Ρεπορτάζ Υγείας

Απώλεια Βάρους: Οι Γιατροί δίνουν αναποτελεσματικές συμβουλές σε ασθενείς με παχυσαρκία, διαπιστώνει έρευνα

Απώλεια Βάρους: Οι Γιατροί δίνουν αναποτελεσματικές συμβουλές σε ασθενείς με παχυσαρκία, διαπιστώνει έρευνα

"Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι οι γιατροί χρειάζονται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μιλούν ευκαιριακά σε ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία για την απώλεια βάρους", δήλωσε μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Madeleine Tremblett. "Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την ενίσχυση των στιγματιστικών στερεοτύπων και να δώσουν αποτελεσματική βοήθεια στους ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος".

Απώλεια Βάρους: Μια νέα ερευνητική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο Family Practice διαπιστώνει ότι όταν οι γιατροί λένε στους ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, οι οδηγίες που δίνουν είναι γενικά ασαφείς, επιφανειακές και συνήθως δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα πάθηση, αλλά οι γιατροί συχνά δεν έχουν καθοδήγηση σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες για τους ασθενείς που θα ήθελαν να χάσουν βάρος. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι ασθενείς μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν. Κακές εμπειρίες αναφέρονται τακτικά από τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά θεωρούν αυτές τις συζητήσεις για το βάρος ως δύσκολες. Οι ερευνητές ανέλυσαν 159 ηχογραφήσεις διαβουλεύσεων μεταξύ γενικών ιατρών και ασθενών που ζουν με παχυσαρκία, οι οποίες συλλέχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2013 και 2014. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμβουλές απώλειας βάρους από τους γιατρούς προς τους ασθενείς με παχυσαρκία σπάνια περιλάμβαναν αποτελεσματικές μεθόδους και ως επί το πλείστον συνίσταντο στο να λένε στους ασθενείς απλώς να τρώνε λιγότερο και να είναι πιο δραστήριοι σωματικά. Οι συμβουλές ήταν ως επί το πλείστον γενικές και σπάνια προσαρμοσμένες στις υπάρχουσες γνώσεις και συμπεριφορές των ασθενών, όπως ποιες στρατηγικές είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν για να χάσουν βάρος.

Οι συμβουλές ήταν ως επί το πλείστον (97% των περιπτώσεων στις αναλυθείσες διαβουλεύσεις) αφηρημένες ή γενικές. Η επιφανειακή καθοδήγηση, όπως ένας γιατρός που είπε σε έναν ασθενή να “αλλάξει λίγο τον τρόπο ζωής του”, ήταν συνηθισμένη. Οι γιατροί έδιναν στους ασθενείς πληροφορίες για το πώς να υλοποιήσουν τις συμβουλές τους μόνο στο 20% των διαβουλεύσεων. Ως επί το πλείστον προσέφεραν καθοδήγηση για την απώλεια βάρους χωρίς καμία λεπτομέρεια για το πώς να την ακολουθήσουν. Οι γιατροί συχνά (76% των περιπτώσεων στις διαβουλεύσεις) έλεγαν στους ασθενείς να ζητήσουν βοήθεια από κάπου αλλού για υποστήριξη στην απώλεια βάρους, προτείνοντάς τους συχνά να επιστρέψουν για άλλη μια διαβούλευση στο ιατρείο τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όταν οι γιατροί προσέφεραν συγκεκριμένες πληροφορίες, αυτές ήταν συχνά επιστημονικά μη υποστηριζόμενες και απίθανο να οδηγήσουν σε πραγματική απώλεια βάρους. Η αντίληψη ότι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά (“πηγαίνετε πιο συχνά στις σκάλες”) μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους είναι ένας κοινός μύθος και είναι διαδεδομένος ακόμη και στην επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά δεν υποστηρίζεται από την έρευνα. Ένας άλλος κοινός μύθος ήταν ότι οι ασθενείς χρειάζονταν απλώς τη “σωστή νοοτροπία” για να χάσουν βάρος. “Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι οι γιατροί χρειάζονται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μιλούν ευκαιριακά σε ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία για την απώλεια βάρους”, δήλωσε μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Madeleine Tremblett. “Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την ενίσχυση των στιγματιστικών στερεοτύπων και να δώσουν αποτελεσματική βοήθεια στους ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επικίνδυνες οι δίαιτες νηστείας και η παράλειψη γευμάτων

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ξηροί καρποί στην απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΠ: Απαράδεκτα συκοφαντικές και προσβλητικές οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας

ΙΣΠ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών καταδικάζει ομόφωνα τις απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας. 

Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των δυνητικά θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

"Πρόκειται για μια εργασία-ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με την ασθένεια, αλλά παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου".

Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ

Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.