Επιστημονικά Νέα

Ταινία στο έντερο και απαντήσεις

Ταινία στο έντερο και απαντήσεις
Η ταινία στο έντερο και απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις. Ίσως τις τελευταίες εβδομάδες να έχετε ακούσει για τον Luis Ortiz, ένα 26-year-old man στην Καλιφόρνια ο οποίος βρήκε ένα σκουλήκι ταινία στον εγκέφαλό του. Τα παράσιτα σε γενικές γραμμές είναι μια ενοχλητική σκέψη, αλλά για κάποιο λόγο τα σκουλήκια ταινία είναι ιδιαίτερα αηδιαστικά […]

Η ταινία στο έντερο και απαντήσεις σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις.

Ίσως τις τελευταίες εβδομάδες να έχετε ακούσει για τον Luis Ortiz, ένα 26-year-old man στην Καλιφόρνια ο οποίος βρήκε ένα σκουλήκι ταινία στον εγκέφαλό του. Τα παράσιτα σε γενικές γραμμές είναι μια ενοχλητική σκέψη, αλλά για κάποιο λόγο τα σκουλήκια ταινία είναι ιδιαίτερα αηδιαστικά έστω και σαν σκέψη. Η περίπτωση του Ortiz, ήταν σα να βγαίνει από ιατρικό σήριαλ αφού τα γεγονός που καθιστά την ιστορία του ακόμη πιο τρομακτική είναι το πόσο σοβαρή ήταν η λοίμωξη του. Χρειαζόταν επείγουσα χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο και αφού πέρασε κοντά τρεις μήνες στο νοσοκομείο, τώρα αναρρώνει.

Ευτυχώς, φαίνεται ότι αυτό που συνέβη στον Ortiz είναι σπάνιο, και η ταινία στο έντερο δεν είναι σχεδόν ποτέ τόσο επικίνδυνη. Ότι γνωρίζουμε καλύτερα, το φοβόμαστε λιγότερο, οπότε σας παραθέτουμε τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με την ταινία στο έντερο.

Τι είναι η ταινία στο έντερο;

Η ταινία είναι επίπεδα παράσιτα σκουλήκια που μεταφέρουν την κατοικία τους στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων και είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο από όσο πιστεύετε. Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν και τρέφονται από έναν άλλο οργανισμό. Τα εντερικά παράσιτα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί, συνήθως σκουλήκια, που τρέφονται από τις τροφές που καταναλώνετε. Η “κεφαλή” του σκουληκιού, προσκολλάτε στο τοίχωμα του εντέρου ενός ατόμου και απορροφά θρεπτικά συστατικά. Από εκεί, η ταινία αναπτύσσει ένα σωρό μικρά τμήματα που ονομάζονται proglottids, τα οποία περιέχουν τα αυγά, και συχνά απομακρύνονται από το σώμα με τα κόπρανα του ξενιστή.

Πως εισέρχεται ο ξενιστής στο σώμα;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μπει μια ταινία στον οργανισμό, είναι μέσω της κατανάλωσης κρέατος που δεν είναι επαρκώς μαγειρεμένο. Μερικά αυγά μπορούν να επιβιώσουν για ημέρες ή μήνες σε περιττώματα μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Αν η τροφή των βοοειδών ή των χοίρων ακουμπήσει σε μολυσμένα κόπρανα, τα αυγά μπορεί να περάσουν στον οργανισμό των ζώων. Όταν το ζώο σφάζεται για κατανάλωση, οι ταινίες καταλήγουν στο χασάπη. Αν το κρέας έχει ψηθεί σωστά, οι προνύμφες πεθαίνουν, και είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αλλά αν το φάτε ωμό, μια προνύμφη μπορεί να εισέλθει στο γαστρεντερικό σωλήνα σας, όπου εξελίσσεται σε ενήλικη ταινία και μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα μήκους, ανάλογα με το είδος.

Συμβαίνει συχνά;

Ενώ η ταινία είναι κοινό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, έχει την τάση να εμφανίζεται περισσότερο στην Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική και σε τμήματα της Ευρώπης και της Ασίας. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών, εκτιμά ότι λιγότερα από 1.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνονται κάθε χρόνο με ταινία.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σε αντίθεση με ό, τι μπορεί να πιστεύετε, το σκουλήκι ταινία είναι απόλυτα χαρούμενο στη γαστρεντερική οδό μας. Και είναι τόσο καλά προσαρμοσμένο στο ανθρώπινο σώμα που τα σκουλήκια συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα στον ξενιστή του ενώ όταν το κάνουν, είναι συνήθως ένας στομαχόπονο, διάρροια, ή απώλεια βάρους. Οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος να μην αντιληφθεί την ύπαρξη της ταινίας και αυτή να κάνει τον κύκλο της ζωής και να πεθάνει τελικά.

Πως θα καταλάβω ότι έχω ταινία;

Ο μόνος τρόπος για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, είναι η ανάλυση κοπράνων. Αυτό γίνεται λοιπόν, από τον γιατρό στο εργαστήριο. Υπάρχει όμως περίπτωση και ο ασθενής να καταλάβει με γυμνό μάτι, ότι κάτι κινείται στα κόπρανά του.

Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κολλάνε από ωμά κρέατα, η καλύτερη συμβουλή είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαγειρέψει πλήρως το κρέας. Αν μαγειρεύετε ολόκληρα τεμάχια μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία φθάνει τουλάχιστον 145 ° F (63 ° C) για ολόκληρα τεμάχια και 160 ° F για τον κιμά.