Τεχνολογία

Δόντια ρομποτική: Ποια είναι η σχέση της ρομποτικής με την οδοντιατρική

Δόντια ρομποτική: Ποια είναι η σχέση της ρομποτικής με την οδοντιατρική

Δόντια ρομποτική: Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη των υπολογιστών έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης της ρομποτικής στη χειρουργική πλοήγηση για πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες. Η χρήση της ρομποτικής στην οδοντιατρική παρέχει πλεονεκτήματα έναντι των ελεύθερων τεχνικών που αφορούν την τοποθέτηση οργάνων.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και την επιστήμη των υπολογιστών έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης της ρομποτικής στη χειρουργική πλοήγηση για πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες. Από την ανάπτυξη του χειρουργικού συστήματος da Vinci στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έως τις πιο προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σήμερα. Οι επαναστατικές τεχνολογίες εισάγονται τώρα στον οδοντιατρικό τομέα και μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς με μια ποικιλία διαδικασιών. Η χρήση της ρομποτικής στην οδοντιατρική παρέχει πλεονεκτήματα έναντι των ελεύθερων τεχνικών που αφορούν την τοποθέτηση οργάνων.

Ρομποτική και οδοντιατρική

Αυτά τα συστήματα, μαζί με την καθοδήγηση πλοήγησης, προσφέρουν αυξημένη ακρίβεια και ποιο συγκεκριμένα ακρίβεια στην οδοντιατρική θεραπεία, καθώς και βελτιωμένες διαδικασίες εργασίας και καλύτερες ροές εργασίας, με αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα φροντίδας. Η υποβοηθούμενη ρομποτική οδοντιατρική έχει εξελιχθεί από την παραδοσιακή χειρουργική πλοήγησης σε πιο πολύπλοκα συστήματα που θα αποδειχθούν απαραίτητα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας και την αποκατάσταση των στοματικών βλαβών χρησιμοποιώντας νανοϋλικά, νανορομπότ και μηχανική νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων. Ενώ αυτές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις αλλάζουν τις σύγχρονες απόψεις και τον τρόπο κατανόησή μας, τα συστήματα ρομποτικής χρησιμοποιούνται ήδη σε οδοντιατρικές επεμβάσεις και βοηθούν τους επαγγελματίες και στη θεραπεία εμφυτευμάτων. Αναμφίβολα, άλλοι τομείς της οδοντιατρικής που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα ρομποτικά συστήματα και τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την ενδοδοντική, τις γενικές διαδικασίες στην επανορθωτική οδοντιατρική, την ορθοδοντική και την περιοδοντολογία.

Αρκετές ανησυχίες προκύπτουν όταν εξετάζεται το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης εμφυτευμάτων, όπως τραυματισμός λόγω διάτρησης του κόλπου της άνω γνάθου, του κατώτερου ορίου, της γλωσσικής πλάκας, της χειλικής πλάκας ή του κατώτερου κυψελιδικού σωλήνα. Επιπλέον, οι τραυματισμοί κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και να ξεκινήσουν χρόνιες επιπλοκές εντός της κοιλότητας του κόλπου. Πέρα από τον τραυματισμό και τη μόλυνση, η αποτυχία του εμφυτεύματος αποτελεί επίσης έναν ισχυρό κίνδυνο αποτυχίας με ποσοστό περίπου 5% έως 10% των οδοντικών εμφυτευμάτων. Τα αποτυχημένα εμφυτεύματα μπορεί να προκύψουν από την έλλειψη εμπειρίας από τον ιατρό, τη θέση του εμφυτεύματος, τα χαρακτηριστικά των οστών και τις ιατρικές επιπλοκές που σχετίζονται με τον ασθενή. Με τη βοήθεια της ρομποτικής και της χειρουργικής πλοήγησης, οι κλινικοί γιατροί μπορούν να ολοκληρώσουν πιο επιτυχημένες διαδικασίες τοποθέτησης εμφυτευμάτων και να μειώσουν τον κίνδυνο αποτυχίας. Παρέχοντας στον κλινικό ιατρό βοήθεια καθώς και την ελευθερία να αλλάξει πορεία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης εμφυτευμάτων.

Η ρομποτική έχει αλλάξει ριζικά την ζωή μας σε πολλούς τομείς ό0ως ακριβώς και στην οδοντιατρική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε θετικοί ως προς την εξέλιξη της τεχνολογίας χωρίς να έχουμε αμφιβολίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες ρομποτικές στεφανιαίες αγγειοπλαστικές με σύστημα Robocath στη Γερμανία

Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην κατασκευή ιατροτεχνολογικών προϊόντων;

Ρομπότ ειδικά σχεδιασμένο για την φροντίδα των ηλικιωμένων

3 τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της οδοντιατρικής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Ρομποτικά προσθετικά υπόσχονται ανακούφιση

Διαβήτης ακρωτηριασμός: Καναδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν την ανάπτυξη ενός νέου τύπου προσθετικής χρησιμοποιώντας μαλακή ρομποτική με δυνατότητα μικρορευστοποίησης που υπόσχεται να μειώσει σημαντικά τα έλκη του δέρματος και τον πόνο σε ασθενείς με διαβήτη που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό μεταξύ του αστραγάλου και του γόνατος.

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.