ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δόντια: 11 tips για τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας σας

Δόντια: 11 tips για τη φροντίδα της οδοντοστοιχίας σας

Δόντια: Ακόμα κι αν σας έχουν πει ότι έχετε ωραία δόντια, είναι σημαντικό να κάνετε τα σωστά βήματα κάθε μέρα για να τα φροντίζετε και να αποτρέπετε προβλήματα.

Η επίτευξη υγιών δοντιών απαιτεί μια ζωή φροντίδα. Ακόμα κι αν σας έχουν πει ότι έχετε ωραία δόντια, είναι σημαντικό να κάνετε τα σωστά βήματα κάθε μέρα για να τα φροντίζετε και να αποτρέπετε προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη των σωστών προϊόντων στοματικής φροντίδας, καθώς και την προσοχή των καθημερινών σας συνηθειών.

Περιποίηση δοντιών

1. Μην πηγαίνετε για ύπνο χωρίς να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Δεν είναι μυστικό ότι η γενική σύσταση είναι να βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ωστόσο, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να αμελούμε το βούρτσισμα των δοντιών μας το βράδυ. Αλλά το βούρτσισμα πριν τον ύπνο απομακρύνει τα μικρόβια και την πλάκα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Βουρτσίστε σωστά. Ο τρόπος που βουρτσίζετε είναι εξίσου σημαντικός — στην πραγματικότητα, το να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας είναι σχεδόν εξίσου κακό με το να μην βουρτσίζετε καθόλου. Πάρτε το χρόνο σας, μετακινώντας την οδοντόβουρτσα με απαλές, κυκλικές κινήσεις για να αφαιρέσετε την πλάκα. Η μη αφαιρεθείσα πλάκα μπορεί να σκληρύνει, οδηγώντας σε συσσώρευση πέτρας και ουλίτιδα (πρώιμη ουλίτιδα).

3. Μην παραμελείτε τη γλώσσα σας. Η πλάκα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στη γλώσσα σας. Όχι μόνο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή οσμή του στόματος, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Βουρτσίζετε απαλά τη γλώσσα σας κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας.

4. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο. Όσον αφορά την οδοντόκρεμα, υπάρχουν πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναζητήσετε από τη λευκαντική δύναμη και τις γεύσεις. Ανεξάρτητα από την έκδοση που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι περιέχει φθόριο. Ενώ το φθόριο έχει τεθεί υπό έλεγχο από όσους ανησυχούν για το πώς επηρεάζει άλλους τομείς της υγείας, αυτή η ουσία παραμένει βασικός πυλώνας στη στοματική υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το φθόριο είναι η κύρια άμυνα κατά της τερηδόνας. Λειτουργεί καταπολεμώντας τα μικρόβια που μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα, καθώς και παρέχοντας ένα προστατευτικό φράγμα για τα δόντια σας.

5. Αντιμετωπίστε το νήμα εξίσου σημαντικό με το βούρτσισμα. Πολλοί που βουρτσίζουν τακτικά παραμελούν το νήμα. Το νήμα δεν είναι μόνο για να πάρετε μικρά κομμάτια φαγητού ή μπρόκολου που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια σας, όπως ο Jonathan Schwartz, DDS. επισημαίνει. «Είναι πραγματικά ένας τρόπος να τονώσει τα ούλα, να μειώσει την πλάκα και να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στην περιοχή». Το νήμα μία φορά την ημέρα είναι συνήθως αρκετό για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη.

6. Μην αφήνετε τις δυσκολίες στο νήμα να σας σταματήσουν. Το νήμα μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για μικρά παιδιά και μεγαλύτερους ενήλικες με αρθρίτιδα. Αντί να τα παρατάτε, αναζητήστε εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα δόντια σας με νήμα. Τα έτοιμα προς χρήση οδοντικά νήματα από το φαρμακείο μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

