Τεχνολογία

Καρδιά AI: Εφαρμογή τηλεφώνου ανιχνεύει την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιά AI: Εφαρμογή τηλεφώνου ανιχνεύει την επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας

Καρδιά AI: Η ανάλυση ομιλίας είναι νέα τεχνολογία που μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

Μια εφαρμογή smartphone που χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει αλλαγές στη φωνή ενός ατόμου με καρδιακή ανεπάρκεια προέβλεψε περισσότερο από το 75% των νοσηλειών περίπου τρεις εβδομάδες πριν συμβούν, σύμφωνα με την τελευταία επιστήμη που παρουσιάστηκε στις 13 Νοεμβρίου στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2023. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 11–13 Νοεμβρίου, στη Φιλαδέλφεια, είναι μια κορυφαία παγκόσμια ανταλλαγή των πιο πρόσφατων επιστημονικών προόδων, της έρευνας και των ενημερώσεων κλινικής πρακτικής που βασίζονται σε στοιχεία στην καρδιαγγειακή επιστήμη.

“Η ανάλυση ομιλίας είναι νέα τεχνολογία που μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, παρέχοντας έγκαιρη προειδοποίηση για επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας που συχνά οδηγεί σε νοσηλεία”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης William T. Abraham, M.D., FAHA, καθηγητής ιατρική, φυσιολογία και κυτταρική βιολογία· και Διακεκριμένος Καθηγητής Κολλεγίου Ιατρικής στο τμήμα καρδιαγγειακής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολόμπους.

«Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών, κρατώντας τους ασθενείς καλά και εκτός νοσοκομείου, μέσω της εφαρμογής προληπτικής, εξωτερικής φροντίδας ως απάντηση στις αλλαγές φωνής». Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του σώματος σε αίμα και οξυγόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κατακράτηση υγρών, δύσπνοια και μερικές φορές υπερβολικό βήχα.

Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής για κινητά που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη για την πρόβλεψη της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας πριν από οποιαδήποτε ανάγκη για νοσηλεία ή/και ενδοφλέβια θεραπεία μεταξύ ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα σχεδιάστηκε για να ανιχνεύει αλλαγές στα μέτρα ομιλίας σε ασθενείς με την πάροδο του χρόνου. Οι αλλαγές φωνής θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πρώιμες αυξήσεις του πνευμονικού υγρού, το οποίο είναι σημάδι προοδευτικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Απρίλιο του 2023 και συμμετείχαν 416 ενήλικες που ζούσαν στο Ισραήλ και είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατέγραφαν καθημερινά πέντε προτάσεις στη μητρική τους γλώσσα —Εβραϊκά, Ρωσικά, Αραβικά ή Αγγλικά— στην εφαρμογή τηλεφώνου. Σε μια φάση εκπαίδευσης της μελέτης, χρησιμοποιήθηκαν διακριτά μέτρα ομιλίας από 263 συμμετέχοντες για την ανάπτυξη του αλγόριθμου AI. Στη συνέχεια, ο αλγόριθμος χρησιμοποιήθηκε στους υπόλοιπους 153 συμμετέχοντες για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας του εργαλείου.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Στη φάση εκπαίδευσης της μελέτης, η εφαρμογή προέβλεψε με ακρίβεια το 76% της επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας (44 από τα 58 συμβάντα καρδιακής ανεπάρκειας) κατά μέσο όρο 24 ημέρες πριν από τη νοσηλεία ή την ανάγκη για ενδοφλέβια υγρά. Η εφαρμογή παρήγαγε κατά μέσο όρο τρεις περιττές ειδοποιήσεις ανά ασθενή, ανά έτος.
  • Στη φάση επικύρωσης, η εφαρμογή ήταν 71% ακριβής στον εντοπισμό συμβάντων καρδιακής ανεπάρκειας περίπου 3 εβδομάδες νωρίτερα (εντοπίζοντας 10 από τα 14 συμβάντα). Υπήρχαν περίπου τρεις ανεξήγητες ειδοποιήσεις ανά ασθενή ανά έτος και σε αυτήν την ομάδα.
  • Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τεχνολογία ανιχνεύει μελλοντικά επιδεινούμενα επεισόδια καρδιακής ανεπάρκειας με ακρίβεια, με χαμηλό ποσοστό περιττών ειδοποιήσεων. Αυτό το υψηλό ποσοστό ακρίβειας και η έγκαιρη ειδοποίηση επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας επικυρώνουν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης ως δυνητικά αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση της νοσηλείας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών.

Ιστορικό μελέτης:

  • Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη ήταν το σύστημα Cordio HearO, ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης που αποτελείται από μια εφαρμογή ομιλίας για φορητές συσκευές που βασίζεται σε smartphone.
  • Περίπου το 75% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και η μέση ηλικία τους ήταν τα 68 έτη.
  • Οι 263 ασθενείς στη φάση της εκπαίδευσης έκαναν καταγραφές στο 83% των ημερών μεταξύ 27 Μαρτίου 2018-30 Νοεμβρίου 2021 και παρακολουθήθηκαν για έως και 44 μήνες. Η ομάδα δοκιμής των 153 ασθενών έκανε καταγραφές στο 81% των ημερών μεταξύ 1 Φεβρουαρίου 2020 και 30 Απριλίου 2023 και παρακολουθήθηκαν για έως και 31 μήνες.
  • Τα διακριτά μέτρα ομιλίας περιελάμβαναν τον τόνο, την ένταση, τη δυναμική και άλλα χαρακτηριστικά.
    Αν και ήταν στατιστικά έγκυρος, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μικρός, γεγονός που αποτελεί περιορισμό της μελέτης. Μια συνεχιζόμενη μελέτη με έδρα τις ΗΠΑ θα προσθέσει στην εμπειρία περαιτέρω εκπαίδευσης και επικύρωσης της τεχνολογίας, είπε ο Abraham.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη διαπιστώνει ανεπαρκή χρήση αερισμού κατά την ΚΑΡΠΑ για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου

Οι καρδιακές παθήσεις αυξάνονται στην Ευρώπη

Τα υψηλά επίπεδα στεφανιαίου ασβεστίου παράγοντας κινδύνου για τον εντοπισμό καρδιακής νόσου - Νέα μελέτη

Τα αντισώματα στο αγελαδινό γάλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.

Μπορείτε να "ακούσετε" το έμβρυο;

Υγεία εμβρύου: Η τεχνολογία παρακολούθησης εμβρύων αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα;

AI: Τα αποτελέσματα κατέδειξαν την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει άτομα υψηλού κινδύνου, επισημαίνοντας περίπου το 28% των μη καπνιστών ως υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα.