Επιστημονικά Νέα

Συμβουλές για ανοσοποιητικό «στα ύψη»

Συμβουλές για ανοσοποιητικό «στα ύψη»
Η φροντίδα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι το Α και το Ω όσον αφορά την καθημερινότητα μας. Σας παρουσιάζουμε τα συστατικά, τις τροφές και τις βιταμίνες που περιέχουν μέσα στοιχεία που θα σας κρατάνε διαρκώς «στα ύψη» το ανοσοποιητικό!!! Ποια συστατικά δυναμώνουν τον οργανισμό; Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας […]

Η φροντίδα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας είναι το Α και το Ω όσον αφορά την καθημερινότητα μας. Σας παρουσιάζουμε τα συστατικά, τις τροφές και τις βιταμίνες που περιέχουν μέσα στοιχεία που θα σας κρατάνε διαρκώς «στα ύψη» το ανοσοποιητικό!!!

Ποια συστατικά δυναμώνουν τον οργανισμό;

Τα κυριότερα συστατικά για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού μας είναι:

Βιταµίνη Α

Βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το βούτυρο, το αυγό, το συκώτι, τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα.

Βιταµίνες Β12, Β6, φυλλικό οξύ

Βρίσκονται στο γάλα, το κρέας, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα κίτρινα φρούτα.

Βιταµίνη C

Καλές πηγές είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, οι φράουλες, οι πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι ντομάτες.

Βιταµίνη Ε

Πλούσια σε αυτήν είναι το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, η βρόμη, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια.

Μαγνήσιο

Υπάρχει στα δημητριακά ολικής άλεσης, το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά, τον τόνο.

Σελήνιο

Υπάρχει στα κρέατα, τα θαλασσινά, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Σίδηρος

Πλούσιες πηγές είναι το συκώτι, το κρέας, τα αυγά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρος

Υπάρχει στα θαλασσινά, τα ψάρια, τα αυγά, το κρέας.

ω-3 λιπαρά οξέα

Βρίσκονται κυρίως στα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό;

Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι περιέχει κερκετίνη, μια ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ το σκόρδο (σε μεγάλες ποσότητες), χάρη στην αλισίνη, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων

Γαλακτοκομικά προιόντα με προβιοτικά

Το γιαούρτι και το κεφίρ, συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ενισχύοντας μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού

Ζωικές πρωτείνες

Ψάρια, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, αποτελούν την πρώτη ύλη ώστε ο οργανισμός να συνθέσει τα αντισώματα

Βιταμίνη C

Μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνη C και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης λοιμώξεων του αναπνευστικού, που οφείλεται στο ότι η βιταμίνη αυτή συμβάλλει σε πολλές μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η επαρκής πρόσληψή της φαίνεται να επηρεάζει την παραγωγή ουσιών όπως οι κυτοκίνες, που εξουδετερώνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και επομένως μπορεί να δράσει προληπτικά. Αν, ωστόσο, έχετε ήδη αρρωστήσει, μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάρρωση, αλλά σε αυτή την περίπτωση η πρόσληψη πρέπει να είναι μεγαλύτερη.