Επιστημονικά Νέα

Προσδόκιμο ζωής: Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Προσδόκιμο ζωής: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο.

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για άλλες χρόνιες παθήσεις. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα μπορούσε να θέσει την υγεία και τη μακροζωία αυτού του ατόμου σε διαφορετικό δρόμο. Ερευνητές από τη Γιούτα που παρακολούθησαν ασθενείς για έως και 40 χρόνια αφού είχαν έναν από τους τέσσερις τύπους χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους (βαριατρική) διαπίστωσαν ότι είχαν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με παχύσαρκους ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.

Αυξάνονται οι πιθανότητες ζωής μετά από την χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους

Ο θάνατος από όλες τις αιτίες τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες ήταν 16% χαμηλότερος. Για τις καρδιακές παθήσεις, ήταν 29% χαμηλότερο. Για τον καρκίνο, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 43% και μειώθηκαν κατά 72% για τον διαβήτη. «Το μήνυμα είναι ότι οι άνθρωποι θα έχουν γενικά μακροπρόθεσμα βελτιωμένη υγεία σε αυτούς τους τομείς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τεντ Άνταμς. Είναι επίκουρος καθηγητής στην εσωτερική ιατρική και επίκουρος αναπληρωτής καθηγητής στη διατροφή και την ολοκληρωμένη φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα της Ιατρικής Σχολής.

Δυστυχώς, η ομάδα του αποκάλυψε επίσης ορισμένα σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα. Τα ποσοστά θανάτων από χρόνια ηπατική νόσο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση ήταν 83% υψηλότερα, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν επίσης 2,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας, αν και αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε κυρίως σε νεότερους ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 34 ετών.

Αν και οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη δεν εξέτασαν δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή τη χρήση ουσιών, αυτά τα ζητήματα έχουν αναφερθεί σε άλλες μελέτες, σημείωσε ο Adams. Για ηπατική νόσο, είναι πιθανό αυτό να συμβαίνει επειδή η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο απορροφάται το αλκοόλ από το σώμα, σημείωσε ο Άνταμς.

Όσον αφορά τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, η μελέτη σημείωσε ότι οι νεότεροι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται πιο επιθετικό προεγχειρητικό έλεγχο για ψυχολογικά προβλήματα και παρακολούθηση μετά την επέμβαση. Οι τέσσερις επεμβάσεις που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν η γαστρική παράκαμψη Roux-en-Y, η ρυθμιζόμενη γαστρική ζώνη, η γαστρεκτομή του μανικιού και η χολοπαγκρεατική εκτροπή με δωδεκαδακτυλικό διακόπτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων του πληθυσμού της Γιούτα που περιελάμβανε σχεδόν 22.000 ασθενείς, ταιριάζοντας με αυτούς που υποβλήθηκαν σε βαριατρική χειρουργική και σε αυτούς που δεν την είχαν. Οι ασθενείς που έκαναν βαριατρική χειρουργική το είχαν κάνει μεταξύ 1982 και 2018 και εντοπίστηκαν μέσω τριών μεγάλων ιατρείων βαριατρικής χειρουργικής στο Salt Lake City, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και στο Intermountain Healthcare.

Αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε τα μέτρα ποιότητας ζωής, είπε ο Άνταμς, αλλά “αν έχετε λιγότερη ασθένεια, θα νομίζατε ότι η ποιότητα της υγείας σας θα ήταν καλύτερη. Στο βαθμό, μπορείτε να εξισώσετε τη μειωμένη κλινική ασθένεια με τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής , νομίζω ότι είναι γενικά ένα αρκετά ασφαλές βήμα ή άλμα που πρέπει να κάνετε.” Οι ερευνητές είπαν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να αυξήσουν το ενδιαφέρον για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 25 Ιανουαρίου στο περιοδικό Obesity.

Η Δρ Angela Fitch, πρόεδρος του Obesity Medicine Association, είπε ότι αν και η έρευνα επικεντρώνεται στη βαριατρική χειρουργική, αυτό που μπορεί πραγματικά να δείχνει είναι ο αντίκτυπος της μείωσης του συνολικού βάρους κατά περισσότερο από 20%. «Αυτό που μας έχει προσφέρει η χειρουργική επέμβαση εδώ και πολλά χρόνια είναι η ικανότητα των ασθενών να διατηρούν και να διατηρούν μείωση βάρους μεγαλύτερη από 20%», δήλωσε ο Fitch, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Τα δεδομένα αποτελέσματος για μεγάλο χρονικό διάστημα έδειξαν μερικά από αυτά τα πράγματα, αλλά αυτό είναι πολύ πιο οριστικό να το βάζεις σε ένα καλύτερο είδος κουτιού, ας πούμε έτσι, και να το κοιτάς πολύ πιο μακροπρόθεσμα.”

Αυτός είναι ένας στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί από τους περισσότερους ασθενείς με άλλες μεθόδους. Μόνο το 5% περίπου των παχύσαρκων ατόμων μπορεί να διατηρήσει μια απώλεια βάρους 20% με παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η περισσότερη άσκηση, η καλύτερη διατροφή και ο καλός ύπνος, είπε η Fitch. «Νομίζω ότι αυτό που είναι επίσης πιο συναρπαστικό είναι σίγουρα όχι μόνο η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά η μείωση του κινδύνου καρκίνου», είπε. «Ωστόσο, υπάρχει αυτό το τεράστιο στίγμα στον κόσμο [ότι] εάν κάνετε χειρουργική επέμβαση [απώλειας βάρους], παίρνετε τον εύκολο δρόμο και εξαπατάτε το σύστημα», είπε ο Fitch.

Τα ευρήματα σχετικά με την αυτοκτονία υποδηλώνουν ότι ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το εάν η χειρουργική επέμβαση είναι κατάλληλη για αυτό το άτομο με βάση το ιστορικό ψυχικής υγείας του, πρόσθεσε. Όσον αφορά την ηπατική βλάβη, είναι πιθανό ορισμένοι ασθενείς να στρέφονται στο αλκοόλ για άνεση και όχι στο φαγητό, είπε ο Fitch. Για ορισμένους ασθενείς, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη βιώσιμη θεραπεία για την παχυσαρκία, επειδή η ασφάλιση μπορεί να μην καλύπτει φάρμακα για την απώλεια βάρους, σημείωσε η Fitch.

«Νομίζω ότι επιβεβαιώνει ότι η χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που έχουμε σήμερα για να προκαλέσουμε μείωση του κινδύνου της θνησιμότητας από αυτές τις άλλες ασθένειες, ότι μακροπρόθεσμα, η επέμβαση είναι ευεργετική και μάλλον θα πρέπει να την κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα. για να αποτρέψουμε κάποιες από αυτές τις άλλες επιπλοκές», είπε. Και για τους νεότερους ασθενείς με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, «πρέπει πραγματικά να είμαστε προσεκτικοί και να τους υποστηρίζουμε συναισθηματικά και την ψυχική τους υγεία, ώστε να μπορούμε να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν μερικές από αυτές τις προκλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Fitch.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μυστικά της Χαβάης για την ευτυχία και τη μακροζωία

Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Τι είναι το σύνδρομο Angelman και ποια είναι τα συμπτώματά του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".