Ρεπορτάζ Υγείας

DNAmFitAge: Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

DNAmFitAge: Δείκτης βιολογικής ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση

"Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του "βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση"  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας".

DNAmFitAge: Μια νέα ερευνητική εργασία με τίτλο “DNAmFitAge: βιολογικός δείκτης ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Γήρανση’ (Aging). Η φυσική κατάσταση είναι ένας γνωστός συσχετισμός της υγείας και της διαδικασίας γήρανσης και τα δεδομένα μεθυλίωσης του DNA (DNAm) μπορούν να καταγράψουν τη γήρανση μέσω επιγενετικών ρολογιών. Ωστόσο, τα τρέχοντα επιγενετικά ρολόγια δεν χρησιμοποιούν ακόμη μέτρα κινητικότητας, δύναμης, πνευμόνων ή αντοχής στην κατασκευή τους.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm με βάση το αίμα για παραμέτρους φυσικής κατάστασης, όπως η ταχύτητα βάδισης (ταχύτητα περπατήματος), η μέγιστη δύναμη χειρολαβής, ο όγκος εξαναγκασμένης εκπνοής σε ένα δευτερόλεπτο (FEV1) και η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (VO2max), οι οποίοι έχουν μέτρια συσχέτιση με παραμέτρους φυσικής κατάστασης σε πέντε σύνολα δεδομένων επικύρωσης μεγάλης κλίμακας (μέσο r μεταξύ 0,16-0,48). “Αυτές οι παράμετροι επιλέχθηκαν επειδή η δύναμη χειρολαβής και η η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου VO2max παρέχουν εικόνα για τις δύο κύριες κατηγορίες της φυσικής κατάστασης: τη δύναμη και την αντοχή- και η ταχύτητα βάδισης και  ο όγκος εξαναγκασμένης εκπνοής σε ένα δευτερόλεπτο FEV1 παρέχουν εικόνα για τη λειτουργία των οργάνων που σχετίζονται με τη φυσική κατάσταση: την κινητικότητα και την πνευμονική λειτουργία”, γράφουν οι ερευνητές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτούς τους βιοδείκτες παραμέτρων φυσικής κατάστασης των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm με τον “βιολογικό δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” DNAmGrimAge, μια εκτίμηση του κινδύνου θνησιμότητας των  δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm, για να κατασκευάσουν τον “βιολογικό δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” DNAmFitAge, έναν νέο βιολογικό δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση. Ο “βιολογικός δείκτης ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” DNAmFitAge συσχετίστηκε με χαμηλά-ενδιάμεσα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας σε σύνολα δεδομένων επικύρωσης (p = 6,4E-13) και ο νεότερος/πιο γυμνασμένος “βιολογικός δείκτης ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” DNAmFitAge αντιστοιχεί σε ισχυρότερες παραμέτρους φυσικής κατάστασης των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Ο “βιολογικός δείκτης ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση” DNAmFitAge ήταν χαμηλότερος (p = 0,046) και ο DNAmVO2max είναι υψηλότερος (p = 0,023) στους άνδρες body builders σε σύγκριση με τους μάρτυρες. Τα σωματικά γυμνασμένα άτομα είχαν νεότερο “βιολογικό δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση”  DNAmFitAge και βίωσαν καλύτερα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ηλικία: χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας (p = 7,2E-51), κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (p = 2,6E-8) και αυξημένη κατάσταση ελεύθερης νόσου (p = 1,1E-7). Αυτοί οι νέοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA και του “βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση”  DNAm παρέχουν στους ερευνητές μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια. Οι ερευνητές καταλήγουν: “Οι πρόσφατα κατασκευασμένοι βιοδείκτες των δεδομένων μεθυλίωσης του DNA DNAm και του “βιολογικού δείκτη ηλικίας που ενσωματώνει τη φυσική κατάσταση”  DNAmFitAge παρέχουν στους ερευνητές και τους γιατρούς μια νέα μέθοδο για την ενσωμάτωση της φυσικής κατάστασης στα επιγενετικά ρολόγια και υπογραμμίζουν την επίδραση που έχει ο τρόπος ζωής στο μεθυλόμορφο γήρας”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το τεστ Sinclair και πού χρησιμεύει;

Είναι λάθος να θέλεις να δείχνεις και να παραμείνεις για πάντα νέος;

Σύνδρομο Ευθραυστότητας στην Τρίτη Ηλικία: Τι είναι και πώς μπορεί να προληφθεί

Αποκαλύπτοντας τη βιολογία των γηρασμένων κυττάρων και την υγιή γήρανση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".