Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και συνέχιση ακόμη και μετά την εισαγωγή στερεών τροφών, έως τουλάχιστον 1 έτους ή έως ότου και η μαμά και το μωρό συμφωνήσουν να το καλέσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά το θηλασμό έως 2 ετών και άνω γιατί τα οφέλη συνεχίζονται τόσο πολύ. Αυτά τα πρακτορεία προτείνουν να ξεκινήσετε μια ώρα μετά τη γέννηση για τα μεγαλύτερα οφέλη.

Οφέλη θηλασμού για το μωρό

Το μητρικό γάλα παρέχει την ιδανική διατροφή για τα μωρά

  • Το μητρικό γάλα περιέχει όλα όσα χρειάζεται το μωρό για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, σε όλες τις σωστές αναλογίες. Η σύνθεσή του αλλάζει ακόμη και ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες του μωρού, ειδικά κατά τον πρώτο μήνα της ζωής.
  • Κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, το στήθος σας παράγει ένα παχύ και κιτρινωπό υγρό που ονομάζεται πρωτόγαλα . Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες , χαμηλή σε ζάχαρη και είναι γεμάτη με ευεργετικές ενώσεις. Είναι πραγματικά ένα θαυμάσιο φαγητό και δεν αντικαθίσταται από τη φόρμουλα.

Το μητρικό γάλα περιέχει σημαντικά αντισώματα

  • Το μητρικό γάλα είναι γεμάτο με αντισώματα που βοηθούν το μωρό σας να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, κάτι που είναι κρίσιμο σε αυτούς τους τρυφερούς, πρώτους μήνες.
  • Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το πρωτόγαλα, το πρώτο γάλα. Το πρωτόγαλα παρέχει υψηλές ποσότητες ανοσοσφαιρίνης Α (IgA), καθώς και πολλά άλλα αντισώματα.
  • Η IgA προστατεύει το μωρό από το να αρρωστήσει σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα στη μύτη, το λαιμό και το πεπτικό σύστημα.

Οφέλη θηλασμού για εσάς

 Ο θηλασμός μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

  • Μπορεί να το έχετε ακούσει συχνά. Ενώ μερικές γυναίκες φαίνεται να αυξάνουν το βάρος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, άλλες φαίνεται να χάνουν χωρίς κόπο.
  • Ο θηλασμός καίει περισσότερες θερμίδες και μετά από 3 μήνες γαλουχίας, πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε αύξηση της καύσης λίπους σε σύγκριση με τις μη θηλάζουσες μητέρες. Αν και η διαφορά δεν είναι σημαντική.

Ο θηλασμός μπορεί να αποτρέψει την εμμηνόρροια

  • Ο συνεχής θηλασμός σταματά επίσης την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Η αναστολή των εμμηνορροϊκών κύκλων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ο τρόπος της φύσης να διασφαλίσει ότι υπάρχει κάποιος χρόνος μεταξύ των εγκυμοσύνης.
  • Μπορείτε να θεωρήσετε αυτήν την αλλαγή ως επιπλέον όφελος. Ενώ απολαμβάνετε πολύτιμο χρόνο με το νεογέννητό σας, είναι μόνο ένα λιγότερο πράγμα που πρέπει να ανησυχείτε.

Ακολουθεί βίντεο για τον θηλασμό