7. Σκεφτείτε το στοματικό διάλυμα. Οι διαφημίσεις κάνουν το στοματικό διάλυμα να φαίνεται απαραίτητο για την καλή στοματική υγεία, αλλά πολλοί άνθρωποι τα παραλείπουν επειδή δεν ξέρουν πώς λειτουργούν. Ο Schwartz λέει ότι το στοματικό διάλυμα βοηθά με τρεις τρόπους: Μειώνει την ποσότητα του οξέος στο στόμα, καθαρίζει τις περιοχές που βουρτσίζονται δύσκολα μέσα και γύρω από τα ούλα και επαναμεταλλοποιεί τα δόντια. «Τα στοματικά διαλύματα είναι χρήσιμα ως βοηθητικό εργαλείο για να φέρουν τα πράγματα σε ισορροπία», εξηγεί. «Νομίζω ότι σε παιδιά και ηλικιωμένους, όπου η ικανότητα βουρτσίσματος και νήματος μπορεί να μην είναι ιδανική, το στοματικό διάλυμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο». Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για συγκεκριμένες συστάσεις για στοματικό διάλυμα. Ορισμένες μάρκες είναι οι καλύτερες για παιδιά και για άτομα με ευαίσθητα δόντια. Διατίθεται επίσης στοματικό διάλυμα με συνταγή.

8. Πίνετε περισσότερο νερό. Το νερό εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ρόφημα για τη γενική σας υγεία — συμπεριλαμβανομένης της στοματικής υγείας. Επίσης, κατά κανόνα, ο Schwartz συνιστά να πίνετε νερό μετά από κάθε γεύμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων από τις αρνητικές επιπτώσεις των κολλωδών και όξινων τροφών και ποτών ανάμεσα στα πινέλα.

9. Τρώτε τραγανά φρούτα και λαχανικά. Τα έτοιμα φαγητά είναι βολικά, αλλά ίσως όχι τόσο όταν πρόκειται για τα δόντια σας. Η κατανάλωση φρέσκων, τραγανών προϊόντων όχι μόνο περιέχει περισσότερες υγιεινές φυτικές ίνες, αλλά είναι επίσης η καλύτερη επιλογή για τα δόντια σας. «Λέω στους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους να τρώνε πιο δύσκολα και να μασούν τροφές σε μικρότερη ηλικία», λέει ο Schwartz. «Προσπαθήστε λοιπόν να αποφύγετε τα υπερβολικά χυλώδη επεξεργασμένα πράγματα, σταματήστε να κόβετε τα πράγματα σε μικροσκοπικά κομμάτια και βάλτε αυτά τα σαγόνια να λειτουργήσουν!»

10. Περιορίστε τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα. Τελικά, η ζάχαρη μετατρέπεται σε οξύ στο στόμα, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Αυτά τα οξέα είναι που οδηγούν σε κοιλότητες. Τα όξινα φρούτα, τα τσάγια και ο καφές μπορούν επίσης να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα να αποφεύγετε εντελώς τέτοια τρόφιμα, δεν βλάπτει να είστε προσεκτικοί.

11. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Οι δικές σας καθημερινές συνήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική στοματική σας υγεία. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο ευσυνείδητοι βουρτσιστές και οδοντικό νήμα πρέπει να επισκέπτονται τακτικά έναν οδοντίατρο. Τουλάχιστον, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμούς και εξετάσεις δύο φορές το χρόνο. Όχι μόνο μπορεί ένας οδοντίατρος να αφαιρέσει την πέτρα και να ψάξει για κοιλότητες, αλλά θα είναι επίσης σε θέση να εντοπίσει πιθανά προβλήματα και να προσφέρει λύσεις θεραπείας. Ορισμένες οδοντιατρικές ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν ακόμη και συχνότερους οδοντιατρικούς ελέγχους. Εάν αυτό ισχύει για εσάς, εκμεταλλευτείτε το. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν έχετε ιστορικό οδοντικών προβλημάτων, όπως ουλίτιδα ή συχνές κοιλότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ειδικός προσφέρει συμβουλές για να απαλύνετε το άγχος

6 Τρόποι να "ανάψετε"πιο γρήγορα τον σύντροφό σας

Πώς βοηθάει το σφράγισμα στην πρόληψη της τερηδόνας;

Τι κάνει ένας οδοντιατρικός θεραπευτής;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.