Επιστημονικά Νέα

Το ύψος «γλιτώνει» από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2

Το ύψος «γλιτώνει» από καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2
Οι επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για το διαβήτη (DZD) και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ασχολήθηκαν με την σχέση της αύξησης ύψους των παιδιών που γεννιούνται τα τελευταία χρόνια με τις χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες. Όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά […]

Οι επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για το διαβήτη (DZD) και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ασχολήθηκαν με την σχέση της αύξησης ύψους των παιδιών που γεννιούνται τα τελευταία χρόνια με τις χρόνιες μη μεταδοτικές ασθένειες. Όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology, οι ψηλοί άνθρωποι έχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, αλλά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το ύψος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες το ύψος των παιδιών και των ενηλίκων έχει αυξηθεί σταθερά σε όλο τον κόσμο. Πλέον, στην ενήλικη ζωή τα παιδιά είναι σχεδόν πάντα πολύ πιο ψηλά από τους γονείς τους. Η μεγαλύτερη αύξηση του ύψους κατά τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνεται στις Κάτω Χώρες. Οι άνδρες στην Ολλανδία είναι 20 εκατοστά ψηλότεροι από ό, τι ήταν πριν από 150 χρόνια. Το ενδιαφέρον είναι πως στις Κάτω Χώρες η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η υψηλότερη στον κόσμο.

Αυτές οι παρατηρήσεις οδήγησαν τους επιστήμονες στο να αναλύσουν τα αίτια και τις ιατρικές επιπτώσεις αυτής της αύξησης στο ύψος. Η μελέτη δείχνει ότι το ύψος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα από ορισμένες κοινές ασθένειες, ανεξάρτητα από το ποσοστό του σωματικού λίπους και άλλους παράγοντες διαμόρφωσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σαφώς ότι οι ψηλοί άνθρωποι, σε σύγκριση με τους κοντούς, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, αλλά έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ανά 6,5 εκατοστά σε ύψος, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας μειώνεται κατά έξι τοις εκατό, αλλά θνησιμότητα από καρκίνο, αντίθετα, αυξάνεται κατά τέσσερα τοις εκατό» είπε ο καθηγητής Matthias Schulze από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής στο Πότσνταμ (DIfE). Οι ερευνητές υποθέτουν πως η αύξηση του ύψους του σώματος οφείλεται στην διατροφή με τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες. Είναι μια διαδικασία που ξεκινά από τη μήτρα της μητέρας και συνεχίζεται όσο το παιδί αναπτύσσεται. Και τονίζουν πως η υποτίμηση της καλής διατροφής, ειδικά κατά τη διάρκεια της κύησης και σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να σταματήσει.