Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο Dravet: Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Το σύνδρομο Dravet, γνωστό και ως σοβαρή μυοκλονική επιληψία της βρεφικής ηλικίας (SMEI), είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή επιληψίας που εμφανίζεται συνήθως κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται από συχνές και παρατεταμένες κρίσεις, καθώς και αναπτυξιακές καθυστερήσεις και γνωστικές βλάβες.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Dravet μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Παρατεταμένες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των τονικοκλονικών κρίσεων και των μυοκλονικών κρίσεων
  2. Αναπτυξιακές καθυστερήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας και των κινητικών δεξιοτήτων
  3. Ζητήματα ισορροπίας και συντονισμού
  4. Συμπεριφορικά και γνωστικά προβλήματα
  5. Ευαισθησία στο φως και τον ήχο

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Dravet δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικές μεταλλάξεις που επηρεάζουν τα κανάλια νατρίου στον εγκέφαλο. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανώμαλη ανάπτυξη του εγκεφάλου και αυξημένη ευαισθησία σε επιληπτικές κρίσεις.

Η διάγνωση του συνδρόμου Dravet μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με άλλους τύπους επιληψίας. Ωστόσο, ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, η φυσική εξέταση και οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως το ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και ο γενετικός έλεγχος μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να κάνουν ακριβή διάγνωση.

Η θεραπεία για το σύνδρομο Dravet συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, θεραπείας και τροποποιήσεων του τρόπου ζωής. Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, όπως η κλοβαζάμη και το βαλπροϊκό οξύ, χρησιμοποιούνται συνήθως για να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Άλλα φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη διαχείριση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως προβλήματα συμπεριφοράς ή διαταραχές ύπνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια κετογονική δίαιτα μπορεί να συνιστάται ως ένας τρόπος για να βοηθήσει στη βελτίωση του ελέγχου των κρίσεων. Αυτή η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για ορισμένα άτομα με σύνδρομο Dravet. Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων, της επικοινωνίας και της συνολικής ποιότητας ζωής.

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για το σύνδρομο Dravet, η συνεχιζόμενη έρευνα επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση της πάθησης και στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών. Σε στενή συνεργασία με παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και ειδικούς, τα άτομα με σύνδρομο Dravet μπορούν να λάβουν εξατομικευμένη φροντίδα που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες τους και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η αινιγματική σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της καρδιαγγειακής νόσου εξηγείται σε τελευταία  έρευνα

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα μιας αλλεργίας;

Νέοι βιοδείκτες για νεφρικές παθήσεις με νεφρωσικό σύνδρομο

Συνδυάζοντας οσφρητικούς υποδοχείς με τεχνητές οργανικές συνάψεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέες, δύσκολες στη θεραπεία μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος

Δέρμα λοιμώξεις: Οι νέες και αναδυόμενες μυκητιασικές δερματικές λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, αν και τα τρέχοντα ποσοστά στις ΗΠΑ παραμένουν χαμηλά.

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Είναι απαραίτητοι οι συνεργάτες των ασθενών στην έρευνα;

Συνολικά, η κοινοπραξία NECESSITY φαίνεται να ήταν επιτυχημένη και θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα συνεργατικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της κλινικής έρευνας στο μέλλον, βοηθώντας στην απάντηση ερωτήσεων από την οπτική γωνία τόσο του ασθενούς όσο και της ιατρικής κοινότητας.

Close Icon