Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται

Το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται

Οι μύες σου χρειάζονται οξυγόνο και όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά σε κάνει να πονάς και να κουράζεσαι συνέχεια.

Η εύρεση και η θεραπεία ατόμων με αδιάγνωστο άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βελτίωσε την υγεία τους και μείωσε τις επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μια παγκόσμια κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. «Υπολογίζεται ότι το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Shawn Aaron, ανώτερος επιστήμονας και ειδικός στους πνεύμονες στο The Ottawa Hospital. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η θεραπεία αυτών των ανθρώπων κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους».

Πώς βρήκε η ερευνητική ομάδα αδιάγνωστες περιπτώσεις;

Για να βρει άτομα με αδιάγνωστο άσθμα και ΧΑΠ, η ερευνητική ομάδα κάλεσε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνου σε 17 τοποθεσίες μελέτης σε όλο τον Καναδά από το 2017 έως το 2023. Μια αυτοματοποιημένη κλήση ρώτησε εάν κάποιοι ενήλικες στο νοικοκυριό είχαν ανεξήγητη δύσπνοια, συριγμό, παρατεταμένο βήχα ή βήχα βλέννα τους τελευταίους έξι μήνες. Τα 26.905 άτομα που ανέφεραν αυτά τα συμπτώματα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια. Όσοι ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ έκαναν ένα τεστ αναπνοής με σπιρομέτρηση, το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση.

Συνολικά 595 άτομα διαγνώστηκαν είτε με άσθμα είτε με ΧΑΠ και 508 συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τη σύγκριση διαφορετικών τύπων περίθαλψης. Τα μισά άτομα στη δοκιμή ανατέθηκαν τυχαία σε συνήθη φροντίδα (φροντίδα που παρείχε ο πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή κλινική), ενώ τα άλλα μισά υποβλήθηκαν σε θεραπεία από ειδικό πνεύμονα και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ (μια ειδικά εκπαιδευμένη νοσοκόμα ή αναπνευστικός θεραπευτής).

Στα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από πνευμονολόγο και εκπαιδευτή συνταγογραφήθηκαν συσκευές εισπνοής για τη θεραπεία του άσθματος ή της ΧΑΠ και διδάχτηκαν πώς να τις χρησιμοποιούν. Σε ορισμένους δόθηκαν σχέδια δράσης για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν οι ίδιοι τις εξάρσεις της νόσου. Τους παρασχέθηκε θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, συμβουλευτική άσκηση και βάρος, και εμβόλια πνευμονίας και γρίπης, εάν χρειαζόταν. Από τους ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικός στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ, το 92% ξεκίνησε νέα φάρμακα για το άσθμα ή τη ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 60% των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Αντιμετωπίζοντας το αδιάγνωστο άσθμα, η ΧΑΠ οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικός στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είχαν κατά μέσο όρο 0,53 επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης ετησίως για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με 1,12 επισκέψεις στην ομάδα συνήθους φροντίδας. Επιπλέον, οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικός στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είδαν τη μέση βαθμολογία τους στο Ερωτηματολόγιο του Αναπνευστικού του St. George να αυξάνεται κατά 10,2 βαθμούς, σε σύγκριση με 6,8 βαθμούς για την ομάδα συνήθους φροντίδας.

Μια άνοδος τεσσάρων μονάδων σημαίνει βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. «Στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορούν όλοι να δουν έναν πνευμονολόγο», εξηγεί ο Δρ Άαρον. “Τα καλά νέα είναι ότι όσο ένας ασθενής διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία, τα συμπτώματά του θα βελτιώνονται. Τα άτομα στη μελέτη μας που πήγαν σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κλινικές είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και εκείνοι που πήγαν σε ειδικό για τους πνεύμονες”.

Η Jazzminn Hein ήταν 24 ετών και είχε πρόσφατα γεννήσει το πρώτο της παιδί όταν έλαβε την κλήση που την προσκάλεσε να συμμετάσχει στη μελέτη. Το να κουβαλάει μερικά φορτία ρούχων στις σκάλες ή να μιλάει στο τηλέφωνο για 10 λεπτά θα την άφηνε κομμένη την ανάσα. Δεν είδε το μειονέκτημα να κάνει ένα τεστ αναπνοής. “Για χρόνια έλεγα στους γιατρούς για αυτόν τον ελέφαντα στο στήθος μου και πάλευε να αναπνεύσει. Είπαν ότι ήταν το άγχος μου, ότι έπαθα κρίσεις πανικού”, θυμάται η Jazzminn.

Αλλά δεν ήταν κρίσεις πανικού. Ήταν άσθμα. Άσθμα που πιθανότατα είχε από το δημοτικό. Μια καθημερινή συσκευή εισπνοής έκανε τα συμπτώματά της. «Η διάγνωση του άσθματος κάνει μεγάλη διαφορά», λέει. “Οι μύες σου χρειάζονται οξυγόνο και όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά σε κάνει να πονάς και να κουράζεσαι συνέχεια. Παρατήρησα αύξηση της ενέργειας. Έχω δύο μικρά παιδιά τώρα και μπορώ να τα παρακολουθήσω. Κοιμάμαι καλύτερα γιατί ξυπνούσα τακτικά με δυσκολία να αναπνεύσω”.

Το άσθμα επηρεάζει το 8% των Καναδών ενηλίκων και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ η ΧΑΠ επηρεάζει το 8% των Καναδών άνω των 60 ετών. «Αν έχετε συμπτώματα αναπνοής όπως τα δικά μου, πηγαίνετε στο γιατρό σας ή σε μια κλινική και ζητήστε μια εξέταση σπιρομέτρησης», συνιστά η Jazzminn. “Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι θα έχετε σπαταλήσει τον χρόνο σας. Αλλά αν έχετε μια ασθένεια του αναπνευστικού και λάβετε τη σωστή θεραπεία, θα μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι χάσατε.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρώτη παγκόσμια δοκιμή δείχνει τα οφέλη της εύρεσης και της θεραπείας αδιάγνωστου άσθματος και ΧΑΠ

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

ΔΕΠΥ, άσθμα και οικονομικές δυσκολίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει μια αιτιολογική σχέση μεταξύ τους

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τύποι άσκησης για το άσθμα; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon