Ρεπορτάζ Υγείας

Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στον Π. Πολάκη για την κυστική ίνωση

Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στον Π. Πολάκη για την κυστική ίνωση

"Η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου, σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος."

Σε απάντηση προχώρησε ο ΕΟΠΥΥ αναφορικά με την ανάρτηση του βουλευτή κυρίου Παύλου Πολάκη. Στην ανάρτηση αυτή ο κ. Πολάκης ισχυρίστηκε πως συνταγογραφήθηκε εξέταση σε άνδρα που «διαγνώστηκε» ότι εγκυμονεί και μάλιστα με κοιλιακή κύηση εξωμήτριου. Σύμφωνα με το σχετικό παραπεμπτικό, ο άνδρας κλήθηκε να κάνει γονιδιακή εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν το έμβρυο μπορεί να πάσχει από κυστική ίνωση.

Τι απαντά ο ΕΟΠΥΥ στον κ. Πολάκη;

“Σχετικά με παραπλανητική και συκοφαντική ανάρτηση του βουλευτή κ. Πολάκη που δημοσιεύθηκε
στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, έχουμε την υποχρέωση να
ενημερώσουμε υπεύθυνα τους πολίτες για τα πραγματικά γεγονότα. Καταρχήν ο βουλευτής κ. Πολάκης, ως ιατρός θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η εν λόγω εξέταση δύναται να συνταγογραφείται:

  • και σε άνδρες καθώς ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποζημιώνει εξετάσεις γονιδιακού ελέγχου για Κυστική Ίνωση στο πλαίσιο Προγεννητικού Ελέγχου
  • σε άνδρες και γυναίκες για τον εντοπισμό φορέων της νόσου, κατόπιν συνταγογράφησης από τον αρμόδιο ιατρό που είναι ο Γυναικολόγος.

 

Υπογραμμίζουμε επίσης ότι το παραπεμπτικό που αναρτήθηκε στα social media από τον βουλευτή κ. Πολάκη κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αναγράφει λάθος διάγνωση. Η συνταγογράφηση αφορά πατέρα -εμβρύου με υποψία για κυστική ίνωση, γεγονός που έπρεπε να σημειωθεί στο κατάλληλο πεδίο από τον συνταγογράφο ιατρό. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέταση αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά στα πλαίσια Προγεννητικού ελέγχου, γι΄αυτό και ο ιατρός προσδιόρισε ότι αφορά κύηση.

Ο κ. Πολάκης, ως ιατρός όφειλε να γνωρίζει τα παραπάνω πολύ καλά, αλλά προφανώς δολίως επιλέγει την παραπληροφόρηση και συκοφάντηση μέσω αναρτήσεών του, όπου στη συνέχεια αφαιρεί τις φωτογραφίες που είχε αρχικά αναρτήσει! Ο ΕΟΠΥΥ υπηρετώντας την αλήθεια εστιάζει στην υποστήριξη των πασχόντων με Κυστική Ίνωση, που ταλαιπωρούνται από τις διαρκείς νοσηλείες, από την δύσκολη καθημερινότητά που βιώνουν και από το άγχος της μεταμόσχευσης. Γι’ αυτό το λόγο ο Οργανισμός αφενός στοχεύει στην έγκαιρη πρόληψη της νόσου μέσω του διαγνωστικού ελέγχου των ζευγαριών.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πολάκη, ότι η εξέταση κοστολογήθηκε επί των ημερών του, με υπογραφή του και ότι με βάση τον Νόμο 4052/2012 ήταν ο αρμόδιος Υπουργός για να θέσει τις προϋποθέσεις ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης εξέτασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επομένως αντιμετωπίζουμε την ανάρτησή του για την «τρύπα στο σύστημα» ως αυτοσαρκασμό καθώς δεν φαίνεται να διαθέτει ούτε τη στοιχειώδη μνήμη ούτε την αρετή της αυτοκριτικής.

Σχετικά με τις αλλαγές στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού στις οποίες αναφέρεται ο κ. Πολάκης
και οι οποίες δήθεν «σχετίζονται με μη υλοποίηση σχεδίων πριμοδότησης συγκεκριμένων
επιχειρηματιών της Ιδιωτικής Υγείας», προφανώς για τον κ. Πολάκη ένα υπηρεσιακό στέλεχος
μετακινείται σε θέσεις ευθύνης μόνο όταν δεν εξυπηρετεί τρίτα συμφέροντα. Κρίνει εξ ιδίων τα
αλλότρια;

Απορίας άξιο είναι ότι ο κ. Πολάκης επιλεκτικά ξεχνάει ότι με δική του ευθύνη επί πέντε έτη οι
διοικήσεις που διορίστηκαν από τον ίδιο, όχι μόνο δεν φρόντισαν για την κατάρτιση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, αλλά το υπονόμευσαν, οδηγώντας τον Οργανισμό σε δραματική
μείωση του μόνιμου προσωπικού του, σε αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού και απέτρεψαν
τη διεξαγωγή κρίσεων των προϊσταμένων βάσει των ισχυουσών δημοσιοϋπαλληλικών διατάξεων.

Η παρούσα διοίκηση, ήδη από το Ιούλιο του 2022, ενέκρινε το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του Οργανισμού του ΕΟΠΥΥ από της ιδρύσεώς του (τον παραπέμπουμε στην από 22/7/2022 ανακοίνωσή μας που και αυτή ξεχνάει), προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις αλλά και να προκηρύξει τις θέσεις ευθύνης.

Υπηρετούμε την υγεία με αξιοκρατία και απόλυτη διαφάνεια για την καλύτερη δυνατή στήριξη των ασφαλισμένων. Ας αναγνωρίσει ο κος Πολάκης ότι η ανάρτησή του είναι θεσμικά απρεπής υπό την ιδιότητα του βουλευτή και του ιατρού προς τους συναδέλφους του ιατρούς αλλά και τους πολίτες.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1η επιτυχημένη μεταμόσχευση πνευμόνων σε ασθενή με Κυστική Ίνωση στην Ελλάδα

IL-17: Το μόριο που φέρνει επανάσταση στις θεραπείες αυτοάνοσων και καρκίνου

ELF: Ο Δημήτρης Κοντοπίδης στο τιμόνι του European Lung Foundation

Κυστική Ίνωση: Μουσική συναυλία “Απεριόριστη Ανάσα- Be a life donor”

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.