Επιστημονικά Νέα

Σύνδρομο Down: Ποια ορμόνη ενισχύει τις δεξιότητες σκέψης σε άνδρες με σύνδρομο Down;

Σύνδρομο Down: Ποια ορμόνη ενισχύει τις δεξιότητες σκέψης σε άνδρες με σύνδρομο Down;

Σύνδρομο Down: Οι άνδρες με σύνδρομο Down μπορεί να σκέφτονται και να θυμούνται καλύτερα όταν λαμβάνουν θεραπεία με μια εγκεφαλική ορμόνη που συνήθως σχετίζεται με τη γονιμότητα, προτείνει μια νέα μικρής κλίμακας μελέτη.

Οι άνδρες με σύνδρομο Down μπορεί να σκέφτονται και να θυμούνται καλύτερα όταν λαμβάνουν θεραπεία με μια εγκεφαλική ορμόνη που συνήθως σχετίζεται με τη γονιμότητα, προτείνει μια νέα μικρής κλίμακας μελέτη. Οι ρυθμικές δόσεις ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH) βελτίωσαν τις δεξιότητες σκέψης σε σχεδόν όλες τις μικρές ομάδες ενηλίκων ανδρών με σύνδρομο Down, βελτιώνοντας τη μνήμη, την προσοχή και τη λογική τους.

Σύνδρομο down και αντρικό φύλο

Έξι μήνες θεραπείας με GnRH βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία “σε έξι στους επτά ασθενείς κατά 20% έως 30%,”, δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Vincent Prevot, διευθυντής ανάπτυξης και πλαστικότητας της νευροενδοκρινικής ομάδας εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, στη Γαλλία. Εάν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, αυτό θα καταστήσει τη θεραπεία με GnRH την πρώτη διαθέσιμη θεραπεία για να βοηθήσει ασθενείς με σύνδρομο Down με ελλείμματα σκέψης, δήλωσε η Hanne Hoffmann, επίκουρη καθηγήτρια ζωικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Μιλάμε για να μην θεραπεύσουμε το σύνδρομο Down, αλλά μιλάμε για να βοηθήσουμε τους ασθενείς να ανέβουν ένα ή δύο σκαλοπάτια», είπε ο Hoffmann, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη νέα μελέτη στο τεύχος 2 Σεπτεμβρίου του Science. «Επομένως, αν έχετε μια σκάλα με 10, πιθανότατα θα ανέβουν περίπου ένα ή δύο σκαλοπάτια, κάτι που είναι τεράστιο γιατί ίσως θα έχετε ένα άτομο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε υποβοηθούμενη διαβίωση που μπορεί να είναι σε θέση να ζήσει μόνοι τους αν λάβουν θεραπεία», εξήγησε. «Αυτό θα επηρεάσει πραγματικά τόσο το άτομο με σύνδρομο Down, αλλά και τις οικογένειες και τους ανθρώπους που εργάζονται μαζί τους, επειδή βελτιώνοντας τη γνωστική τους ικανότητα μπορείτε να ελπίζετε ότι κάποια από αυτά τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν περισσότερη ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο Χόφμαν.

Επιπλέον, μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με GnRH μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τόσο τις φυσικές μειώσεις του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γήρανση όσο και την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, πρόσθεσε ο Prevot. “Τα προκλινικά μας δεδομένα που ελήφθησαν σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι αυτό είναι δυνατό, αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί επιστημονικά σε ανθρώπους πραγματοποιώντας μεγάλες, τυχαιοποιημένες δοκιμές σε ανθρώπους”, είπε ο Prevot. Η GnRH απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο και ωθεί την υπόφυση να απελευθερώσει ανδρικές και γυναικείες ορμόνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή, εξήγησε ο Hoffmann. Ο εγκέφαλος απελευθερώνει GnRH σε μια σταθερή ρυθμική σταγόνα όλη την ημέρα, διατηρώντας ένα φυσικό επίπεδο που ο Hoffmann αποκαλεί «γλυκό σημείο».

