Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άσθμα ορισμός: Κατανοώντας το άσθμα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Άσθμα ορισμός: Κατανοώντας το άσθμα και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Άσθμα ορισμός: Ένας ασθενής με άσθμα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας.

Προβλήματα αναπνοής, βήχας, συμφόρηση, συριγμός και οτιδήποτε άλλο. Ένας ασθενής με άσθμα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα υγείας. Στην κορυφή αυτών των αγώνων είναι τα αναρίθμητα φάρμακα που πρέπει να πάρουν. Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής ενός ατόμου, είτε κατά την παιδική ηλικία είτε κατά την ενηλικίωση. Δυστυχώς, το άσθμα είναι ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας. Δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων όταν το άσθμα επιδεινώνεται. Αυτό το ιστολόγιο παρέχει ολοκληρωμένες απαντήσεις στις ερωτήσεις σχετικά με πολλούς τύπους φαρμάκων

Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι το άσθμα

Το άσθμα είναι μια επίμονη πάθηση που επηρεάζει τους βρογχικούς σωλήνες, τους αεραγωγούς μέσα στους πνεύμονες. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στα εσωτερικά τοιχώματα αυτών των σωλήνων, υπεύθυνα για τη μεταφορά αέρα προς και από τους πνεύμονες. Το οίδημα που προκύπτει στενεύει τους αεραγωγούς, καθιστώντας την αναπνοή δύσκολη. Αυτό που χαρακτηρίζει το άσθμα ως χρόνιο είναι η επανεμφάνιση αναπνευστικών δυσκολιών, καθώς οι βρογχικοί σωλήνες γίνονται επιρρεπείς σε αλλεργίες και ερεθισμούς. Όταν αλλεργιογόνα, όπως ξένα σωματίδια, εισέρχονται στους αεραγωγούς, οι σωλήνες διογκώνονται ξανά, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως δύσπνοια ή δύσπνοια. Η βαρύτητα του άσθματος ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, με μερικά να το αντιμετωπίζουν ως μια μικρή ενόχληση, ενώ σε άλλα, μπορεί να είναι μια εξουθενωτική και δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή που διαταράσσει την καθημερινή ζωή.

Τύποι φαρμάκων για το άσθμα

Τα ακόλουθα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του άσθματος. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις οδηγίες που παρέχονται από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το σχέδιο θεραπείας σας.

Βρογχοδιασταλτικά

Τα βρογχοδιασταλτικά λειτουργούν χαλαρώνοντας τους μυς που περιβάλλουν τους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή όταν οι αεραγωγοί είναι πιο ανοιχτοί.

Υπάρχουν δύο γενικοί τύποι βρογχοδιασταλτικών και η συνταγή σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και τα δύο:

  • Βρογχοδιασταλτικά βραχείας δράσης, τα οποία δρουν γρήγορα για να παρέχουν ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Βρογχοδιασταλτικά μακράς δράσης που έχουν παρατεταμένη δράση και δεν προορίζονται για άμεση ανακούφιση. Συνιστώνται για χρήση σε συνδυασμό με ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για το άσθμα.

Αντιφλεγμονώδη

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν το πρήξιμο και την παραγωγή βλέννας στους αεραγωγούς, διευκολύνοντας την αναπνοή. Επίσης γνωστά ως κορτικοστεροειδή ή στεροειδή, αυτά τα φάρμακα συχνά εισπνέονται. Μετά τη χρήση τους, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε αμέσως το στόμα σας με νερό για να αποτρέψετε την τσίχλα, μια μόλυνση ζύμης στο λαιμό. Ορισμένα κορτικοστεροειδή είναι διαθέσιμα σε μορφή χαπιού και συνήθως χρησιμοποιούνται για σύντομες περιόδους υπό ειδικές συνθήκες, όπως η επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Αντιχολινεργικά (εισπνευστήρες ταχείας ανακούφισης)

Τα αντιχολινεργικά μειώνουν το πρήξιμο και εμποδίζουν τη σύσφιξη των μυϊκών ζωνών γύρω από τους αεραγωγούς. Αυτός ο τύπος φαρμάκου μπορεί να εισπνευστεί χρησιμοποιώντας συσκευή εισπνοής μετρημένης δόσης ή εκνεφωτή από διάλυμα. Η τακτική χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών βοηθά στον έλεγχο του άσθματος και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως ο βήχας, η παραγωγή βλέννας, ο συριγμός ή το σφίξιμο στο στήθος. Μπορούν επίσης να χαλαρώσουν τους μύες που σφίγγουν γύρω από τους αεραγωγούς σας. Αυτό βοηθά τους μύες να ανοίξουν, ώστε να μπορείτε να αναπνέετε ευκολότερα.

Βιολογικά (μονοκλωνικά αντισώματα)

Για τις μέτριες έως σοβαρές μορφές άσθματος που είναι ανθεκτικές στην τυπική θεραπεία, διατίθενται εγκεκριμένα «πρόσθετα» φάρμακα. Αυτές οι στοχευμένες θεραπείες αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους τύπους φλεγμονής των αεραγωγών στο άσθμα, όπως το αλλεργικό (ατοπικό) και το ηωσινοφιλικό άσθμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συμβουλές για να αναπνέετε εύκολα και να κρατάτε μακριά τα αναπνευστικά προβλήματα το χειμώνα

Υψηλότερος επιπολασμός άσθματος που συνδέεται με ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης

Πώς o κρύος αέρας, η ξηρότητα και η ρύπανση μπορούν να ενισχύσουν τα συμπτώματα του άσθματος;

Πότε θα πρέπει να σας ανησυχήσει ο βήχας;

Καθημερινός αερισμός του σπιτιού - Γιατί δεν πρέπει να τον παραλείπετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon