Επιστημονικά Νέα

Τι οδηγεί τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την πρόληψη ασθενειών;

Τι οδηγεί τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση για την πρόληψη ασθενειών;

Όταν λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, επηρεαζόμαστε από ορισμένους παράγοντες που μας περιβάλλουν, όπως το πού παίρνουμε τις πληροφορίες μας και αν αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια πανδημία.

Όταν λαμβάνετε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την πρόληψη ασθενειών, ποιον ακούτε; Ιατρικά ιδρύματα; Ή μήπως οι άνθρωποι γύρω σας; Η απάντησή σας μπορεί να αποκαλύψει περισσότερα για τις προσωπικές σας συνθήκες από ό,τι θα περιμένατε.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στο International Journal of Disaster Risk Reduction, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα αποκάλυψαν ότι, όταν λαμβάνουμε μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου, επηρεαζόμαστε από ορισμένους παράγοντες που μας περιβάλλουν, όπως το πού παίρνουμε τις πληροφορίες μας και αν αυτή τη στιγμή ζούμε σε μια πανδημία. Η μελέτη έχει τίτλο «Εξερεύνηση παραγόντων που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών στην Ιαπωνία μετά το ξέσπασμα της νόσου του κοροναϊού: Μια διαχρονική μελέτη».

Ως απάντηση στο ξέσπασμα της νόσου του κοροναϊού (COVID-19), πολλές χώρες εφάρμοσαν κοινωνικά μέτρα, όπως lockdown, και επέβαλλαν προληπτικές συμπεριφορές, όπως η χρήση μάσκας, για τους κατοίκους τους. Στην Ιαπωνία, οι συμπεριφορές που αποτρέπουν τη μόλυνση, όπως η απολύμανση των χεριών και η χρήση μάσκας, έχουν αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια από την αρχή της επιδημίας COVID-19.

«Δεδομένου ότι ο COVID-19 συνεχίζει να κυκλοφορεί παγκοσμίως, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν οι συσχετίσεις μεταξύ των ατομικών χαρακτηριστικών και των προληπτικών συμπεριφορών για να κατανοήσουμε πώς να προωθήσουμε προληπτικές συμπεριφορές που βασίζονται στη διακριτικότητα», εξηγεί ο Michio Murakami, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να αναπτύξουμε μια στρατηγική επικοινωνίας κινδύνου για την προώθηση της συμπεριφοράς πρόληψης των λοιμώξεων έγκαιρα».

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι ερευνητές ερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ ορισμένων ατομικών χαρακτηριστικών πριν και μετά το ξέσπασμα του COVID-19. Χρησιμοποιώντας 23 κύματα πάνελ δεδομένων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2023, οι ερευνητές εξέτασαν εάν τα άτομα κατανάλωναν ιατρικές πληροφορίες σε ιστότοπους κυβερνητικών ή ιατρικών ιδρυμάτων, εάν φορούσαν μάσκες και αν απολύμαναν τα χέρια τους.

«Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα», εξηγεί ο Asako Miura, ανώτερος συγγραφέας. «Διαπιστώσαμε ότι, ενώ οι ιατρικές πληροφορίες είχαν ισχυρή επίδραση στην προληπτική συμπεριφορά των λοιμώξεων πριν από το ξέσπασμα του COVID-19, οι άνθρωποι που αντάλλασσαν πληροφορίες με γνωστούς τους ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν πρόσφατα τη χρήση μάσκας και την απολύμανση των χεριών μετά το ξέσπασμα του COVID-19».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ιατρικές πληροφορίες ήταν πιο πιθανό να φορούν μάσκες και να απολυμαίνουν τα χέρια τους ακόμη και πριν από την επιδημία του COVID-19. Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στα ποσοστά της προληπτικής συμπεριφοράς για μόλυνση και του φύλου, με τους άνδρες λιγότερο πιθανό να εφαρμόζουν προληπτικές συμπεριφορές από τις γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι, στην Ιαπωνία, οι συμπεριφορές χρήσης μάσκας και απολύμανσης χεριών ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών πηγών πληροφοριών πριν και μετά το ξέσπασμα», λέει ο Μουρακάμι. Δεδομένου ότι οι συμπεριφορές πρόληψης των λοιμώξεων προστατεύουν όχι μόνο από τον COVID-19, αλλά και από εποχιακές και αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες, οι γνώσεις από αυτήν τη μελέτη αποτελούν πολύτιμη συμβολή στη δημόσια υγεία. Ειδικότερα, η εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών επικοινωνίας για ορισμένα δημογραφικά στοιχεία μπορεί να είναι αποτελεσματική βοήθεια για την πρόληψη ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνική HPV Εταιρεία - Ημέρα δράσης για την εξάλειψη καρκίνου τραχήλου μήτρας

ΠΙΣ: Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή ιατρού και μόνο για βακτηριακές λοιμώξεις

Πώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διατηρηθεί ισχυρό;

ΕΣΑμεΑ - ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.