Επιστημονικά Νέα

Βρέθηκε υποκατάστατο του αίματος

Βρέθηκε υποκατάστατο του αίματος
Ελπίδες για την αντιμετώπιση της έλλειψης αίματος στα νοσοκομεία γεννά μια πρωτεΐνη, η αιμογλοβίνη, που περιέχεται στα ζαχαρότευτλα και που σύμφωνα με την εκτίμηση Σουηδών επιστημόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αίματος. Η αιμογλοβίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη και η φυτική εκδοχή της […]

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της έλλειψης αίματος στα νοσοκομεία γεννά μια πρωτεΐνη, η αιμογλοβίνη, που περιέχεται στα ζαχαρότευτλα και που σύμφωνα με την εκτίμηση Σουηδών επιστημόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο αίματος.

Η αιμογλοβίνη είναι η πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ανθρώπινη και η φυτική εκδοχή της είναι παρόμοιες.

Αυτό που εξετάζουν τώρα είναι η δυνατότητα προσαρμογής της δομής της φυτικής αιμογλοβίνης ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι δοκιμές θα ξεκινήσουν με πειραματόζωα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται, κατά του Σουηδούς, σε περίπου τρία χρόνια. Βρετανοί ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο ότι, αν και πολλά υποσχόμενη, η μαζική παραγωγή αιμογλοβίνης από ζαχαρότευτλα ως υποκατάστατο αίματος είναι μια μακρινή προοπτική.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τη Νελίντα Λέιντα, σύμφωνα με το BBC, δήλωσαν ότι η «αιμοσφαιρίνη» του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% έως 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά στη μεταφορά του οξυγόνου.

Μια εναλλακτική λύση, πέρα από τη μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους αντίστοιχη πρωτεΐνη.