμπεριφοράς ή συμβούλους βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.
  • Πρόληψη. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές και έτσι να αποτρέψουν μελλοντικά καρδιακά συμβάντα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της καρδιακής υποξείας αποκατάστασης, οι ασθενείς συνεργάζονται με διαιτολόγους για να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και λιπιδικό προφίλ. Λαμβάνουν επίσης συμβουλές και την απαραίτητη υποστήριξη για τη διακοπή του καπνίσματος.
  • Οικονομική υγεία. Αν και τα νοσοκομεία διαθέτουν εγκαταστάσεις αποκατάστασης εσωτερικών ασθενών, είναι ακριβές και ως εκ τούτου δεν είναι κατάλληλες για μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής. Οι εγκαταστάσεις καρδιακής υποξείας απεξάρτησης είναι μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή για πολλούς ασθενείς. Επιπλέον, οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες υγείας πληρώνουν για υποξεία καρδιακή αποκατάσταση.

 

Ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την καρδιακή αποκατάσταση;

Όλοι οι ασθενείς με οξείες καρδιακές παθήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την καρδιακή απεξάρτηση αφού σταθεροποιηθεί η αρχική τους κατάσταση. Η καρδιακή υποξεία αποκατάσταση είναι κατάλληλη για όλα τα φύλα και τις ηλικιακές ομάδες. Μερικές κοινές ενδείξεις για υποξεία αποκατάσταση είναι:

  • Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Χειρουργική παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας, αγγειοπλαστική, χειρουργικές επεμβάσεις αντικατάστασης βαλβίδων και μεταμόσχευση καρδιάς.
    Οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Μια ομάδα ασθενειών στις οποίες η ροή του αίματος στην καρδιά μειώνεται.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Μια χρόνια πάθηση όπου η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα.
  • Χρόνια σταθερή στηθάγχη. Πόνος στο στήθος κατά τη σωματική δραστηριότητα.
  • Εμφραγμα. Ασθενείς με πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορεί να συμβουλεύσουν περιορισμένη αποκατάσταση όπου οι ασθενείς δεν κάνουν σωματικές ασκήσεις. Για παράδειγμα, η ασταθής στηθάγχη (απρόβλεπτος πόνος στο στήθος), η θρόμβωση (παρουσία θρόμβων αίματος) και ασθένειες που επηρεάζουν τους μύες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα των ασθενών να ασκούνται.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εφαρμογή τηλεφώνου ανιχνεύει την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας

Μελέτη διαπιστώνει ανεπαρκή χρήση αερισμού κατά την ΚΑΡΠΑ για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου

Οι καρδιακές παθήσεις αυξάνονται στην Ευρώπη

Έρευνα συνδέει την άπνοια ύπνου με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εργαστήρια φέρνουν επανάσταση στις εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα

Καρκίνος πνεύμονα: Οι εργαστηριακές εξετάσεις αναλαμβάνουν το κεντρικό στάδιο επειδή στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC), η ιστολογία του όγκου, η μοριακή υπογραφή και η κατάσταση της PD-L1 καθοδηγούν την επιλογή θεραπείας.