Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Μια επικίνδυνη γαστρεντερική διαταραχή

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Μια επικίνδυνη γαστρεντερική διαταραχή

Σύνδρομο κυκλικού εμετού: Τα άτομα θα εμφανίσουν ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας και εμέτου. Μερικές φορές αυτά τα επεισόδια διαρκούν μόνο ώρες, και άλλες φορές διαρκούν μέρες.

Το σύνδρομο κυκλικού εμετού (CVS) είναι μια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου και του εντέρου. Κάτι χάνεται στη μετάφραση μεταξύ του γαστρεντερικού σωλήνα και του νευρικού συστήματος. Μερικά άλλα παραδείγματα λειτουργικών γαστρεντερικών διαταραχών είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και η λειτουργική δυσκοιλιότητα. Δεδομένου ότι ο έμετος είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης αιτίας και όχι μιας ασθένειας, η διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολη.

Πώς είναι ο κυκλικός εμετός;

Τα άτομα με CVS θα εμφανίσουν ξαφνικά, επαναλαμβανόμενα επεισόδια σοβαρής ναυτίας και εμέτου. Μερικές φορές αυτά τα επεισόδια διαρκούν μόνο ώρες, και άλλες φορές διαρκούν μέρες. Αυτό που είναι χαρακτηριστικό για το CVS είναι ότι ο έμετος διακόπτεται με περιόδους ευεξίας και ανακούφισης. Συχνά, τα επεισόδια είναι παρόμοια σε διάρκεια και ένταση. Αυτό σημαίνει ότι ο έμετος ξεκινά περίπου την ίδια ώρα της ημέρας, διαρκεί περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα και συνοδεύεται από παρόμοια συμπτώματα.

Διάγνωση του συνδρόμου κυκλικού εμετού

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η διάγνωση του CVS είναι δύσκολη, καθώς ο έμετος είναι ένα σύμπτωμα που προκαλείται από πολλές διαφορετικές ασθένειες. Δεύτερον, η διαταραχή του κυκλικού εμετού δεν έχει οριστική αιτία. Στο παρελθόν, πιστευόταν ότι ήταν κατά κύριο λόγο ασθένεια των παιδιών. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση των διαγνώσεων σε ενήλικες έχει αποδείξει το αντίθετο. Αν και το CVS επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα σημάδια αυτού του συνδρόμου συνήθως ξεκινούν μεταξύ 3-7 ετών. Είναι ενδιαφέρον ότι το CVS παρατηρείται πιο συχνά στην κοινότητα του Καυκάσου με 6 στις 10 διαγνώσεις να είναι άτομα καυκάσιας εθνότητας.

Συμπτώματα του συνδρόμου κυκλικού εμετού

Η διάγνωση του CVS γίνεται από ιατρό. Ωστόσο, ορισμένα συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι:

 • Τρία ή περισσότερα παρόμοια επεισόδια εμέτου χωρίς γνωστή αιτία
 • Επεισόδια εμετού που διακόπτονται από διαστήματα ευεξίας
 • Έντονη ναυτία και εφίδρωση πριν από περιόδους εμετού

Αν και τα συνοδά συμπτώματα δεν είναι πάντα παρόντα, τα άτομα που έχουν CVS μπορεί επίσης να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κοιλιακό άλγος
 • Διάρροια
 • Ευαισθησία στο φως
 • Πονοκέφαλο

Υπάρχουν ορισμένες κοινές καταστάσεις που έχουν επίσης τα άτομα με CVS:

 • Ανησυχία
 • Γαστροπάρεση
 • Διαταραχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Διαταραχή γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ)
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο για σύνδρομο κυκλικού εμετού;

Δεν είναι μόνο η εθνικότητα παράγοντας κινδύνου, αλλά και κάποιο προηγούμενο ιατρικό ή οικογενειακό ιστορικό, μαζί με άλλες επιπλοκές στην υγεία, μπορεί να είναι προδιαθεσικοί παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης CVS. Τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο CVS έχουν συχνά τα ακόλουθα στο ιατρικό τους ιστορικό:

 • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό ημικρανιών
 • Χρήση μαριχουάνας
 • Τάση ιλίγγου


Πώς σταματάτε τον κυκλικό εμετό;

Δεδομένου ότι η αιτία του CVS είναι απροσδιόριστη, η θεραπεία είναι δύσκολη. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και οι παρεμβάσεις πρόληψης είναι τα πρώτα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Το να διατηρείτε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων, τροφών και περιστάσεων που προηγούνται των επεισοδίων είναι σημαντικό όχι μόνο για εσάς αλλά και για να βοηθήσετε στην ενημέρωση του παρόχου σας.

Μπορεί να είναι σημαντικό να σημειώσετε πότε αρχίζει και πότε τελειώνει ο έμετος, πόσο διαρκούν τα επεισόδια εμέτου και τα διαστήματα ευεξίας και πώς το CVS επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα φάρμακα κατά της ναυτίας ή η θεραπεία ημικρανίας έχουν αποδειχθεί σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της ποιότητας ζωής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας: εμπειρογνώμονες προσφέρουν συμβουλές

Τι είναι η νευρική βουλιμία και πώς αντιμετωπίζεται;

Οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πότε χρειάζεται θεραπεία

Γιατί πονάει η κοιλιά σας μετά το φαγητό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Κατανόηση και διαχείριση της φυσιολογικής πολυνευροπάθειας

Φυσιολογική πολυνευροπάθεια: : Η Φυσιολογική Πολυνευροπάθεια είναι μια σπάνια, αλλά σοβαρή αυτοάνοση διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται καταλάθος στους περιφερικούς νεύρους.

Μια εξουθενωτική και σύνθετη διαταραχή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS), επίσης γνωστό ως Μυαλγική Εγκεφαλομυελίτιδα (ΜΕ), είναι μια σοβαρή, μακροχρόνια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση και μειώνει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες

Η σπάνια διαταραχή της «Ωραίας Κοιμωμένης»

Σύνδρομο Kleine-Levin: Το σύνδρομο Kleine-Levin (KLS), γνωστό και ως σύνδρομο της Ωραίας Κοιμωμένης, είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερβολικής υπνηλίας (υπερυπνία), γνωστικές διαταραχές και αλλαγές συμπεριφοράς

Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη της υπογλυκαιμίας 

Yπογλυκαιμία ορισμός: Η θεραπεία της υπογλυκαιμίας περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας πηγής ζάχαρης ταχείας δράσης, όπως τα δισκία γλυκόζης ή ένα ζαχαρούχο ποτό. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ένα άτομο δεν μπορεί να φάει ή να πιει, μπορεί να χρειαστεί ένεση γλυκαγόνης.

Κατανόηση της πλασματικής διαταραχής που επιβάλλει στον εαυτό του ο ασθενής

Σύνδρομο Munchausen: Το σύνδρομο Munchausen, επίσημα γνωστό ως πλασματική διαταραχή που επιβάλλεται στον εαυτό, είναι μια ψυχιατρική κατάσταση όπου ένα άτομο σκόπιμα προσποιείται, υπερβάλλει ή προκαλεί σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα από μόνο του

Close Icon