Επιστημονικά Νέα

Στοματική υγιεινή: Πώς συνδέεται η φροντίδα των δοντιών με την άνοια;

Στοματική υγιεινή: Πώς συνδέεται η φροντίδα των δοντιών με την άνοια;

Στοματική υγιεινή: Η καλή υγεία των δοντιών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση και την άνοια. Η τερηδόνα συσχετίστηκε με 23% αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και 21% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Μια ανάλυση όλων των σχετικών μελετών που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι η κακή περιοδοντική υγεία και η απώλεια δοντιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τόσο γνωστικής έκπτωσης όσο και άνοιας. Η ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο Journal of the American Geriatrics Society, περιελάμβανε 47 μελέτες.

Η καλή στοματική υγιεινή σχετίζεται με τη γνωστική ικανότητα

Η κακή περιοδοντική υγεία (που αντικατοπτρίζεται από περιοδοντίτιδα, απώλεια δοντιών, βαθιές περιοδοντικές θύλακες ή απώλεια φατνιακής οστικής μάζας) συσχετίστηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Μόνο η απώλεια δοντιών συνδέθηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Ωστόσο, η συνολική ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν χαμηλή.

Αυτό δείχνει κάποιον που κάνει οδοντιατρικό έλεγχο

Μόνο η απώλεια δοντιών συνδέθηκε με 23% υψηλότερες πιθανότητες γνωστικής έκπτωσης και 13% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας. Η εικόνα είναι δημόσιος τομέας «Από κλινική άποψη, τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης και διαχείρισης της περιοδοντικής υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης της άνοιας, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν ακόμη για να επισημάνουν σαφείς τρόπους για την έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων σε κίνδυνο και τους πιο αποτελεσματικούς. μέτρα για την πρόληψη της γνωστικής επιδείνωσης», έγραψαν οι συγγραφείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη στους νευρώνες συνδέεται με νευροεκφυλισμό

Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής πρέπει να κάνετε για την υγεία του εγκεφάλου σας;

Ποια ορμόνη ενισχύει τις δεξιότητες σκέψης σε άνδρες με σύνδρομο Down;

Μπορεί η κακή υγεία της καρδιάς να προβλέψει πόσο γρήγορα θα γεράσει ο εγκέφαλός σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πολλές εκδηλώσεις της μακράς COVID

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την πιθανότητα ότι οι μηχανισμοί της μακράς COVID μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ατόμων με βάση μια συλλογή βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι μελέτες κλινικής έρευνας, όπως η " Έρευνα της COVID για την ενίσχυση της ανάκαμψης (RECOVER)" του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας NIH, θα πρέπει πιθανώς να καθορίσουν υπο-ομάδες στις προσπάθειές τους να προσδιορίσουν υποψήφια θεραπευτικά μέσα.

Ο ρόλος των θρησκευτικών ιδρυμάτων στην προώθηση της καλής υγείας

Μελέτη: Τα θρησκευτικά ιδρύματα μπορούν να υποστηρίξουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν υγιή την αρτηριακή πίεση και να αποφύγουν την υπέρταση μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης.

Οι επικαιροποιημένες διμερείς ενισχύσεις είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από Omicron

"Η αυξημένη αποτελεσματικότητα που διαπιστώθηκε σε αυτή τη μελέτη καταδεικνύει γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να προστατεύονται με το επικαιροποιημένο αναμνηστικό, ακόμη και αν είχαν ήδη λάβει την αρχική αναμνηστική δόση", λέει ο Δρ Ζακ Μουρ, επιδημιολόγος της Πολιτείας στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Βόρειας Καρολίνας.

Αυξάνουν ορισμένες δουλειές τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης μιας γυναίκας;

"Τα καλά νέα είναι ότι το Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασίας της Νότιας Κορέας αναθεωρεί τώρα τον νόμο περί ασφάλισης αποζημίωσης για εργατικά ατυχήματα ώστε να καλύπτει όλες τις εκβάσεις αποβολών σε έγκυες εργαζόμενες. Η μελέτη μας συνέβαλε στην τροποποίηση αυτού του νόμου, καθώς παρουσιάσαμε την επίδραση του επαγγελματικού περιβάλλοντος στις ανεπιθύμητες εκβάσεις της εγκυμοσύνης", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Jung-won Yoon, MD, του Εθνικού Ιατρικού Κέντρου της Σεούλ.

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο.