Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Αδιάγνωστο Άσθμα και ΧΑΠ: Η πρώτη παγκόσμια δοκιμή δείχνει τα οφέλη της εύρεσης και της θεραπείας τους

Αδιάγνωστο Άσθμα και ΧΑΠ: Η πρώτη παγκόσμια δοκιμή δείχνει τα οφέλη της εύρεσης και της θεραπείας τους

«Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ζητούν εξέταση για καρκίνο του μαστού και εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου όταν βλέπουν ορισμένα σημάδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα ζητούσαν ένα τεστ σπιρομέτρησης όταν παρατηρήσουν συμπτώματα χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», λέει ο Δρ Aaron. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να υποφέρουν αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα όταν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία».

Αδιάγνωστο Άσθμα και ΧΑΠ: Η εύρεση και η θεραπεία ατόμων με αδιάγνωστο άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βελτίωσε την υγεία τους και μείωσε τις επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με μια παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine. «Υπολογίζεται ότι το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Shawn Aaron, ανώτερος επιστήμονας και ειδικός στους πνεύμονες στο The Ottawa Hospital και καθηγητής στο University of Ottawa. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η θεραπεία αυτών των ανθρώπων κάνει πραγματική διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους».

Πώς βρήκε η ερευνητική ομάδα αδιάγνωστες περιπτώσεις;

Για να βρει άτομα με αδιάγνωστο άσθμα και ΧΑΠ, η ερευνητική ομάδα κάλεσε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνου σε 17 τοποθεσίες μελέτης σε όλο τον Καναδά από το 2017 έως το 2023. Μια αυτοματοποιημένη κλήση ρώτησε εάν κάποιοι ενήλικες στο νοικοκυριό είχαν ανεξήγητη δύσπνοια, συριγμό, παρατεταμένο βήχα ή βήχα με βλέννα τους τελευταίους έξι μήνες. Τα 26.905 άτομα που ανέφεραν αυτά τα συμπτώματα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια. Όσοι ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ έκαναν ένα τεστ αναπνοής με σπιρομέτρηση, το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση. Συνολικά 595 άτομα διαγνώστηκαν είτε με άσθμα είτε με ΧΑΠ και 508 συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για τη σύγκριση διαφορετικών τύπων περίθαλψης. Τα μισά άτομα στη δοκιμή ανατέθηκαν τυχαία σε συνήθη φροντίδα (φροντίδα που παρείχε ο πάροχος πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή κλινική), ενώ τα άλλα μισά υποβλήθηκαν σε θεραπεία από ειδικό πνεύμονα και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ (μια ειδικά εκπαιδευμένη νοσοκόμα ή αναπνευστικός θεραπευτής). Στα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από πνευμονολόγο και εκπαιδευτή συνταγογραφήθηκαν συσκευές εισπνοής για τη θεραπεία του άσθματος ή της ΧΑΠ και διδάχτηκαν πώς να τις χρησιμοποιούν.

Σε ορισμένους δόθηκαν σχέδια δράσης για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν οι ίδιοι τις εξάρσεις της νόσου. Τους παρασχέθηκε θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, συμβουλευτική άσκηση και βάρος, και εμβόλια πνευμονίας και γρίπης, εάν χρειαζόταν. Από τους ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ, το 92% ξεκίνησε νέα φάρμακα για το άσθμα ή τη ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 60% των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα. Αντιμετωπίζοντας το αδιάγνωστο άσθμα, η ΧΑΠ οδηγεί σε λιγότερες επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είχαν κατά μέσο όρο 0,53 επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης ετησίως για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με 1,12 επισκέψεις στην ομάδα συνήθους φροντίδας. Επιπλέον, οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είδαν τη μέση βαθμολογία τους στο Ερωτηματολόγιο του Αναπνευστικού του St. George να αυξάνεται κατά 10,2 βαθμούς, σε σύγκριση με 6,8 βαθμούς για την ομάδα συνήθους φροντίδας. Μια άνοδος τεσσάρων μονάδων σημαίνει βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής. «Στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορούν όλοι να δουν έναν πνευμονολόγο», εξηγεί ο Δρ Άαρον.

“Τα καλά νέα είναι ότι όσο ένας ασθενής διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία, τα συμπτώματά του θα βελτιώνονται. Τα άτομα στη μελέτη μας που πήγαν σε παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κλινικές είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και εκείνοι που πήγαν σε ειδικό για τους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα». «Η διάγνωση του άσθματος κάνει μεγάλη διαφορά», λέει ο συμμετέχων στη μελέτη. Η Jazzminn Hein ήταν 24 ετών και είχε πρόσφατα γεννήσει το πρώτο της παιδί όταν έλαβε την κλήση που την προσκάλεσε να συμμετάσχει στη μελέτη. Το να κουβαλάει μερικά φορτία ρούχων στις σκάλες ή να μιλάει στο τηλέφωνο για 10 λεπτά θα την άφηνε με κομμένη την ανάσα. Δεν είδε το μειονέκτημα να κάνει ένα τεστ αναπνοής. “Για χρόνια έλεγα στους γιατρούς για αυτόν τον ελέφαντα στο στήθος μου και πάλευε να αναπνεύσει. Είπαν ότι ήταν το άγχος μου, ότι πάθαινα κρίσεις πανικού”, θυμάται η Jazzminn. Αλλά δεν ήταν κρίσεις πανικού. Ήταν άσθμα. Άσθμα που πιθανότατα είχε από το δημοτικό. «Η διάγνωση του άσθματος κάνει μεγάλη διαφορά», λέει. “Οι μύες σου χρειάζονται οξυγόνο και όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά σε κάνει να πονάς και να κουράζεσαι συνέχεια. Παρατήρησα αύξηση της ενέργειας. Έχω δύο μικρά παιδιά τώρα και μπορώ να τα παρακολουθήσω. Κοιμάμαι καλύτερα γιατί ξυπνούσα τακτικά με δυσκολία να αναπνεύσω».

Το άσθμα επηρεάζει το 8% των Καναδών ενηλίκων και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ η ΧΑΠ επηρεάζει το 8% των Καναδών άνω των 60 ετών. «Αν έχετε συμπτώματα αναπνοής όπως τα δικά μου, πηγαίνετε στο γιατρό σας ή σε μια κλινική και ζητήστε μια εξέταση σπιρομέτρησης», συνιστά η Jazzminn. “Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι θα έχετε σπαταλήσει τον χρόνο σας. Αλλά αν έχετε μια ασθένεια του αναπνευστικού και λάβετε τη σωστή θεραπεία, θα μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι χάσατε.” Ο Δρ. Aaron συμφωνεί με την Jazzminn. Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να συλληφθούν περισσότερες περιπτώσεις αδιάγνωστου άσθματος και ΧΑΠ είναι οι ασθενείς να συνηγορούν για τον εαυτό τους. Η προηγούμενη έρευνά του διαπίστωσε ότι ακόμη και τα πρώιμα στάδια αυτών των ασθενειών συνδέονται με χειρότερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη χρήση υγειονομικής περίθαλψης και μειωμένη παραγωγικότητα εργασίας. «Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ζητούν εξέταση για καρκίνο του μαστού και εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου όταν βλέπουν ορισμένα σημάδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα ζητούσαν ένα τεστ σπιρομέτρησης όταν παρατηρήσουν συμπτώματα χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», λέει ο Δρ Aaron. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να υποφέρουν αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα όταν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είδη φαγητού θα πρέπει να τρώτε αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα;

Η υγεία των πνευμόνων στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Πνευμονολόγος εξηγεί τη σημασία του ζεστού αέρα κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παρά τους βελτιωμένους κανονισμούς του ΠΟΥ, ο κόσμος παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία

Οφείλουμε στη μνήμη των περισσότερων από 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που εκτιμάται ότι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον COVID, και στις αυξανόμενες απειλές για τις μελλοντικές γενιές, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να πετύχουμε έναν ασφαλέστερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Close Icon