Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο Ζωής: Το πιο ακριβές τεστ μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης

Προσδόκιμο Ζωής: Το πιο ακριβές τεστ μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης

Τα ευρήματα, χρησιμοποιώντας το νέο Ρολόι Glasgow -Karolinska - δείχνουν ότι όχι μόνον αυτοί οι ασθενείς γερνούν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού, αλλά και η επιταχυνόμενη γήρανσή τους επιβραδύνεται μόνον αφού υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Προσδόκιμο Ζωής: Ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών ανέπτυξε ένα νέο τεστ που μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια τη βιολογική γήρανση σε κλινικό περιβάλλον. Η ανακάλυψη έγινε κατά τη μελέτη ασθενών για τις επιπτώσεις της γήρανσης της χρόνιας νεφρικής νόσου. Το νέο τεστ είναι ένα επιγενετικό ρολόι – ένας τύπος βιοχημικής αξιολόγησης που εξετάζει το DNA για να καταλάβει πόσο καλά γερνάει το σώμα σε αντίθεση με τη χρονολογική του ηλικία – και είναι η πρώτη από αυτές τις δοκιμές αιχμής που αποδεικνύεται ότι εκτελούνται με ακρίβεια σε κλινικό περιβάλλον τόσο σε υγιή όσο και σε ανθυγιεινό ιστό.

