ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γήρανση: Οι χώροι πράσινου μπορεί να είναι το μυστικό για επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης

Γήρανση: Οι χώροι πράσινου μπορεί να είναι το μυστικό για επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης

Γήρανση: «Υποθέσαμε ότι η ποσότητα φυτών στο άμεσο περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση της επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το να είσαι περιτριγυρισμένος από πράσινο είναι καλό για το μυαλό και την ψυχή, αλλά μπορεί να είναι καλό και για το σώμα; Ερευνητές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Monash διαπίστωσαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να ισχύει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, έδειξαν μια σχέση μεταξύ της ποσότητας της φυτικής ζωής στο άμεσο περιβάλλον ενός ατόμου και της βραδύτερης βιολογικής γήρανσης, με βάση τις αλλαγές στη μεθυλίωση του DNA. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Environmental Health Perspectives.

Με τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού εξαιτίας της αυξημένης μακροζωίας και της πτώσης των γεννήσεων, η κατανόηση του τρόπου παράτασης της καλής υγείας και της λειτουργίας μέχρι το βαθύ γήρας αποτελεί προτεραιότητα των επιστημόνων. Ένας από τους πιο ισχυρούς δείκτες βιολογικής γήρανσης είναι οι αλλαγές μεθυλίωσης στο DNA ενός ατόμου.

Γήρανση: Ο ρόλος της μεθυλίωσης

Ορισμένα τμήματα του DNA έχουν θέσεις CpG που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυξήσεις της μεθυλίωσης με την πάροδο της ηλικίας και αυτό περιορίζει τη λειτουργικότητα των επηρεαζόμενων γονιδίων. Την ίδια μάλιστα στιγμή, η γήρανση μπορεί επίσης να μειώσει τη μεθυλίωση σε άλλες περιοχές, οδηγώντας σε υπερ-έκφραση γονιδίων, η οποία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής. Το DNAmAge είναι ένα μέτρο βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου που μετριέται με την μεθυλίωση και υπάρχουν τέσσερις κύριοι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται ευρέως για τον υπολογισμό του: Horvath’s Age, Hannum’s Age, PhenoAge και GrimAge. Υπάρχει μια αυξανόμενη ομάδα ερευνών που υποδεικνύει ότι το GrimAge μπορεί να είναι ο πιο ισχυρός εκτιμητής DNAmAge, δεδομένης της ισχυρής προγνωστικής του δύναμης για τη μελλοντική υγεία, όπως ο χρόνος έως το θάνατο, ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Συγκρίνοντας το DNAmAge ενός ατόμου με τη χρονολογική ηλικία τους σε χρόνια, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν την επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης (DNAmAgeAC). Η αυξημένη επιτάχυνση σχετίζεται με πρόωρο θάνατο και πολυάριθμες ασθένειες που συνδέοτναι με την γήρανση, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Ενώ κάποιες αλλαγές μεθυλίωσης είναι αναπόφευκτες, στην πραγματικότητα έχουμε κάποια επιρροή πάνω της. Η έρευνα δείχνει ότι παρεμβάσεις όπως οι διατροφικές προσαρμογές και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να αντιστρέψουν τις δυσμενείς αλλαγές της μεθυλίωσης. «Υποθέσαμε ότι η ποσότητα φυτών στο άμεσο περιβάλλον ενός ατόμου μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση της επιταχυνόμενης βιολογικής γήρανσης», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Κήποι, πάρκα, δέντρα μπορούν να μειώσουν το ψυχικό στρες, να προσφέρουν χώρο για κοινωνική αλληλεπίδραση, να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και να μειώσουν τις ζημιές από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη ζέστη. Δεδομένου ότι όλα αυτά είναι καθοριστικά για την καλή υγεία, είναι λογικό να υπάρχει κάποια σύνδεση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κηπουρική έχει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία

Τα φυτά επηρεάζουν τη νοητική και συναισθηματική μας υγεία;

Το Vogue Scandinavia φωτογραφίζει στο εξώφυλλο του πρώτου του τεύχους την ακτιβίστρια έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες

Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το «popcorn brain» μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, την υπομονή, τη συναισθηματική ευημερία και την παραγωγικότητά μας, ενώ αυξάνει το άγχος και τις πιθανότητες να πάθουμε burnout.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Προσβασιμότητα: Ενώ έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην αντιμετώπιση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα, απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ένταξη.

Γιατί πρέπει να κάνουμε σεξ κάθε Παρασκευή;

Σεξ Παρασκευή: Ενώ το σεξ κάθε Παρασκευή μπορεί να μην είναι μια καθολική συνταγή για όλους, η ενσωμάτωση της τακτικής οικειότητας στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να προσφέρει διάφορα φυσικά, συναισθηματικά και σχεσιακά οφέλη.