Επιστημονικά Νέα

Υγεία: 8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Υγεία: 8 δημοφιλείς μύθοι για την υγεία καταρρίπτονται από ειδικούς

Μύθοι: Υπάρχουν αρκετοί μύθοι που σχετίζονται με την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε στον Παγκόσμιο Ιστό που θα μπορούσαν να σας αφήσουν ακόμη πιο μπερδεμένους από πριν.

Ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς καταλήγουμε να γκουγκλάρουμε με μανία τυχόν ενοχλητικά προβλήματα υγείας που μπορεί να υποφέρουμε και μετά πείθουμε τον εαυτό μας ότι είναι το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αξίζει όμως να απομακρυνθούμε από την αυτοδιάγνωση του εαυτού μας χάρη στον Δρ Google και να θυμόμαστε ότι υπάρχουν αρκετοί μύθοι που σχετίζονται με την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε στον Παγκόσμιο Ιστό που θα μπορούσαν να σας αφήσουν ακόμη πιο μπερδεμένους από πριν.

Ο κρόκος αυγού είναι κακός για εσάς – 673% αύξηση στις αναζητήσεις το 2022

Ο πιο αμφισβητήσιμος μύθος από όλους είναι αν «οι κρόκοι αυγών είναι κακοί για εσάς». Ένας λόγος είναι ότι για αρκετές δεκαετίες πιστευόταν ότι ο κρόκος περιείχε υψηλή ποσότητα χοληστερόλης (έως 411 mg ανά δύο μεγάλα αυγά, που είναι 111 mg πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση), συμβάλλοντας δυνητικά σε καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το επίδομα για τα επίπεδα χοληστερόλης έχει αρθεί και τα αυγά θεωρούνται συνολικά πολύ καλά για την υγεία σας και μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης.

Το αποσμητικό προκαλεί καρκίνο – 647% αύξηση

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφορά απόψεων σχετικά με το εάν ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Βρετανοί επιθυμούν να απομυθοποιήσουν εάν «το αποσμητικό προκαλεί καρκίνο». Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε αντιιδρωτικά και αποσμητικά περιλαμβάνουν parabens, triclosan, φθαλικές ενώσεις, προπυλενογλυκόλη και αλουμίνιο, έχουν υπάρξει επίσης πολλές μελέτες που αντικρούουν αυτό το επιχείρημα, αν και με ανεπαρκή στοιχεία για να το υποστηρίξουν. Θα πρέπει να εγκριθούν περαιτέρω μελέτες για να απορριφθεί πλήρως αυτός ο μύθος.

Το κάθισμα τουαλέτας μπορεί να σας δώσει ΣΜΝ – 525% αύξηση

Όσο ανησυχητικό κι αν είναι αυτό, στην πραγματικότητα δεν είναι δυνατό να κολλήσετε μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια από το κάθισμα σε ένα κάθισμα τουαλέτας. Για να απομυθοποιηθεί η εκπληκτική αύξηση κατά 525% των ατόμων που εξακολουθούν να ανησυχούν εάν αυτό ισχύει, στοιχεία δείχνουν ότι οι οργανισμοί που βρίσκονται σε ΣΜΝ δεν μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρές επιφάνειες και ή οπουδήποτε έξω από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν υπήρχαν μικρόβια ή ασθένειες σε ένα κάθισμα τουαλέτας. υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσετε ένα ΣΜΝ.

Πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα – 371% αύξηση

Σωστά, η κατανάλωση 6-8 ποτηριών υγρών κάθε μέρα είναι η συνιστώμενη δόση, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του γάλακτος με χαμηλά λιπαρά, των ροφημάτων χωρίς ζάχαρη, του καφέ και του τσαγιού (χωρίς ζάχαρη φυσικά). Είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι, και επομένως δεν το αποδοκιμάζετε, ωστόσο η κατανάλωση περισσότερων από 3 λίτρων την ημέρα χαρακτηρίζεται ως υπερβολική.

Το βούτυρο βοηθά στα εγκαύματα – 347% αύξηση

Αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο. Το βούτυρο στην πραγματικότητα δεν βοηθά στα εγκαύματα, καθώς μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στο δέρμα, το οποίο πρέπει να διαφύγει για να επουλωθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε ένα έγκαυμα είναι να διατηρήσετε την περιοχή δροσερή χρησιμοποιώντας μια κρύα κομπρέσα ή κρύο νερό.

Τα καρότα σας βοηθούν να βλέπετε στο σκοτάδι – 341% αύξηση

Προερχόμενος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο μύθος ότι τα καρότα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της όρασής σας στο σκοτάδι είναι πραγματικά αληθινός. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α στα καρότα αυξάνει τις χρωστικές στα μάτια σας που σας βοηθούν να βλέπετε σε χαμηλότερο φως. Ωστόσο, δεν θα σας βοηθήσουν να δείτε στο απόλυτο σκοτάδι.

Το σκάσιμο των αρθρώσεων προκαλεί αρθρίτιδα – 180% αύξηση

Μεταξύ 25 και 54% των ανθρώπων ραγίζουν τις αρθρώσεις τους, με τους άνδρες να το κάνουν πιο πιθανό από τις γυναίκες. Αν και το σκάσιμο των αρθρώσεων σας μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα (μια ασθένεια όπου ο χόνδρος αρχίζει να καταστρέφεται), δεν έχει συνδεθεί ως αιτία αρθρίτιδας.

Η σοκολάτα είναι καλή για εσάς – 126% αύξηση

Η σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά μαζί με ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα, τα οποία όλα παίζουν ρόλο στη βελτίωση της εγκεφαλικής ισχύος, στην προστασία των κυττάρων από φλεγμονές και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ωστόσο, το αν είναι πραγματικά καλό για εσάς εξαρτάται από τον τύπο της σοκολάτας και την κατανομή άλλων διατροφικών πληροφοριών, και επομένως η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο αυτισμός εντοπίζεται μέσα στις πρώτες 30 ημέρες της ζωής με αλγόριθμο

Τα ποσοστά καρκίνου του παγκρέατος αυξάνονται ταχύτερα στις γυναίκες

Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται στα θηλαστικά & οι υγειονομικοί συνιστούν προσοχή

Είναι η κορτιζόλη η ορμόνη της μακροζωίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε υπερβολική βιταμίνη Β;

Υπερδοσολογία βιταμίνης Β: Το ανθρώπινο σώμα συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια των οποίων οι γιατροί μας συστήνουν να λαμβάνουμε κατάλληλες δόσεις συμπληρωμάτων. 

Έρευνα εξετάζει 700 τροφές φυτικής προέλευσης για να δει πόσο υγιεινές είναι πραγματικά

Αν ψάχνετε για μια επιλογή με χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά, οι εναλλακτικές ποικιλίες γάλακτος και γιαουρτιού αμύγδαλου, σόγιας, ρυζιού και βρώμης έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από τις επιλογές καρύδας. Επιλέξτε εκείνα με λιγότερα από 3g ανά 100g.