Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Μια επικίνδυνη γαστρεντερική διαταραχή

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Μια επικίνδυνη γαστρεντερική διαταραχή

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Τα άτομα θα εμφανίσουν ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας και εμέτου. Μερικές φορές αυτά τα επεισόδια διαρκούν μόνο ώρες, και άλλες φορές διαρκούν μέρες.

Το σύνδρομο κυκλικού εμετού (CVS) είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου και του εντέρου. Κάτι χάνεται στη μετάφραση μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του νευρικού συστήματος. Μερικά άλλα παραδείγματα λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η λειτουργική δυσκοιλιότητα. Δεδομένου ότι ο έμετος είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης αιτίας και όχι μιας ασθένειας, η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη.

Πώς είναι ο κυκλικός εμετός;

Τα άτομα με CVS θα εμφανίσουν ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας και εμέτου. Μερικές φορές αυτά τα επεισόδια διαρκούν μόνο ώρες, και άλλες φορές διαρκούν μέρες. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για το CVS είναι ότι ο έμετος διακόπτεται με περιόδους ευεξίας και ανακούφισης. Συχνά, τα επεισόδια είναι παρόμοια σε διάρκεια και ένταση. Αυτό σημαίνει ότι ο έμετος ξεκινά περίπου την ίδια ώρα της ημέρας, διαρκεί περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται από παρόμοια συμπτώματα.

Διάγνωση του συνδρόμου κυκλικού εμετού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάγνωση του CVS είναι δύσκολη, καθώς ο έμετος είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από πολλές διαφορετικές ασθένειες. Δεύτερον, η διαταραχή του κυκλικού εμετού δεν έχει οριστική αιτία. Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι ήταν κατά κύριο λόγο ασθένεια των παιδιών. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των διαγνώσεων σε ενήλικες έχει αποδείξει το αντίθετο. Αν και το CVS επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα σημάδια αυτού του συνδρόμου συνήθως ξεκινούν μεταξύ 3-7 ετών. Είναι ενδιαφέρον ότι το CVS παρατηρείται πιο συχνά στην κοινότητα του Καυκάσου με 6 στις 10 διαγνώσεις να είναι άτομα καυκάσιας εθνότητας.

Συμπτώματα του συνδρόμου κυκλικού εμετού

Η διάγνωση του CVS γίνεται από ιατρό. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

 • Τρία ή περισσότερα παρόμοια επεισόδια εμέτου χωρίς γνωστή αιτία
 • Επεισόδια εμετού που διακόπτονται από διαστήματα ευεξίας
 • Έντονη ναυτία και εφίδρωση πριν από περιόδους εμετού

Αν και τα συνοδά συμπτώματα δεν είναι πάντα παρόντα, τα άτομα που έχουν CVS μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πονοκέφαλο

Υπάρχουν ορισμένες κοινές καταστάσεις που έχουν επίσης τα άτομα με CVS:

 • Ανησυχία
 • Γαστροπάρεση
 • Διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ)
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο για σύνδρομο κυκλικού εμετού;

Δεν είναι μόνο η εθνικότητα παράγοντας κινδύνου, αλλά και κάποιο προηγούμενο ιατρικό ή οικογενειακό ιστορικό, μαζί με άλλες επιπλοκές στην υγεία, μπορεί να είναι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης CVS. Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο CVS έχουν συχνά τα ακόλουθα στο ιατρικό τους ιστορικό:

 • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών
 • Χρήση μαριχουάνας
 • Τάση ιλίγγου


Πώς σταματάτε τον κυκλικό εμετό;

Δεδομένου ότι η αιτία του CVS είναι απροσδιόριστη, η θεραπεία είναι δύσκολη. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι παρεμβάσεις πρόληψης είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το να διατηρείτε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων, τροφών και περιστάσεων που προηγούνται των επεισοδίων είναι σημαντικό όχι μόνο για εσάς αλλά και για να βοηθήσετε στην ενημέρωση του παρόχου σας.

Μπορεί να είναι σημαντικό να σημειώσετε πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο έμετος, πόσο διαρκούν τα επεισόδια εμέτου και τα διαστήματα ευεξίας και πώς το CVS επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα κατά της ναυτίας ή η θεραπεία ημικρανίας έχουν αποδειχθεί σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

Τι είναι η νευρική βουλιμία και πώς αντιμετωπίζεται;

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Γιατί πονάει η κοιλιά σας μετά το φαγητό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.