Επιστημονικά Νέα

Grb10: Η αύξηση της πρωτεΐνης του εγκεφάλου ως θεραπεία για την παχυσαρκία

Grb10: Η αύξηση της πρωτεΐνης του εγκεφάλου ως θεραπεία για την παχυσαρκία

Grb10: Επειδή τα παχύσαρκα άτομα έχουν αντίσταση στη λεπτίνη, η λεπτίνη τους δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, η ενεργειακή δαπάνη μειώνεται και η όρεξη δεν καταστέλλεται πλήρως.

Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Grb10 (πρωτεΐνη 10 συνδεδεμένη με τον υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα) διεγείρει τη σηματοδότηση της λεπτίνης. Η λεπτίνη, μια ορμόνη που προέρχεται από τον λιπώδη ιστό, είναι απαραίτητη στον εγκέφαλο, όπου δίνει σήμα στο σώμα μας να διατηρήσει υγιή ενεργειακή ισορροπία μειώνοντας την πρόσληψη τροφής και αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη. «Επειδή τα παχύσαρκα άτομα έχουν αντίσταση στη λεπτίνη, η λεπτίνη τους δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, η ενεργειακή δαπάνη μειώνεται και η όρεξη δεν καταστέλλεται πλήρως», είπε η Juli Bai, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στα τμήματα φαρμακολογίας και κυτταρικών συστημάτων και ανατομίας στο UT Health San Antonio, συγγραφέας μιας πρόσφατης μελέτης.

Αυτή η αντίσταση καθιστά πολύ δύσκολη τη χρήση της ίδιας της λεπτίνης ως θεραπευτικής στρατηγικής, είπε. Το Grb10 δεν αυξάνει άμεσα τα επίπεδα λεπτίνης, αλλά αντίθετα ρυθμίζει τη σηματοδότηση της λεπτίνης και τις λειτουργίες της που έχουν ως αποτέλεσμα τα επιθυμητά χαρακτηριστικά ενεργειακής ισορροπίας. Για ερευνητές όπως η Bai, αυτό είναι προκλητικό. «Αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική στρατηγική», είπε. «Παρέχει μια άλλη επιλογή για την πιθανή θεραπεία της παχυσαρκίας». Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι το Grb10 είναι ένας θετικός ρυθμιστής της σηματοδότησης της λεπτίνης, είπε η Bai. «Πιστεύουμε ότι αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό για αυτόν τον λόγο», είπε.

Το Grb10 αυξάνει τη δραστηριότητα της λεπτίνης σε δύο τύπους νευρώνων του υποθαλάμου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που συντονίζει λειτουργίες όπως ο έλεγχος της πείνας, της δίψας και της θερμοκρασίας του σώματος. Σε ποντίκια, οι ερευνητές εξέτασαν τόσο τη διαγραφή όσο και την υπερέκφραση του Grb10 σε αυτούς τους νευρώνες. Η διαγραφή του Grb10 προήγαγε την αύξηση βάρους, ενώ η υπερέκφραση του Grb10 μείωσε το σωματικό βάρος. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε παχύσαρκα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. «Διαπιστώσαμε ότι το να έχουμε περισσότερο Grb10 θα εξουδετερώσει την παχυσαρκία που προκαλείται από τη διατροφή», είπε η Bai.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινά σεξουαλικά προβλήματα μεταξύ παχύσαρκων ατόμων

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Η αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2

10 συμβουλές για την οικοδόμηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

Χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου άνθρωποι κινδυνεύουν από πρώιμη έναρξη άνοιας

Άνοια αιτίες: Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Healthy Longevity αποδείχθηκε ότι τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρώιμη άνοια.