Επιστημονικά Νέα

Τι μας οδηγεί στην αναβολή μιας δυσάρεστης εργασίας;

Τι μας οδηγεί στην αναβολή μιας δυσάρεστης εργασίας;

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι οι άνθρωποι των οποίων οι αρνητικές στάσεις γενικεύονται πιο έντονα τείνουν να εμπλέκονται σε περιττές καθυστερήσεις εργασιών σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η αναβολή μιας βαριάς εργασίας μπορεί να φαίνεται σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι τα άτομα των οποίων οι αρνητικές στάσεις τείνουν να υπαγορεύουν τη συμπεριφορά τους σε μια σειρά καταστάσεων είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να αντιμετωπίσουν το έργο που έχουν. Ο ψυχολογικός όρος για την περιγραφή αυτής της νοητικής διαδικασίας είναι η προκατάληψη στάθμισης σθένους, η οποία περιγράφει την τάση των ανθρώπων να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες αντλώντας εντονότερα είτε από τις θετικές είτε από αρνητικές στάσεις τους.

«Και το ερώτημα είναι ποιος κερδίζει αυτή τη μάχη—αν, πράγματι, υπάρχουν στοιχεία τόσο θετικής όσο και αρνητικότητας;» είπε ο Ράσελ Φάζιο, ανώτερος συγγραφέας και καθηγητής ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Σε μια σειρά μελετών, ο Fazio και ο πρώτος συγγραφέας Javier Granados Samayoa, πρώην μεταπτυχιακός φοιτητής της Πολιτείας του Οχάιο, βρήκαν συνδέσμους μεταξύ μιας πιο αρνητικής στάσης και της αναβλητικότητας. Βρήκαν επίσης ότι είναι δυνατό να μετατοπιστεί η στάθμιση των ισχυρών αναβλητικών ατόμων προς την ουδετερότητα και να αντιστρέψουν την τάση τους να καθυστερούν μια εργασία.

“Εξετάζουμε αυτή τη θεώρηση των θετικών και αρνητικών που υπάρχουν όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις και πώς η μεροληψία στάθμισης σθένους διαμορφώνει τη διαδρομή που ακολουθούν οι άνθρωποι”, δήλωσε ο Granados Samayoa. Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Personality and Individual Differences. Η πρώτη από τις τρεις μελέτες εξέτασε ένα πραγματικό σενάριο: την προετοιμασία μιας ομοσπονδιακής φορολογικής δήλωσης.

“Η ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι, τουλάχιστον για μια σύντομη στιγμή, κάνουν την ερώτηση, “Θέλω να το κάνω αυτό τώρα;”», είπε ο Fazio. “Και υπάρχουν πραγματικά τόσο θετικά όσο και αρνητικά μηνύματα: “Σίγουρα δεν θέλω να το κάνω αυτό. Είναι ένα αποτρεπτικό έργο”. Αυτό είναι το αρνητικό μήνυμα, αλλά υπάρχει και ένα θετικό μήνυμα: «Πρέπει να το κάνω και θα νιώθω καλά αν το κάνω σωστά». Ένα δείγμα 232 συμμετεχόντων ανέφερε εάν συνήθως υπέβαλαν δηλώσεις νωρίς ή καθυστερημένα κατά τη φορολογική περίοδο. Έχοντας αυτά τα δεδομένα στο χέρι, ο Fazio και ο Granados Samayoa χρησιμοποίησαν ένα ερευνητικό εργαλείο για να μετρήσουν τον βαθμό στον οποίο οι συμμετέχοντες ζύγιζαν πιο έντονα τα θετικά ή αρνητικά σήματα όταν συναντούσαν κάτι νέο.

