Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Μία πάθηση που χτυπά περισσότερο γυναίκες

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Μία πάθηση που χτυπά περισσότερο γυναίκες

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: Μία πάθηση που επηρεάζει περισσότερο γυναίκες από την ηλικία των 50 ετών και απειλεί την καρδιά σας, μιμούμενη την καρδιακή προσβολή.

Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς βρίσκεται σε άνοδο. Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή πάθηση, τα συμπτώματα της οποίας μιμούνται καρδιακή προσβολή. Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που δείχνει πως αυξάνεται πιο έντονα ανάμεσα σε γυναίκες 50 ετών και άνω. Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Εξέτασε 135.463 περιπτώσεις συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το 2006 έως το 2017. Βρήκε μια σταθερή ετήσια αύξηση τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, με τις γυναίκες να αποτελούν όμως το 88,3% των περιπτώσεων.

Γιατί αυξήθηκαν οι περιπτώσεις του συνδρόμου;

Η συνολική αύξηση δεν ήταν απροσδόκητη, καθώς η κατάσταση αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των ιατρικών επαγγελματιών. Αυτό δήλωσε η Δρ. Susan Cheng, συγγραφέας της μελέτης. Αλλά οι ερευνητές ξαφνιάστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι το ποσοστό της πάθησης ήταν τουλάχιστον 6 έως 12 φορές υψηλότερο σε γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών από όσο ήταν σε άνδρες ή νεότερες γυναίκες. “Αυτά τα εκτοξευόμενα ποσοστά είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά”, δήλωσε ο Cheng, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγιή Γήρανση στο τμήμα καρδιολογίας στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η κατάσταση, γνωστή και ως καρδιομυοπάθεια Takotsubo, έχει μελετηθεί για δεκαετίες στην Ιαπωνία και αλλού. Αλλά δεν ήταν πολύ γνωστό διεθνώς μέχρι το 2005, όταν το New England Journal of Medicine δημοσίευσε έρευνα για αυτό. Προκαλείται από σωματικό ή συναισθηματικό στρες το σύνδρομο σπασμένης καρδιάς και προκαλεί τον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς να διευρύνεται προσωρινά και να αντλείται άσχημα. Οι ασθενείς βιώνουν πόνο στο στήθος και δύσπνοια, συμπτώματα παρόμοια με αυτά της καρδιακής προσβολής. Εάν επιβιώσουν στην αρχική φάση της νόσου, οι άνθρωποι συχνά μπορούν να αναρρώσουν σε ημέρες ή εβδομάδες. Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις εξακολουθούν να μελετώνται. Παρά την προφανή ανάκαμψη της λειτουργίας του καρδιακού μυός, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν σύνδρομο σπασμένης καρδιάς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα.

Ο Τσενγκ είπε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι κίνδυνοι και οι λόγοι για τους οποίους το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς φαίνεται να επηρεάζει δυσανάλογα τις μεσήλικες έως μεγαλύτερες γυναίκες. Το τέλος της εμμηνόπαυσης μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο, είπε, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει το συνολικό άγχος. «Καθώς προχωράμε στην ηλικία και αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες ζωής και εργασίας, βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα άγχους. Και με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν επίσης ενταθεί».

Βαθύτερη σύνδεση σώματος και συναισθημάτων

Η μελέτη φτάνει σε μια εποχή που οι οργανισμοί δημόσιας υγείας έχουν εμβαθύνει στη σύνδεση νου-καρδιάς-σώματος. Τον Ιανουάριο, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς δημοσίευσε μια επιστημονική δήλωση σχετικά με τη σύνδεση, λέγοντας ότι υπάρχουν “σαφείς συσχετίσεις” μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ η μελέτη έγινε πριν από την άνοδο της COVID-19, ο Τσενγκ είπε ότι το άγχος της πανδημίας έχει οδηγήσει πιθανώς σε αύξηση του αριθμού των πρόσφατων περιπτώσεων συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς, πολλές από αυτές χωρίς διάγνωση. “Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν βαθιές επιδράσεις στη σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη μέτρηση αυτών που είναι”.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο σημαντικό είναι για τους γιατρούς να ελέγχουν τους ασθενείς για καταστάσεις ψυχικής υγείας. Απαιτείται επίσης περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί μια ασθένεια για την οποία λίγα είναι γνωστά. Θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε για το γιατί η επίπτωσή του αυξάνεται. Η μελέτη χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι όλοι πρέπει να είναι προληπτικοί για την ψυχική τους υγεία, ειδικά εκείνοι με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάθε άγχος στη ζωή, αλλά είναι σημαντικό για τους ασθενείς να αναπτύξουν υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν διαλογισμό προσοχής, γιόγκα, άσκηση, υγιεινή διατροφή, ύπνο επαρκή και καλλιέργεια κοινωνικών σχέσεων για συστήματα υποστήριξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρεις μεγάλες ομάδες φαρμάκων για την θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Κοιλιακός πόνος και άγχος μετά την κατανάλωση φαγητού στο 11% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με επιστημονική έρευνα

Ο «φόβος μη μείνεις εκτός από όσα συμβαίνουν γύρω σου» αναδείχθηκε από την παγκόσμια κατάρρευση του facebookfomo

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε fast food των ΗΠΑ εντοπίστηκαν ανησυχητικές ποσότητες φθαλικών ενώσεων

Fast food φθαλικές ενώσεις: Μετά από ανάλυση των συστατικών σε τρόφιμα μεγάλων αλυσίδων fast food στις ΗΠΑ, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσει το πλαστικό.

Το μυρμήγκιασμα και ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνδέεται με νευροπάθεια των μικρών ινών

Νευροπάθεια: Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Christopher J. Klein, MD, από την Mayo Clinic και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μια πιθανή αιτία είναι τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα για υψηλότερα ποσοστά νευροπάθειας των μικρών ινών. Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ είναι ένας παράγοντας κινδύνου για διαβήτη και υψηλά τριγλυκερίδια, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε νευροπάθεια, εξήγησε.

Επιστήμονες εντόπισαν γενετικούς παράγοντες σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό κάποιων νέων ενηλίκων

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η «σίγαση» (καταστολή δραστηριότητας) του γονιδίου ADAM9 στα ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, τα οποία είχαν μολυνθεί προηγουμένως από τον κορωνοϊό, επιβράδυνε τον πολλαπλασιασμό του ιού. Γι' αυτό οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το εν λόγω γονίδιο πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ως πιθανός στόχος προτεραιότητας για μια νέα θεραπευτική προσέγγιση της Covid-19.

«η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ)

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.