Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ψυχική Υγεία

Λογοθεραπεία: Πόσο ωφελεί η λογοθεραπεία τη ζωή μας;

Λογοθεραπεία: Πόσο ωφελεί η λογοθεραπεία τη ζωή μας;

Λογοθεραπεία: Η λογοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν προσωπικό νόημα στη ζωή. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στο μέλλον και στην ικανότητά μας να υπομείνουμε τις δυσκολίες και τα βάσανα μέσω της αναζήτησης του σκοπού.

Η λογοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που βοηθά τους ανθρώπους να βρουν προσωπικό νόημα στη ζωή. Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που επικεντρώνεται στο μέλλον και στην ικανότητά μας να υπομείνουμε τις δυσκολίες και τα βάσανα μέσω της αναζήτησης του σκοπού. Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής Viktor Frankl ανέπτυξε τη λογοθεραπεία μετά την επιβίωση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στη δεκαετία του 1940. Η εμπειρία και οι θεωρίες του περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο του, “Το νόημα της ζωής”. Ο Frankl πίστευε ότι οι άνθρωποι παρακινούνται από κάτι που ονομάζεται “θέληση στο νόημα”, που είναι η επιθυμία να βρουν νόημα στη ζωή. Υποστήριξε ότι η ζωή μπορεί να έχει νόημα ακόμα και στις πιο άθλιες συνθήκες και ότι το κίνητρο για τη ζωή προέρχεται από την εύρεση αυτού του νοήματος. Αυτή η άποψη βασίστηκε στις εμπειρίες του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην πρόθεσή του να βρει νόημα μέσα από τα βάσανά του. Με αυτόν τον τρόπο, ο Frankl πίστευε ότι όταν δεν μπορούμε πλέον να αλλάξουμε μια κατάσταση, είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας.

Oφέλη της Λογοθεραπείας

Η λογοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ανθεκτικότητα ή την ικανότητα να αντέχει στις αντιξοότητες, το άγχος και τις δυσκολίες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις δεξιότητες που αυτή η μορφή θεραπείας ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναπτύξουν, όπως:

 • Αποδοχή
 • “υγιές” στρες
 • Αλτρουισμός
 • Μια ενεργή προσέγγιση της ζωής
 • Γνωστική επανεκτίμηση ή επανερμηνεία της έννοιας ενός γεγονότος
 • Θάρρος να αντιμετωπίσεις τους φόβους
 • Χιούμορ
 • Αισιοδοξία ακόμα και μπροστά στην τραγωδία
 • Ευθύνη
 • Πνευματικότητα (που μπορεί να είναι ή όχι θρησκευτική)
 • Τρόπος ζωής με βάση τις αξίες

Αποτελεσματικότητα

Έχοντας ένα νόημα ή σκοπό στη ζωή (ή συμμετέχοντας σε μια αναζήτηση νοήματος) φαίνεται να συνδέεται με τη συνολική υγεία, την ευτυχία και την ικανοποίηση της ζωής σας. Λειτουργεί επίσης ως θετική επιρροή στην ανθεκτικότητά σας. Η έρευνα υποστηρίζει αυτή τη σύνδεση και δείχνει ότι ορισμένα άτομα με ψυχικές ή σωματικές παθήσεις μπορεί να δυσκολεύονται να αισθανθούν ότι η ζωή τους έχει νόημα. Η λογοθεραπεία φαίνεται να βελτιώνει την αίσθηση του νοήματος των ανθρώπων και είναι αποτελεσματική στη:

 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πρώιμων εφήβων με καρκίνο
 • Μείωση της κατάθλιψης στα παιδιά
 • Μείωση της εξάντλησης της εργασίας και του συνδρόμου κενής φωλιάς
 • Αύξηση της συζυγικής ικανοποίησης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διαχειριστούμε τον θάνατο αγαπημένου προσώπου

Ημέρα Λογοθεραπείας: Αφιερωμένη στην δυσπραξία

Λογοθεραπευτές: Θεσμοθετείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Τα βιβλία βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών

Τα χαρακτηριστικά των μαθητών με δυσλεξία στην γραφή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οδηγός για μπαμπάδες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αισθήματα άγχους

Άγχος εγκυμοσύνη: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντικό άγχος και αισθήματα θλίψης, όχι μόνο για τις μητέρες αλλά και για τους πατέρες.

Οι γενετικοί παράγοντες προβλέπουν τα πρότυπα κατάθλιψης σε εφήβους 

Κατάθλιψη: Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας των εφήβων, καθώς υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων στην ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Η προώθηση της αίσθησης ότι ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορεί να μειώσει τα προβλήματα υγείας

Και ο Τζουντ και εγώ μελετάμε το να ανήκουμε σε ηλικιωμένους LGBTQ+ ενήλικες, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν την κοινωνική απομόνωση, τη μοναξιά και διάφορες μορφές στιγματισμού, όπως η ηλικία και η ομοφοβία.

Πώς ο χορός μπορεί να βοηθήσει στο μπουστάρισμα της ψυχικής μας ευεξίας;

Χορός ψυχική: Ο χορός είναι μια ολιστική δραστηριότητα που ενισχύει την ψυχική υγεία μέσω της ανακούφισης από το στρες, της συναισθηματικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, της γνωστικής εμπλοκής και της επίγνωσης.

Γιατί πολλοί θεωρούν εσφαλμένα ότι νοσούν από ψυχικές ασθένειες;

Ψυχικές ασθένειες: Οι έννοιες της ψυχικής ασθένειας έχουν διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια - ένα φαινόμενο που ονομάζεται "εννοιολογικός ερπυσμός" - και οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το εύρος των εννοιών τους για την ψυχική ασθένεια.

Close Icon