Επιστημονικά Νέα

Βιταμίνη D γονιμότητα: Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών. 

Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών. Ένα υγιές σώμα είναι ένα άθροισμα των σωστών συνηθειών, του τρόπου ζωής και μιας επαρκής ποσότητας βασικών θρεπτικών συστατικών στην καθημερινή ζωή. Η βιταμίνη D είναι ένας τέτοιος παράγοντας που οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν. Ανησυχίες για την υγεία όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και η ενδομητρίωση γίνονται κοινά μεταξύ των γυναικών και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένας από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ενώ αυτή η βιταμίνη του ήλιου είναι γνωστή για τον κρίσιμο ρόλο της στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα. Τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης D και της γονιμότητας.

Πώς η βιταμίνη D βοηθά στη βελτίωση της γονιμότητας;

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, έχει βρεθεί ότι 30 ng/mL βιταμίνης D στα επίπεδα του αίματος συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης. Οι άνθρωποι με καλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουν σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Σύμφωνα με γυναικολόγους, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ποσοστό επιτυχίας των θεραπειών γονιμότητας.

1. Η βιταμίνη D έχει άμεσο αντίκτυπο στην αναπαραγωγική λειτουργία

«Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται συνήθως σε διάφορους αναπαραγωγικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα, της μήτρας και των ωοθηκών. Αυτό υποδηλώνει ότι η βιταμίνη D μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναπαραγωγική λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι διαδεδομένη σε γυναίκες με στειρότητα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ενδομητρίωση, που είναι κοινές παθήσεις που σχετίζονται με προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας», λένε οι ειδικοί.

2. Η βιταμίνη D ρυθμίζει τις ορμόνες στο σώμα

Η βιταμίνη D εμπλέκεται στη ρύθμιση πολλών ορμονών που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγική υγεία, όπως η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) και η αντι-Mullerian ορμόνη (AMH). Αυτές οι ορμόνες παίζουν ζωτικούς ρόλους στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων των ωοθηκών, την ωορρηξία και τη γενική αναπαραγωγική υγεία. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας αυτών των ορμονών, προάγοντας έτσι τη γονιμότητα.

3. Βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των ωοθηκών

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των ωοθηκών σε γυναίκες με PCOS, με αποτέλεσμα καλύτερη κανονικότητα της εμμήνου ρύσεως και αυξημένα ποσοστά ωορρηξίας.

4. Η βιταμίνη D βοηθά στη ρύθμιση της ενδομήτριας δεκτικότητας

Το ενδομήτριο παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφύτευση και στην επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Η βιταμίνη D έχει βρεθεί ότι ρυθμίζει την ενδομήτρια δεκτικότητα επηρεάζοντας την έκφραση γονιδίων, τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού ενδομητρικού περιβάλλοντος που βοηθά στην εμφύτευση εμβρύου.

5. Βοηθά στη ρύθμιση της συνολικής αναπαραγωγικής υγείας

Η διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων βιταμίνης D είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγική υγεία. Ωστόσο, πολλά άτομα, ειδικά εκείνα που ζουν σε περιοχές με περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D. Η τακτική έκθεση στον ήλιο, η διαιτητική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα είναι προτεινόμενες στρατηγικές για τη διασφάλιση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D.

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μας;

Οι γιατροί θεωρούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπληρώσετε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα είναι να εκθέσετε τον εαυτό σας στο άμεσο ηλιακό φως. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χαμηλή έκθεση στο ηλιακό φως που έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Παράλληλα, τροφές όπως τα μανιτάρια και τα ψάρια θεωρούνται πλούσιες σε βιταμίνη D. Επιπλέον, η ανεπάρκεια μπορεί επίσης να διορθωθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D με τη λήψη της δοσολογίας που έχει υπολογίσει ο γιατρός σας.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα:

* Εάν ένα άτομο είναι υπέρβαρο ή έχει σκούρο δέρμα, αυτό το άτομο έχει υψηλότερο κίνδυνο να έχει χαμηλή βιταμίνη D.
* Η βιταμίνη D βελτιώνει επίσης τις πιθανότητες να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη καθ ‘όλη τη διάρκεια. Μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ανάπτυξης διαβήτη κύησης, υπέρτασης και επίσης ορισμένες μορφές λοίμωξης.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν επίσης να βελτιώσουν ή ακόμα και να βοηθήσουν στον περιορισμό της αναστρέψιμης οστικής απώλειας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη στις μητέρες. Η καλύτερη πηγή είναι η πιο φυσική – το να εκτίθεται κανείς στο άμεσο ηλιακό φως και να απορροφά την καλοσύνη της βιταμίνης του ήλιου τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το σώμα είναι πιο αποτελεσματικό να δέχεται τις ακτίνες UVB.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή

Μπορεί ο βελονισμός να βελτιώσει την αναπαραγωγική σας υγεία;

Μύθοι που καταρρίφθηκαν από γυναικολόγους και αφορούν την αναπαραγωγική υγεία

Οι σερβιέτες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και υπογονιμότητας;

Τα υπέρβαρα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι άνδρες, διαπιστώνει μελέτη

Ο ψευδάργυρος και το φολικό οξύ ωφελούν την ανδρική γονιμότητα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.