Επιστημονικά Νέα

Προσέγγιση Επιστημονική: Πώς διαφέρει η παραλλαγή Delta από το αρχικό στέλεχος;

Προσέγγιση Επιστημονική: Πώς διαφέρει η παραλλαγή Delta από το αρχικό στέλεχος;

"Επί του παρόντος, η παραλλαγή δέλτα και όχι η παραλλαγή Delta plus φαίνεται να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για περιπτώσεις που αυξάνονται σε εκείνα τα μέρη των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού."

Προσέγγιση Επιστημονική: Η παραλλαγή δέλτα είναι «ταχύτερη» λόγω πολλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη του ιού, λένε ειδικοί. Οι γιατροί προτρέπουν τους εμβολιασμούς COVID καθώς εξαπλώνεται η παραλλαγή Delta. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta εξαπλώνεται ραγδαία στις Η.Π.Α. και πυροδοτεί ορισμένες εκκλήσεις για μάσκες, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού που φιλοξενεί πάνω από δώδεκα μεταλλάξεις, μερικές από τις οποίες συνδέονται με τη διαφυγή εμβολίων και την αυξημένη εξάπλωση από άτομο σε άτομο, λένε οι ειδικοί.

Το στέλεχος B.1.617.2, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και σχετίζεται με το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της χώρας, εκτιμάται ότι θα εξαπλωθεί 40-60% πιο εύκολα από την παραλλαγή Alpha που κυριάρχησε στις ΗΠΑ μέχρι τον Απρίλιο, η οποία ήταν η ίδια περίπου 50% περισσότερο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.

“Φαίνεται ότι η παραλλαγή Delta είναι πιο κατάλληλη και γρηγορότερη καθώς έχει αποκτήσει αρκετές μεταλλάξεις που φαίνεται να της δίνουν την ικανότητα να ξεπερνά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να του δίνει πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών”, έγραψε στο Fox News COVID-19 η Δρ Ravina Kullar, ειδική για τις μολυσματικές ασθένειες, επιδημιολόγος και καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής του David Geffen στο UCLA.

Η Kullar σημειώνει τέσσερις από τις 13 τουλάχιστον μεταλλάξεις που ρίσκονται στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του ιού (D614G, T478K, L452R και P681R), προκαλώντας ανησυχία για τη διαφυγή του εμβολίου και την αυξημένη ιογενή εξάπλωση. Ωστόσο, η Kullar ανέφερε μια μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διαπίστωσε ότι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer και AstraZeneca ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικές (96%, 92%, αντίστοιχα) στη διακοπή της νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι ευάλωτοι σε αυξημένο νοσοκομειακό κίνδυνο και κακή έκβαση μετά τη μόλυνση. Οι μεταλλάξεις καθιστούν τα ανθρώπινα αντισώματα λιγότερο επιτυχημένα στην επίθεση του ιού, προσφέροντας την αυξημένη μεταδοτικότητά του, σύμφωνα με τον Δρ Aaron E. Glatt, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών και επιδημιολόγο νοσοκομείου στο όρος Sinai South Nassau.

Πιο συγκεκριμένα, μια μετάλλαξη επιτρέπει στον ιό να συνδέεται πιο στενά με τα ανθρώπινα κύτταρα αεραγωγών, με αποτέλεσμα περισσότερες μολύνσεις και υψηλότερο ιικό φορτίο σε ένα μολυσμένο άτομο, σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, ενώ μια άλλη μετάλλαξη αποδυναμώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να ανταποκρίνεται. «Συνολικά, οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στον ιό της παραλλαγής Delta να εξαπλωθεί ταχύτερα και να κάνει τους μολυσμένους ανθρώπους πιο άρρωστους», δήλωσε ο Δρ Janko Nikolich-Zugich, PhD, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Arizona College of Medicine.

“Είναι σημαντικό, ότι εκείνα τα άτομα που λαμβάνουν όλες τις συνιστώμενες δόσεις των εγκεκριμένων εμβολίων φαίνονται καλά προστατευμένα ακόμη και έναντι της Delta.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί μπορεί να βιώσουν μια πολύ δύσκολη και πιθανώς θανατηφόρα πορεία ασθένειας.”

Η ταχεία εξάπλωση της σχετικής παραλλαγής Delta υπογραμμίζει την ανάγκη για εμβολιασμούς, λένε οι ειδικοί, με τον Δρ Anthony Fauci να εκτιμά προηγουμένως ότι το στέλεχος διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο εβδομάδες.

“Καθώς ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται, θα συνεχίσει να κάνει λάθη αντιγραφής και αν δεν επιβραδύνουμε την εξάπλωσή του, τότε αυτός ο “αγώνας των παραλλαγών “θα συνεχιστεί – επιβραβεύοντας τις πιο μολυσματικές παραλλαγές με περισσότερα θύματα”, δήλωσε Ο Δρ Stuart C. Ray, καθηγητής ιατρικής και ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins. Πολλές αναφορές έχουν επίσης σημειώσει μια λεγόμενη παραλλαγή “Delta plus”, την οποία ο Kullar περιέγραψε ως “απόγονο” στην παραλλαγή Delta, και φιλοξενεί μια άλλη μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike, το K417N. “Έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη δέσμευση στους υποδοχείς των πνευμονικών κυττάρων και πιθανή μείωση της αποτελεσματικότητας των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το πώς διαφέρει από την παραλλαγή Delta ως προς τη μεταδοτικότητα δεν έχει ακόμη καθοριστεί”, έγραψε.

“Επί του παρόντος, η παραλλαγή δέλτα και όχι η παραλλαγή Delta plus φαίνεται να είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για περιπτώσεις που αυξάνονται σε εκείνα τα μέρη των ΗΠΑ με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κρούσματα

Η παγκόσμια ανησυχία για την παραλλαγή δέλτα οδηγεί σε μάσκες και στους πλήρως εμβολιασμένους σε εσωτερικούς χώρους

Γαλλία: Πιθανό ένα 4ο κύμα της πανδημίας, λέει κυβερνητικός σύμβουλος

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Τι λένε οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.