Επιστημονικά Νέα

PTSD: Πώς βιώνεται το μετατραυματικό στρες;

PTSD: Πώς βιώνεται το μετατραυματικό στρες;

PTSD: Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε ένα μήνα από ένα τραυματικό γεγονός.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που προκαλείται από ένα τρομακτικό γεγονός – είτε το βιώνουμε είτε το βιώνουμε. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αναδρομές στο παρελθόν, εφιάλτες και έντονο άγχος, καθώς και ανεξέλεγκτες σκέψεις για το γεγονός. Οι περισσότεροι άνθρωποι που περνούν από τραυματικά γεγονότα μπορεί να έχουν προσωρινή δυσκολία προσαρμογής και αντιμετώπισης, αλλά με τον χρόνο και την καλή φροντίδα του εαυτού τους, συνήθως βελτιώνονται. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια και παρεμποδίζουν την καθημερινή σας λειτουργία, μπορεί να έχετε PTSD. Η λήψη αποτελεσματικής θεραπείας μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων PTSD μπορεί να είναι κρίσιμη για τη μείωση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της λειτουργίας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της διαταραχής μετατραυματικού στρες μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε ένα μήνα από ένα τραυματικό γεγονός, αλλά μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο χρόνια μετά το συμβάν. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούν σημαντικά προβλήματα σε κοινωνικές ή εργασιακές καταστάσεις και σε σχέσεις. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά σας να κάνετε τις συνήθεις καθημερινές σας εργασίες.

Τα συμπτώματα PTSD γενικά ομαδοποιούνται σε τέσσερις τύπους: παρεμβατικές αναμνήσεις, αποφυγή, αρνητικές αλλαγές στη σκέψη και τη διάθεση και αλλαγές στις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν με την πάροδο του χρόνου ή να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Ενοχλητικές αναμνήσεις

Τα συμπτώματα των ενοχλητικών αναμνήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες οδυνηρές αναμνήσεις του τραυματικού γεγονότος
 • Ξαναβίωση το τραυματικό γεγονός σαν να συνέβαινε ξανά (αναδρομές)
 • Όνειρα ή εφιάλτες σχετικά με το τραυματικό γεγονός
  Σοβαρή συναισθηματική δυσφορία ή σωματικές αντιδράσεις σε κάτι που σας θυμίζει το τραυματικό γεγονός

Αποφυγή

Τα συμπτώματα αποφυγής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προσπάθεια να αποφύγετε να σκεφτείτε ή να μιλήσετε για το τραυματικό γεγονός
 • Αποφύγετε μέρη, δραστηριότητες ή άτομα που σας θυμίζουν το τραυματικό γεγονός

Αρνητικές αλλαγές στη σκέψη και τη διάθεση

Τα συμπτώματα αρνητικών αλλαγών στη σκέψη και στη διάθεση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό σας, τους άλλους ανθρώπους ή τον κόσμο
 • Απελπισία για το μέλλον
 • Προβλήματα μνήμης, συμπεριλαμβανομένης της μη ανάμνησης σημαντικών πτυχών του τραυματικού γεγονότος
 • Δυσκολία στη διατήρηση στενών σχέσεων
 • Αίσθημα απομάκρυνσης από την οικογένεια και τους φίλους
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες
 • Δυσκολία να βιώσετε θετικά συναισθήματα
 • Αίσθημα συναισθηματικής μουδιάσματος

Αλλαγές στις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις

Τα συμπτώματα των αλλαγών στις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις (ονομάζονται επίσης συμπτώματα διέγερσης) μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Το να ξαφνιάζεσαι ή να φοβάσαι εύκολα
 • Πάντα σε επιφυλακή για κινδύνους
 • Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή η πολύ γρήγορη οδήγηση
 • Δυσκολία στον ύπνο
 • Πρόβλημα συγκέντρωσης
 • Ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού ή επιθετική συμπεριφορά
 • Συντριπτική ενοχή ή ντροπή

Για παιδιά 6 ετών και κάτω, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

 • Αναπαράσταση του τραυματικού γεγονότος ή των πτυχών του τραυματικού γεγονότος μέσω του παιχνιδιού
 • Τρομακτικά όνειρα που μπορεί να περιλαμβάνουν ή όχι πτυχές του τραυματικού γεγονότος

Ένταση των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα PTSD μπορεί να ποικίλλουν σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να έχετε περισσότερα συμπτώματα PTSD όταν είστε γενικά αγχωμένοι ή όταν συναντάτε υπενθυμίσεις για το τι περάσατε. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσετε ένα αυτοκίνητο να αντιδρά και να ξαναζήσετε εμπειρίες μάχης. Ή μπορεί να δείτε μια αναφορά για τις ειδήσεις σχετικά με μια σεξουαλική επίθεση και να αισθανθείτε ότι σας κυριεύουν οι αναμνήσεις της δικής σας επίθεσης.

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν έχετε ανησυχητικές σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με ένα τραυματικό συμβάν για περισσότερο από ένα μήνα, εάν είναι σοβαρά ή αν αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να επαναφέρετε τη ζωή σας υπό έλεγχο, μιλήστε με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η λήψη θεραπείας το συντομότερο δυνατό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων PTSD.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 τρόποι για να καλλιεργήσετε την αγάπη για τον εαυτό σας

Πώς συνδέεται η ατοπική δερματίτιδα με την ψυχική υγεία;

Αν ο εγκέφαλος δεν αισθάνεται πόνο, γιατί πονάει τόσο πολύ ο πονοκέφαλος;

5 από τις καλύτερες και πιο εύκολες στάσεις γιόγκα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».