Επιστημονικά Νέα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει τη μητέρα στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Θα μπορούσε ο θηλασμός να θωρακίσει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα; Οι γυναίκες που θήλασαν είχαν καλύτερες επιδόσεις και στα τέσσερα γνωστικά τεστ μέτρησης μάθησης, καθυστερημένης ανάκλησης, εκτελεστικής λειτουργίας και επεξεργασίας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν θηλάσει. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ μετά την ηλικία των 50 ετών σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλασαν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Evolution, Medicine and Public Health, υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών . Θα μπορούσε ως εκ τούτου να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τον εγκέφαλο της μητέρας.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

“Ενώ πολλές μελέτες έχουν βρει ότι ο θηλασμός βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία του παιδιού, η μελέτη μας είναι μία από τις ελάχιστες που εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία για τις γυναίκες που θήλασαν τα μωρά τους”. Αυτό δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Molly Fox από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. “Τα ευρήματά μας, τα οποία δείχνουν ανώτερη γνωστική απόδοση μεταξύ των γυναικών άνω των 50 ετών που θήλασαν, υποδηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να είναι νευροπροστατευτικός αργότερα στη ζωή”. Η γνωστική υγεία είναι κρίσιμη για την ευημερία των ηλικιωμένων ενηλίκων. Ωστόσο, όταν η γνωστική λειτουργία εξασθενεί μετά την ηλικία των 50 ετών, μπορεί να είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της Νόσου Alzheimer (AD), της κύριας μορφής άνοιας και αιτίας αναπηρίας στους ηλικιωμένους.

Για τη μελέτη, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από γυναίκες που συμμετείχαν σε δύο συγχρονικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές διάρκειας 12 εβδομάδων. Μεταξύ των δύο δοκιμών, 115 γυναίκες επέλεξαν να συμμετάσχουν. Από αυτές 64 χαρακτηρίστηκαν ως καταθλιπτικές και 51 μη καταθλιπτικές. Όλες οι συμμετέχουσες ολοκλήρωσαν μια σειρά ψυχολογικών τεστ που μετρούν τη μάθηση, την καθυστερημένη ανάκληση, την εκτελεστική λειτουργία και την ταχύτητα επεξεργασίας. Βασικά ευρήματα από την ανάλυση των ερευνητών στα δεδομένα που συλλέχθηκαν από ερωτηματολόγια σχετικά με το αναπαραγωγικό ιστορικό των γυναικών αποκάλυψαν ότι περίπου το 65 % των μη καταθλιπτικών γυναικών ανέφεραν ότι είχαν θηλάσει, σε σύγκριση με το 44 % των καταθλιπτικών γυναικών. Όλες οι μη καταθλιπτικές συμμετέχουσες ανέφεραν τουλάχιστον μία ολοκληρωμένη εγκυμοσύνη σε σύγκριση με το 57,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων με κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα από τα γνωστικά τεστ αποκάλυψαν επίσης ότι όσες θήλασαν, ανεξάρτητα από το αν είχαν κατάθλιψη ή όχι, είχαν καλύτερες επιδόσεις και στα τέσσερα γνωστικά τεστ μέτρησης μάθησης, καθυστερημένης ανάκλησης, εκτελεστικής λειτουργίας και επεξεργασίας σε σύγκριση με γυναίκες που δεν θήλασαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μειώνονται τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης όσο διαρκεί ο θηλασμός

Ο θηλασμός όπλο ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη

Θηλασμός : Τα οφέλη του στην μαμά και το παιδί

Θηλασμός : Οι λόγοι που πρέπει να θρέφεστε σωστά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.