Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Χαμηλή ευαισθητοποίηση του κοινού για το ήπαρ

Χαμηλή ευαισθητοποίηση του κοινού για το ήπαρ

Η γνώση πρέπει να αυξηθεί σε τρία μέτωπα: στους ασθενείς, στο ευρύ κοινό και στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι γιατροί του ήπατος μας λένε ότι το επίπεδο γνώσεων του ευρύτερου κοινού σχετικά με το ήπαρ είναι εκπληκτικά χαμηλό. Μια μελέτη το επιβεβαιώνει. Έχει διερευνηθεί στο παρελθόν τι γνωρίζουν οι ασθενείς με ήπαρ για την ασθένειά τους, αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικά μελέτες για το τι γνωρίζει πραγματικά το ευρύ κοινό. Για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, 500 Σουηδοί από τον κανονικό πληθυσμό συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ρωτώντας τους τι γνωρίζουν, τι πιστεύουν και τι σκέφτονται για το ήπαρ και τις ασθένειές του.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αντανακλούσαν το σουηδικό κοινό όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα και την εκπαίδευση. Σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους πιστεύει ότι το συκώτι παράγει ούρα (λάθος) και ένας στους πέντε πιστεύει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς καθόλου ήπαρ (επίσης λάθος). Το ένα τέταρτο πιστεύει ότι το κλουβί των πλευρών στεγάζει το συκώτι, ενώ το 6 τοις εκατό πιστεύει ότι το συκώτι δεν βρίσκεται ούτε στην κοιλιά ούτε στο θώρακα.

Λίγοι μιλούν για την υγεία του ήπατος

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σπάνια ή ποτέ δεν συζητούν την υγεία του ήπατος με το γιατρό τους. Ούτε ένας στους πέντε μιλάει σε φίλους γι’ αυτό, κυρίως επειδή η απλή συζήτηση αυτού του θέματος μπορεί να προκαλέσει υποψίες ότι έχει πρόβλημα με το αλκοόλ.

Έξι στους δέκα συμφωνούν ότι η ηπατική νόσος είναι επαίσχυντη. Μόνο οι ψυχικές ασθένειες και η παχυσαρκία θεωρούνται πιο στιγματιστικές από την κίρρωση του ήπατος, η οποία, σύμφωνα με έναν στους τρεις ανθρώπους, προκαλείται πάντα από το αλκοόλ.

Σε γενικές γραμμές, μπορεί να ειπωθεί ότι οι νεότεροι έχουν λιγότερες γνώσεις σχετικά με το συκώτι. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να βλέπουν τα ηπατικά προβλήματα ως στιγματιστικά. Γενικά, το μορφωτικό επίπεδο των ερωτηθέντων φαίνεται να έχει μικρή σχέση με το επίπεδο γνώσεών τους.

Γιατί είναι αυτό πρόβλημα;

“Είναι ένα πρόβλημα που οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι κινδύνους συνεπάγεται ο τρόπος ζωής τους και δεν καταλαβαίνουν πότε πρέπει να αναζητήσουν φροντίδα. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που οι άνθρωποι που έχουν ηπατική νόσο δεν αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν για αυτό επειδή είναι τόσο κουρασμένοι Ο καθένας πιστεύει ότι πίνουν πολύ αλκοόλ. Στο ίδιο πνεύμα, είναι ένα πρόβλημα που η κατάχρηση αλκοόλ στιγματίζεται τόσο πολύ”, λέει ο γιατρός ήπατος Staffan Wahlin, ο οποίος διεξάγει έρευνα στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Karolinska, Huddinge.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

“Η γνώση πρέπει να αυξηθεί σε τρία μέτωπα: στους ασθενείς, στο ευρύ κοινό και στην υγειονομική περίθαλψη. Ξανά και ξανά, συναντάμε ασθενείς στους οποίους έχουν πει άλλοι γιατροί ότι πρέπει να μειώσουν το αλκοόλ όταν, στην πραγματικότητα, έχουν μια θεραπεύσιμη ηπατική νόσο που δεν έχει καμία σχέση με το αλκοόλ, όπως η κληρονομική ασθένεια αιμοχρωμάτωση, όπου το έντερο απορροφά πάρα πολύ σίδηρο, ο οποίος στη συνέχεια αποθηκεύεται στο συκώτι, με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη.

Η ασθένεια είναι θεραπεύσιμη εάν τη διαγνώσετε έγκαιρα, αλλά μερικές φορές έχει προχωρήσει πολύ μέχρι να έρθει σε εμάς ένας ασθενής. Είναι λυπηρό και αναστατωμένο. Τα αυξημένα αποτελέσματα στις ηπατικές δοκιμασίες θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και πρέπει να εξηγούνται με σωστή διάγνωση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ

Οι ορμόνες έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν την ηπατική ίνωση;

Τι είναι το διαβητικό λιπώδες ήπαρ;

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορούν να βλάψουν σοβαρά την καρδιά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Συμβουλές υγείας για τις μητέρες μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό: : Η μητρότητα είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, χαρά και προκλήσεις. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού σας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Close Icon