Επιστημονικά Νέα

Βρέθηκε ευεργετική ουσία στο πράσινο τσάι

Βρέθηκε ευεργετική ουσία στο πράσινο τσάι
Κατά τη διάρκεια αναζήτησης της επιστημονικής κοινότητας για τρόπους και μηχανισμούς βελτίωσης της νοητικής κατάστασης ατόμων με σύνδρομο Down, βρέθηκε ότι ένα ρόφημα που καταναλώνεται σε ευρεία κλίμακα μπορεί να βοηθήσει και αυτό δεν είναι άλλο από το πράσινο τσάι.  Σημειωτέων πως στην Αμερική το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί την πιο διαδεδομένη γενετική διαταραχή. Σύμφωνα με […]

Κατά τη διάρκεια αναζήτησης της επιστημονικής κοινότητας για τρόπους και μηχανισμούς βελτίωσης της νοητικής κατάστασης ατόμων με σύνδρομο Down, βρέθηκε ότι ένα ρόφημα που καταναλώνεται σε ευρεία κλίμακα μπορεί να βοηθήσει και αυτό δεν είναι άλλο από το πράσινο τσάι.  Σημειωτέων πως στην Αμερική το συγκεκριμένο σύνδρομο αποτελεί την πιο διαδεδομένη γενετική διαταραχή.

Σύμφωνα με νέα μελέτη λοιπόν, που δημοσιεύθηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό The Lancet Neurology, μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι η επιγαλοκατεχίνη φαίνεται να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία ατόμων με σύνδρομο Down. H ουσία αυτή ανήκει στη κατηγορία των πολυφαινολών, οι οποίες από μελέτες έχει φανεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από τη κυτταρική βλάβη που μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 84 άτομα ηλικίας 16-34 ετών με σύνδρομο Down, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες : την ομάδα που λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο και μια άλλη που λάμβανε πράσινο τσάι χωρίς καθόλου καφεΐνη και περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις επιγαλοκατεχίνης για 12 μήνες. Με βάση τα γνωστικά τεστ που υποβλήθηκαν και την απεικόνιση του εγκεφάλου στους τρείς , έξι και δώδεκα κατά τη διάρκεια και έξι μήνες μετά τη θεραπεία, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που έλαβαν τη θεραπεία με το πράσινο τσάι πετύχαν πολύ καλύτερα σκορ στα γνωστικά τεστ.

Συγκεκριμένα φάνηκε βελτίωση στην ικανότητα να διακρίνουν και να θυμούνται διαφορετικά αντικείμενα, όπως και ιδιαίτερη βελτίωση φάνηκε στην ικανότητα να χρησιμοποιούν τις κοινωνικές και πρακτικές δεξιότητες στις καθημερινές τους λειτουργίες.

Συνοπτικά οι επιστήμονες ανέφεραν ότι βελτιώθηκαν τα εξής:

  • Μνήμη οπτικής αναγνώρισης
  • Έλεγχο των παρορμήσεων
  • Προσαρμοστική συμπεριφορά

Η εν λόγω μελέτη δίνει αισιόδοξα μηνύματα ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση μηχανισμών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ατόμων με σύνδρομο Down με φυσικό τρόπο.