Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλκοόλ ύπνος: Γιατί το αλκοόλ πριν τον ύπνο μας ξενυχτά;

Αλκοόλ ύπνος: Γιατί το αλκοόλ πριν τον ύπνο μας ξενυχτά;

Αλκοόλ ύπνος: Σκοπεύετε να πιείτε αυτές τις γιορτές; Διαβάστε μερικές συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο σας

Έχετε επιστρέψει στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, έχετε δειπνήσει, βάλετε τα παιδιά στο κρεβάτι και μετά πίνετε το συνηθισμένο σας ποτό πριν πέσετε για ύπνο. Ή, ίσως βρίσκεστε στην παμπ για το χριστουγεννιάτικο πάρτι της δουλειάς και νομίζετε ότι θα πιείτε ένα ακόμη ποτό πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Αυτό το τελευταίο ποτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε εύκολα. Αλλά το ποτό σας μπορεί επίσης να καταστρέψει έναν καλό ύπνο. Πώς θα μπορούσε να κάνει και τα δύο;

Τι συμβαίνει στο σώμα μου όταν πίνω;

Αμέσως μετά το ποτό, το αλκοόλ εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας και ταξιδεύει στον εγκέφαλό σας. Εκεί, επηρεάζει τους χημικούς αγγελιοφόρους γνωστούς ως νευροδιαβιβαστές και επιβραδύνει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις του αλκοόλ. Όταν το αλκοόλ αλληλεπιδρά με τα κύτταρα σε αυτές τις περιοχές, η συνολική επίδραση οδηγεί σε αυτά τα χαρακτηριστικά συναισθήματα χαλάρωσης, μειωμένων αναστολών, μπερδεμένης ομιλίας και μπορεί να προκαλέσει αισθήματα υπνηλίας και λήθαργου.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει άμεσες επιπτώσεις στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται, με αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης, η οποία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζάλη ή ζάλη.

Τι συμβαίνει αμέσως μετά από ένα ποτό;

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο είναι σαν να γυρίζετε τον διακόπτη. Στην αρχή, το αλκοόλ έχει ηρεμιστική δράση και πιθανότατα θα νιώσετε πιο χαλαροί και θα απομακρυνθείτε εύκολα. Σε αυτό το σημείο, εξακολουθείτε να έχετε υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας. Αλλά μην ξεγελιέστε. Καθώς το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ και η νύχτα συνεχίζεται, το αλκοόλ στην πραγματικότητα διαταράσσει τον ύπνο σας.

Και αργότερα εκείνο το βράδυ;

Καθώς το σώμα σας επεξεργάζεται το αλκοόλ και το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σας πέφτει, ο εγκέφαλός σας αναπηδά από την υπνηλία που θα ένιωθα νωρίτερα τη νύχτα. Αυτό διαταράσσει τον ύπνο σας και μπορεί να σας ξυπνήσει πολλές φορές, ιδιαίτερα το δεύτερο μισό της νύχτας. Μπορεί επίσης να έχετε ζωντανά και αγχωτικά όνειρα. Αυτή η διαταραχή ύπνου αφορά κυρίως τη βαθιά, «ταχεία κίνηση των ματιών» ή τον ύπνο REM.

Αυτός ο τύπος ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων σας και στη γνωστική σας λειτουργία. Έτσι, το να μην παίρνετε αρκετό εξηγεί γιατί ξυπνάτε νιώθοντας αρκετά άθλιοι και ντροπιασμένοι. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο τείνει επίσης να σημαίνει ότι κοιμάστε λιγότερο συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι ο σημαντικός χρόνος ανάπαυσης και επαναφόρτισης μειώνεται. Υπάρχουν επίσης μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του αλκοόλ στον ύπνο. Οι μέτριοι και οι βαρείς πότες έχουν σταθερά κακή ποιότητα ύπνου και περισσότερες διαταραχές ύπνου με την πάροδο του χρόνου.

Τι θα λέγατε για το χριστουγεννιάτικο πάρτι τότε;

Αν σκοπεύετε να πιείτε αυτές τις γιορτές, ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο σας:

  • Αλλάξτε ποτό. Δοκιμάστε να ανταλλάξετε κάθε δεύτερο ποτό με ένα μη αλκοολούχο ποτό. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο περισσότερη διαταραχή ύπνου μπορείτε να περιμένετε. Η μείωση της ποσότητας που πίνετε κάθε φορά μπορεί να ελαχιστοποιήσει την επίδραση στον ύπνο σας
  • Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ κοντά στην ώρα του ύπνου. Εάν δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να επεξεργαστεί το αλκοόλ πριν πάτε για ύπνο, ο ύπνος σας θα διαταραχθεί λιγότερο
  • Φάτε ενώ πίνετε. Η κατανάλωση με άδειο στομάχι θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις του αλκοόλ καθώς το αλκοόλ θα απορροφηθεί πιο γρήγορα. Προσπαθήστε λοιπόν να φάτε κάτι ενώ πίνετε
  • Αφαιρέστε το εσπρέσο μαρτίνι και άλλα ποτά με καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και να μείνει για ύπνο
  • Να είστε προσεκτικοί εάν έχετε άπνοια ύπνου. Τα άτομα που έχουν άπνοια ύπνου (όταν ο ανώτερος αεραγωγός τους μπλοκάρεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορεί να επηρεαστούν ακόμη περισσότερο από την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως μυοχαλαρωτικό, οδηγώντας σε περισσότερο ροχαλητό και χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Εάν έχετε άπνοια ύπνου, ο περιορισμός της ποσότητας αλκοόλ που πίνετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτές τις επιπτώσεις
  • Πίνετε άφθονο νερό. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα και ελπίζουμε ότι θα αποφύγετε τα χειρότερα από το hangover του αύριο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Spiced Winter Warmer: Μια εορταστική συνταγή για κοκτέιλ

Κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης που σχετίζεται με το αλκοόλ

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή

Η χρήση διαδραστικής οθόνης μειώνει τον χρόνο ύπνου στα παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

Παλάμη σπάσιμο: Εάν σπάσετε ένα οστό στην παλάμη σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση.

Ανθρώπινη Πρωτεΐνη - Ελπίδα για μελλοντικές μη εθιστικές θεραπείες πόνου

Καθώς η επιστήμη συνεχίζει να αποκαλύπτει τα μυστήρια των βιολογικών μας μηχανισμών, μελέτες όπως αυτή δείχνουν πώς η εξελικτική βιολογία και η σύγχρονη φαρμακολογία μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των πιεστικών ιατρικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Μπορεί το μηνιγγίωμα να αντιμετωπιστεί με ακτινοθεραπεία;

Μινιγγίωμα ακτινοθεραπεία: Τα μηνιγγιώματα είναι γενικά βραδέως αναπτυσσόμενοι όγκοι που προέρχονται από τις μήνιγγες, τα προστατευτικά στρώματα που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Close Icon