ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υπνική άπνοια: Πολλά υποσχόμενη υπογλώσσια θεραπεία για παιδιά με σύνδρομο Down

Υπνική άπνοια: Πολλά υποσχόμενη υπογλώσσια θεραπεία για παιδιά με σύνδρομο Down

Υπνική άπνοια: Τα παιδιά με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό από άλλα παιδιά να έχουν υπνική άπνοια και οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά αποτυγχάνουν.

Τώρα, μια εμφυτευμένη συσκευή που διεγείρει τα νεύρα της γλώσσας δείχνει πολλά υποσχόμενη στη μείωση των διαταραχών του ύπνου τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια συσκευή που ονομάζεται υπoγλωσσικός διεγέρτης νεύρου έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για ενήλικες με υπνική άπνοια που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν θεραπεία συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Η συσκευή εμφυτεύεται χειρουργικά και όταν “αισθάνεται” ότι ο χρήστης προσπαθεί να πάρει μια ανάσα, στέλνει έναν ηλεκτρικό παλμό στο υπογλώσσιο νεύρο που ελέγχει τη γλώσσα. Αυτό κάνει τη γλώσσα να κινείται προς τα εμπρός στο στόμα, ανοίγοντας τον αεραγωγό του ατόμου.

Η νέα εργασία δοκίμασε τη συσκευή σε νέους με σύνδρομο Down ηλικίας 10 έως 22 ετών. «Η μελέτη γεννήθηκε από την απογοήτευση ότι δεν υπάρχει μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σύνδρομο Down που παλεύουν με την υπνική άπνοια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Christopher Hartnick, διευθυντής παιδιατρικής ωτορινολαρυγγολογίας στο Μασαχουσέτη Eye and Ear Infirmary, στη Βοστώνη. “Η υπνική άπνοια επηρεάζει σημαντικά αυτά τα παιδιά, επηρεάζοντας συχνά τη γλώσσα, τη συμπεριφορά και την ικανότητά τους να τα πάνε καλά στο σχολείο. Οποιαδήποτε μείωση σε αυτούς τους τομείς είναι κρίσιμη για τις οικογένειες και η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί επιτέλους να έχουμε μια επιλογή να βοηθήσουμε”, δήλωσε ο Χάρτνικ σε σχετική ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Περίπου το 80% των παιδιών με σύνδρομο Down έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου έναντι 5% των παιδιών χωρίς σύνδρομο Down. Οι θεραπείες – συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης αδενοειδών και αμυγδαλών – είναι συχνά αναποτελεσματικές.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια κλινική δοκιμή φάσης Ι που ήταν η πρώτη που δοκίμασε τη συσκευή σε παιδιά με σύνδρομο Down. Περιλάμβανε 42 συμμετέχοντες με σοβαρή αποφρακτική άπνοια ύπνου σε πέντε ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο μετά την επέμβαση για την εμφύτευση του υπογλωσσικού διεγέρτη νεύρου. Μετά από ένα χρόνο, το 66% των ασθενών είχε ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία. Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη από 51% μείωση στον αριθμό των περιστατικών άπνοιας ανά ώρα. Έρευνες ποιότητας ζωής που συμπληρώθηκαν από τους γονείς των ασθενών έδειξαν σημαντικές βελτιώσεις στην καθημερινή λειτουργία, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα των ασθενών.

Η συσκευή ήταν ασφαλής συνολικά. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν η δυσφορία στη γλώσσα σε πέντε ασθενείς, η οποία συνήθως υποχώρησε σε εβδομάδες, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 21 Απριλίου στο περιοδικό JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα κατανοήσουν τα παιδιά με σύνδρομο Down την έννοια των ραντεβού;

Η υπνική άπνοια επιταχύνει τη γήρανση

Γιατί είναι ανησυχητική η αποφρακτική άπνοια ύπνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.