Επιστημονικά Νέα

Το αντίδοτο του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Μια δίαιτα χαμηλή σε απορροφήσιμους υδατάνθρακες (FODMAP) αποτελεί  πλέον καθιερωμένη θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλά η διατροφή είναι αμφιλεγόμενο και δύσκολο εάν θα ακολουθηθεί, γιατί δεν ανταποκρίνονται όλοι οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με τον ίδιο τρόπο. Επιστήμονες στο UEG ανακοίνωσαν ότι το βακτηριακό προφίλ στα κόπρανα διαφέρει ανάμεσα […]

Μια δίαιτα χαμηλή σε απορροφήσιμους υδατάνθρακες (FODMAP) αποτελεί  πλέον καθιερωμένη θεραπεία για τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), αλλά η διατροφή είναι αμφιλεγόμενο και δύσκολο εάν θα ακολουθηθεί, γιατί δεν ανταποκρίνονται όλοι οι πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με τον ίδιο τρόπο. Επιστήμονες στο UEG ανακοίνωσαν ότι το βακτηριακό προφίλ στα κόπρανα διαφέρει ανάμεσα σε όσους κάνουν αλλά δεν ανταποκρίνονται σε μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP, ενώ επιτρέπει στους γιατρούς να προβλέψουν ποιος θα μπορούσε να επωφεληθεί περισσότερο από τη χρήση της διατροφής αυτής. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους για πρώτη φορά κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της UEG 2016, ο Δρ Sean Μπένετ από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία, δήλωσε στους συνέδρους ότι, στους σωστούς ανθρώπους, μια διατροφή χαμηλή FODMAP μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αλλά εξετάζοντας τα άτομα είναι προς το παρόν αδύνατη. “Μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP έχει αποδειχθεί σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της IBS σε περίπου μισούς από τους ανθρώπους που τη δοκίμασαν. Δυστυχώς, αυτή είναι μια πολύ απαιτητική δίαιτα που απαιτεί τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφίμων, έτσι έχουμε ψάξει τρόπους να προβλέψουμε ποιος θα κερδίσει το μεγαλύτερο όφελος από την προσπάθεια αυτή” σημείωσε.

Ποια είναι η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP;

Οι διαιτητικές παρεμβάσεις θεωρούνται θεραπείες πρώτης γραμμής για τους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια «παραδοσιακή» IBS δίαιτα εστιάζει στη βελτιστοποίηση διατροφικών συνηθειών και τη μείωση της πρόσληψης των συγκεκριμένων τροφίμων που είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους. Η με χαμηλούς απορροφήσιμους υδατάνθρακες διατροφή (Ζυμώσιμο ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες) απαιτεί περιορισμό ορισμένων υδατανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων όπως το σιτάρι, το κριθάρι, το κρεμμύδι και τα όσπρια, τρόφιμα πλούσια σε ελεύθερη φρουκτόζη (συμπεριλαμβανομένων πολλών καρπών), και τα τεχνητά γλυκαντικά προϊόντα. «Γνωρίζουμε ότι η διατροφή χαμηλή σε FODMAP είναι αποτελεσματική σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου», δήλωσε ο δρ Μπένετ. «Θέλαμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της « παραδοσιακής » και χαμηλής FODMAP δίαιτας για τα βακτήρια του εντέρου και να δούμε αν τα βακτηριακά προφίλ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλέψουν την ανταπόκριση του ασθενούς σε κάθε θεραπεία.”