Προηγούμενη έρευνα ανακάλυψε υποδοχείς GnRH στον φλοιό και στον ιππόκαμπο επίσης. «Αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου είναι μεγάλες περιοχές και είναι γνωστό ότι είναι πολύ σημαντικές για τη μάθηση και τη μνήμη», είπε ο Χόφμαν. «Έτσι, υπήρξαν εικασίες ότι το GnRH πιθανότατα κάνει κάτι σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου». Το σύνδρομο Down εμφανίζεται όταν ένα άτομο γεννιέται με ένα επιπλέον χρωμόσωμα, το οποίο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το σώμα και ο εγκέφαλος του μωρού. Μέρος αυτού του αντίκτυπου είναι στα επίπεδα GnRH του ατόμου, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Τα άτομα με σύνδρομο Down τείνουν να παράγουν χαμηλότερα επίπεδα GnRH, η οποία προκαλεί στειρότητα και εμποδίζει την έναρξη της εφηβείας. Οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξε ότι εάν τα επίπεδα GnRH αποκατασταθούν με φυσικό ρυθμικό τρόπο, τα γνωστικά τους ελαττώματα θα βελτιωθούν, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ωστόσο, η συνεχής έγχυση της ορμόνης έβλαψε την εγκεφαλική λειτουργία, είπε ο Prevot. Έτσι, οι ερευνητές χειρίστηκαν επτά άνδρες ασθενείς με σύνδρομο Down με μια εμφυτευμένη μίνι αντλία GnRH. Η αντλία παρέχει μικρές δόσεις GnRH για 10 λεπτά κάθε δύο ώρες, μιμούμενη τη συχνότητα παλμών που παρατηρείται σε υγιείς άνδρες, είπε ο Prevot. Έξι μήνες θεραπείας με τη μίνι αντλία GnRH προκάλεσαν σημαντικές βελτιώσεις στον εγκέφαλο, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι κύριες βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν στην ικανότητα των ασθενών να προσανατολίζονται στον τρισδιάστατο χώρο, να εκτελούν εκτελεστικές εργασίες όπως το σχέδιο και να δίνουν καλύτερη προσοχή, είπε ο Prevot.

Σημείωσε ότι η έλλειψη προσοχής είναι ένα από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά των ασθενών με σύνδρομο Down. Οι λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν τις οπτικές και κινητικές εργασίες, είπε ο Prevot. Η συνδεσιμότητα έπεσε επίσης σε φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ του ιππόκαμπου και της αμυγδαλής, μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Μια μεγαλύτερης κλίμακας τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει ένα σκέλος εικονικού φαρμάκου έχει προγραμματιστεί και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, είπε ο Prevot. Θα είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτούς τους ασθενείς μακροπρόθεσμα για να βεβαιωθούμε ότι η ορμόνη δεν έχει παρενέργειες, είπε ο Hoffmann.

«Πιθανότατα θα είναι ασφαλές και καλά ανεκτό στον οργανισμό, επειδή ο στόχος είναι να μιμηθεί αυτό που συμβαίνει σε έναν υγιή, φυσιολογικό ενήλικα, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί», είπε ο Χόφμαν. Οι μελλοντικές δοκιμές θα πρέπει να περιλαμβάνουν επίσης γυναίκες ασθενείς με σύνδρομο Down, πρόσθεσε ο Hoffmann. «Θα είναι λίγο πιο περίπλοκο, επειδή η GnRH είναι μια αναπαραγωγική ορμόνη που ρυθμίζει την ωορρηξία», είπε ο Χόφμαν. «Θα περίμενα να λειτουργεί στις γυναίκες, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό τους κύκλο». Η θεραπεία με GnRH θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί χρήσιμη για τους ηλικιωμένους, καθώς τα επίπεδα της GnRH πέφτουν μετά τα αναπαραγωγικά χρόνια, πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να είναι κάτι στο οποίο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης στη γήρανση», επαναφέροντας τα επίπεδα GnRH στο φυσικό ισορροπία των νεαρών ενηλίκων, είπε ο Χόφμαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα κατανοήσουν τα παιδιά με σύνδρομο Down την έννοια των ραντεβού;

Πώς αντιμετωπίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες;

Τι σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από την άσκηση;

Σύνδρομο post – covid σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 0-17 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Παρακολούθηση χρόνιας ηπατοπάθειας

Τελευταία, είναι αρκετές οι προσπάθειες να βρεθούν νεότεροι δείκτες για την ανίχνευση του βαθμού ίνωσης του ήπατος ή την παρουσία κίρρωσης.

Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Καρκίνος προστάτη: Όταν ο αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί συμπτώματα όπως επείγουσα ούρηση, νυκτουρία, μειωμένη ροή, καταπόνηση για ούρηση και ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.