Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τι είναι το διαβητικό λιπώδες ήπαρ;

Τι είναι το διαβητικό λιπώδες ήπαρ;

Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει το συκώτι με διάφορους τρόπους. Πρώτον, τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να τα αναγκάσουν να αποθηκεύσουν περισσότερο λίπος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη NAFLD. Δεύτερον, τα άτομα με διαβήτη είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορούν επίσης να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της NAFLD.

5 συμπτώματα του διαβητικού ήπατος

Στα αρχικά στάδια της NAFLD, συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Ωστόσο, καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα πολλών ιατρικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της NAFLD.
 • Κοιλιακός πόνος: Τα άτομα με NAFLD μπορεί να εμφανίσουν πόνο στο δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Αυτός ο πόνος είναι συχνά θαμπός και πονάει, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι οξύς.
 • Ίκτερος: Ο ίκτερος είναι ένα κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών. Είναι σημάδι ηπατικής βλάβης.
 • Ηπατοσπληνομεγαλία: Η ηπατοσπληνομεγαλία είναι μια διόγκωση του ήπατος και της σπλήνας. Είναι άλλο ένα σημάδι ηπατικής βλάβης.
 • Ασκίτης: Ο ασκίτης είναι συσσώρευση υγρού στην κοιλιά. Είναι σημάδι προχωρημένης ηπατικής νόσου.

Θεραπεία για διαβητικό ήπαρ

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για NAFLD. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν τα άτομα με NAFLD για να βελτιώσουν την υγεία του ήπατός τους, όπως:

 • Απώλεια βάρους: Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας λίπους στο συκώτι.
 • Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα: Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ηπατικών κυττάρων από βλάβες.
 • Υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου NAFLD και άλλων ηπατικών παθήσεων.

 • Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ποσότητας λίπους στο συκώτι και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
 • Αποφυγή αλκοόλ: Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τα ηπατικά κύτταρα και να επιδεινώσει τη NAFLD.
  Τα άτομα με NAFLD θα πρέπει επίσης να επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους για παρακολούθηση και θεραπεία τυχόν επιπλοκών.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αντίσταση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη προκαλεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Η τεχνολογία στον διαβήτη εξελίσσεται ραγδαία. Οι ασθενείς θέλουν την Πολιτεία δίπλα τους

Κατανόηση του ρόλου του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου στη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας

5 τρόποι για να απολαμβάνετε υγιές σεξ με διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εγκεφαλικοί μηχανισμοί πίσω από την αισθητηριακή υπερευαισθησία του αυτισμού 

Οι ερευνητές εστίασαν στην αμυγδαλή, μια βασική περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του άγχους, τα οποία συνδέονται συνήθως με την αισθητηριακή υπερευαισθησία στη ΔΑΦ.

Συμβουλές υγείας για τις μητέρες μετά τον τοκετό

Μετά τον τοκετό: : Η μητρότητα είναι ένα εκπληκτικό ταξίδι γεμάτο αγάπη, χαρά και προκλήσεις. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και φροντίζοντας τον εαυτό σας, μπορείτε να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού σας.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Close Icon