Η εργασία καθοδηγήθηκε από μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης και του Ινστιτούτου Karolinska της Στοκχόλμης και δημοσιεύεται στο Περιοδικό Εσωτερικής Ιατρικής (Journal of Internal Medicine) ως μέρος μιας μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της γήρανσης της χρόνιας νεφρικής νόσου και τις σχετικές θεραπείες. Έχει τίτλο «Επιγενετικά ρολόγια δείχνουν ότι η μεταμόσχευση νεφρού και όχι η αιμοκάθαρση μετριάζει τις επιπτώσεις της νεφρικής γήρανσης». Η ερευνητική ομάδα μελέτησε περισσότερους από 400 ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο στη Σουηδία μαζί με περίπου 100 αντίστοιχους ελέγχους πληθυσμού, για να κατανοήσει καλύτερα τον αντίκτυπο της νόσου στη γήρανση, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της θεραπείας αιμοκάθαρσης και μετά τη μεταμόσχευση νεφρού. Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια σειρά δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων βιοδεικτών αίματος, αυτοφθορισμού δέρματος και επιγενετικών ρολογιών. Η ομάδα χρησιμοποίησε τα ρολόγια για να μετρήσει την αλλαγή στη βιολογική ηλικία περίπου 47 ασθενών ένα χρόνο μετά τη μεταμόσχευση νεφρού ή ένα χρόνο μετά την έναρξη της θεραπείας αιμοκάθαρσης, καθώς και πώς ο υγιής ιστός σε 48 μάρτυρες γερνά συγκριτικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο, το βιολογικό τους ρολόι χτυπά πιο γρήγορα από αυτό του μέσου ανθρώπου. Αυτό συνεχίζει να συμβαίνει ακόμη και μετά τη θεραπεία αιμοκάθαρσης. Πράγματι, τα βιολογικά ρολόγια των ασθενών φάνηκε να επιβραδύνουν μόνο μετά από μεταμόσχευση νεφρού. Ωστόσο, ενώ τα επιγενετικά ρολόγια έδειχναν όλα παρόμοια εικόνα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι κανένα από τα τρέχοντα ρολόγια δεν μπορούσε να αποδειχθεί ακριβές σε κλινικό περιβάλλον και όλα βρέθηκαν ανακριβή σε διαφορετικούς βαθμούς όταν δοκιμάστηκαν σε υγιή ιστό με την πάροδο του χρόνου. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ομάδα ανέπτυξε ένα νέο, πιο ακριβές επιγενετικό ρολόι – το Ρολόι Γλασκώβης-Καρολίνσκα – που λειτουργεί σε υγιείς και ανθυγιεινούς ιστούς. Τα αποτελέσματα από αυτό το νέο ρολόι ταίριαξαν με αυτό που είδαν οι γιατροί σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο και φάνηκε, επίσης, να αξιολογούν με ακρίβεια και τον υγιή ιστό. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη πραγματική δοκιμή επιγενετικών ρολογιών σε ένα περιβάλλον φυσιολογικής γήρανσης και έναντι κλινικών παραμέτρων. Καθώς το σώμα γερνάει, μια σειρά από παράγοντες οδηγούν σε επιγενετικές αλλαγές και απώλεια μιας χημικής ετικέτας (μεθυλίωση DNA) από το DNA σας. Αυτό συχνά σχετίζεται με μια σειρά ασθενειών που είναι κοινές στη γήρανση, όπως η χρόνια νεφρική νόσος, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Τα επιγενετικά ρολόγια έχουν προταθεί ως «χρυσό πρότυπο» για την ακριβή μέτρηση της ηλικίας, πέρα από τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, καθώς είναι σε θέση να μετρούν ετικέτες μεθυλίωσης στο DNA. Ο καθηγητής Paul Shiels, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης για το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη φορά σε κλινικό περιβάλλον που μπορούμε να αναφέρουμε με ακρίβεια την έκταση της βιολογικής γήρανσης σε αντίθεση με τη χρονολογική γήρανση σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Τα ευρήματα, χρησιμοποιώντας το νέο Ρολόι Glasgow -Karolinska – δείχνουν ότι όχι μόνον αυτοί οι ασθενείς γερνούν πιο γρήγορα από τους ανθρώπους του γενικού πληθυσμού, αλλά και η επιταχυνόμενη γήρανσή τους επιβραδύνεται μόνον αφού υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Η θεραπεία με αιμοκάθαρση δεν φαίνεται να επηρεάζει αυτή τη διαδικασία. «Αυτή είναι, επίσης, η πρώτη κλινική δοκιμή επιγενετικών ρολογιών και η ανακάλυψη ότι τα περισσότερα είναι ανακριβή σε σύγκριση με ιατρικά στοιχεία που μας οδήγησε να αναπτύξουμε ένα νέο πιο ακριβές τεστ το οποίο μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια τις ετικέτες μεθυλίωσης στο DNA τόσο υγιών όσο και ανθυγιεινών ιστών και έχουν αποδείξει ότι είναι ακριβές στα υψηλά πρότυπα ενός κλινικού περιβάλλοντος. “Η σήμανση μεθυλίωσης του DNA επηρεάζεται από αυτό που τρώμε και επίσης από το μικροβίωμα του εντέρου. Ως αποτέλεσμα, αυτό το νέο ρολόι έχει πραγματικές δυνατότητες να μπορεί να αξιολογεί παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, που θα μπορούσαν να ωφελήσουν το κοινό και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ανισότητες στην υγεία». Ο Peter Stenvinkel, καθηγητής στο Karolinska Institutet, δήλωσε: “Βρήκα το νέο εργαλείο για την εκτίμηση των επιπτώσεων των παρεμβάσεων στη βιολογική ηλικία με μεγάλο ενδιαφέρον. Το εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη στρατηγικών θεραπείας σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου – μια ομάδα που υποβλήθηκε σε πρόωρη γήρανση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υπνική άπνοια επιταχύνει τη γήρανση

Μαθήματα εκπαίδευσης ενηλίκων κατά του Αλτσχάιμερ

Είναι η διακοπή γήρανσης αλήθεια;

Τι είναι το τεστ Sinclair και πού χρησιμεύει;

Είναι λάθος να θέλεις να δείχνεις και να παραμείνεις για πάντα νέος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Μικρορομπότ από φύκια παραδίδουν φάρμακα απευθείας σε καρκινικούς όγκους

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών, η καινοτόμος αυτή θεραπεία θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο και στην αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τις Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές

Οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΝΔΔ) περιλαμβάνουν μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε βλάβες στην προσωπική, κοινωνική, ακαδημαϊκή ή επαγγελματική λειτουργία.

Η σπουδαιότητα της μετεγχειρητικής νευροαποκατάστασης για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο;

Μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση: Η μετεγχειρητική νευροαποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για ασθενείς με όγκο στον εγκέφαλο λόγω της πολύπλοκης και λεπτής φύσης της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο και της επακόλουθης διαδικασίας ανάρρωσης.

Close Icon