Επιστημονικά Νέα

Στριφτά τσιγάρα: Ευνοούν την τσέπη ή την υγεία;

Στριφτά τσιγάρα: Ευνοούν την τσέπη ή την υγεία;
Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που επιλέγουν το στριφτό τσιγάρο έναντι του βιομηχανικού με φαινομενικό πρόσχημα ότι… θα καπνίζουν λιγότερο. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όσο αυξάνεται η ενημέρωση των καταναλωτών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τόσο οι καπνοβιομηχανίες μηχανεύονται νέους τρόπους για να προσελκύσουν το κοινό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φίλτρο, τόσο […]

Δεν είναι λίγοι οι καπνιστές που επιλέγουν το στριφτό τσιγάρο έναντι του βιομηχανικού με φαινομενικό πρόσχημα ότι… θα καπνίζουν λιγότερο. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Όσο αυξάνεται η ενημέρωση των καταναλωτών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τόσο οι καπνοβιομηχανίες μηχανεύονται νέους τρόπους για να προσελκύσουν το κοινό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φίλτρο, τόσο στα «έτοιμα» τσιγάρα όσο και στα στριφτά, συγκρατεί περίπου το 40% των χημικών ουσιών που περιέχονται στην πίσσα. Έτσι, ακόμη και φίλτρο να έχει ένα τσιγάρο, θα προκαλέσει βλάβες στον οργανισμό σας.

Tο χαρτί που χρησιμοποιείται για το στριφτό, αλλά και για τα υπόλοιπα τσιγάρα, περιέχει νιτρικά άλατα, που βοηθούν στην καλύτερη καύση του καπνού. Mε κριτήριο την ποιότητά του (πόσο πορώδες είναι), κατατάσσεται σε δύο κατηγορίες: A και B. Όσο πιο πορώδες είναι το χαρτί, τόσο περισσότερος αέρας περνάει από μέσα, κάνοντας το τσιγάρο πιο ελαφρύ. Tα έτοιμα τσιγάρα στην πλειονότητά τους φτιάχνονται με καλής ποιότητας τσιγαρόχαρτο, ενώ για τους λάτρεις του στριφτού στην αγορά κυκλοφορούν και οι δύο ποιότητες, ώστε να επιλέγουν αυτήν που θέλουν.

Το στριφτό είναι εξίσου επικίνδυνο με κάθε άλλου είδους τσιγάρο, για πολλούς λόγους. Kατ’ αρχάς, ο κάθε καπνιστής το φτιάχνει όπως του αρέσει. Πιο λεπτό ή πιο χοντρό, χρησιμοποιώντας λιγότερο ή περισσότερο καπνό αντίστοιχα. Οπότε, δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητά του σε νικοτίνη και πίσσα. Πάντως, όσο πιο λεπτό είναι το τσιγάρο, τόσο λιγότερη νικοτίνη και πίσσα περιέχει.

Επιπλέον, το επιχείρημα πολλών που προτιμούν το στριφτό, ότι δηλαδή «κάνουν λιγότερα τσιγάρα» σε σχέση με παλιότερα που κάπνιζαν «έτοιμα», δεν ευσταθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς. O λόγος είναι ότι ναι μεν χρειάζονται χρόνο για να το φτιάξουν -και στην αρχή η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να είναι κουραστική-, αλλά στη συνέχεια συνηθίζουν, με αποτέλεσμα να στρίβουν γρήγορα και να καπνίζουν όσο και πριν.

Άλλωστε, υπάρχουν και οι «συσκευές τυλίγματος», που περιορίζουν το χρόνο στο ελάχιστο. Ένα άλλο αρνητικό στοιχείο του στριφτού είναι ότι δεν έχει φίλτρο, αν και μπορεί κανείς να αγοράσει φιλτράκια από το εμπόριο.