Η ανάλυσή τους έδειξε συσχέτιση μεταξύ μιας πιο αρνητικής μεροληψίας στάθμισης και της καθυστέρησης στην υποβολή φορολογικής δήλωσης. «Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι άνθρωποι των οποίων οι αρνητικές στάσεις γενικεύονται πιο έντονα τείνουν να εμπλέκονται σε περιττές καθυστερήσεις εργασιών σε μεγαλύτερο βαθμό», είπε ο Granados Samayoa. Στη δεύτερη μελέτη συμμετείχαν 147 φοιτητές σε ένα πρόγραμμα που τους επέτρεπε να συγκεντρώσουν πίστωση μαθημάτων με αντάλλαγμα τη συμμετοχή τους στην έρευνα.

Εκτός από τη μέτρηση της προκατάληψης στάθμισης των μαθητών, η μελέτη διερεύνησε εάν τα μέτρα αυτοελέγχου των μαθητών επηρέασαν τη συμπεριφορά που σχετίζεται με την εργασία: Πώς χαρακτήρισαν οι μαθητές το επίπεδο κινήτρων ή την ικανότητά τους να σκεφτούν τις αρχικές τους σκέψεις για το ερευνητικό πρόγραμμα και που επηρεάζουν το αν οι μαθητές ξεκίνησαν νωρίς τη συμμετοχή στην έρευνα ή το ανέβαλαν; Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο συνδυασμός αρνητικής στάθμισης μεροληψίας και χαμηλού κινήτρου ή συναισθηματικής ενέργειας για αποτελεσματικό αυτοέλεγχο συνδέθηκε με τους φοιτητές που αναβάλλουν τη συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα ξεκινώντας αργότερα στο εξάμηνο.

“Η πρώτη μελέτη καθόρισε τη βασική επίδραση της αρνητικής στάθμισης μεροληψίας, αλλά η δεύτερη μελέτη παρέχει κάποια απόχρωση”, δήλωσε ο Granados Samayoa, τώρα μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. “Για άτομα που δεν το σκέφτονται πολύ ή δεν μπορούν να το σκεφτούν πολύ, οι τάσεις στάθμισης σθένους καθοδηγούν τη συμπεριφορά τους με απλό τρόπο. Αλλά αν κάποιος έχει περισσότερα κίνητρα και μπορεί να το σκεφτεί περισσότερο, αυτό μπορεί να φέρνουν άλλες σκέψεις που μειώνουν την επίδραση της μεροληψίας στάθμισης σθένους».

Η τρίτη μελέτη σχεδιάστηκε για να αναζητήσει μια αιτιολογική επίδραση της μεροληψίας στάθμισης σθένους κατά την ολοκλήρωση ή την καθυστέρηση μιας εργασίας. Οι μαθητές στο πρόγραμμα έρευνας για πίστωση, οι οποίοι αναφέρθηκαν ως αναβλητικοί και οι οποίοι σημείωσαν υψηλή βαθμολογία για την αρνητική στάθμιση μεροληψίας, προσλήφθηκαν για τη μελέτη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χειρίστηκαν το εργαλείο μεροληψίας στάθμισης σθένους για μια ομάδα με τρόπο που οδήγησε τους συμμετέχοντες να ζυγίσουν τα θετικά και τα αρνητικά σήματα με πιο ισορροπημένο τρόπο.

Αυτή η στροφή προς την ουδετερότητα άλλαξε τη συμπεριφορά των μαθητών: Συσσώρευσαν ώρες πίστωσης πιο γρήγορα από την ομάδα ελέγχου, της οποίας η αρνητική στάθμιση και ο χαμηλός αυτοέλεγχος προέβλεπαν αξιόπιστα την καθυστέρηση στην εξασφάλιση επιπλέον πίστωσης. Η αρνητική προκατάληψη στάθμισης μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στη συμπεριφορά. Μια θετική προκατάληψη στάθμισης μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι έτοιμοι όταν δεν είναι.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ν. Φωτόπουλος: Το NLP είναι η κατάρριψη των ερμηνειών που δώσαμε κάποτε

Γιατί δεν είμαστε αρκετά παραγωγικοί;

Πώς να σταματήσεις την αναβλητικότητα ακολουθώντας τον κανόνα των 2 λεπτών;

Πώς να ξεκλειδώσετε την μπλοκαρισμένη επαγγελματική σας εξέλιξη;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.