Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Απώλεια Βάρους: Οι Γιατροί δίνουν αναποτελεσματικές συμβουλές σε ασθενείς με παχυσαρκία, διαπιστώνει έρευνα

Απώλεια Βάρους: Οι Γιατροί δίνουν αναποτελεσματικές συμβουλές σε ασθενείς με παχυσαρκία, διαπιστώνει έρευνα

"Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι οι γιατροί χρειάζονται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μιλούν ευκαιριακά σε ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία για την απώλεια βάρους", δήλωσε μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Madeleine Tremblett. "Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την ενίσχυση των στιγματιστικών στερεοτύπων και να δώσουν αποτελεσματική βοήθεια στους ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος".

Απώλεια Βάρους: Μια νέα ερευνητική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στο Family Practice διαπιστώνει ότι όταν οι γιατροί λένε στους ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, οι οδηγίες που δίνουν είναι γενικά ασαφείς, επιφανειακές και συνήθως δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία. Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια και υποτροπιάζουσα πάθηση, αλλά οι γιατροί συχνά δεν έχουν καθοδήγηση σχετικά με το ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες για τους ασθενείς που θα ήθελαν να χάσουν βάρος. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες που λαμβάνουν οι ασθενείς μπορεί να είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν και να εφαρμοστούν. Κακές εμπειρίες αναφέρονται τακτικά από τους ασθενείς, οι οποίοι συχνά θεωρούν αυτές τις συζητήσεις για το βάρος ως δύσκολες. Οι ερευνητές ανέλυσαν 159 ηχογραφήσεις διαβουλεύσεων μεταξύ γενικών ιατρών και ασθενών που ζουν με παχυσαρκία, οι οποίες συλλέχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2013 και 2014. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμβουλές απώλειας βάρους από τους γιατρούς προς τους ασθενείς με παχυσαρκία σπάνια περιλάμβαναν αποτελεσματικές μεθόδους και ως επί το πλείστον συνίσταντο στο να λένε στους ασθενείς απλώς να τρώνε λιγότερο και να είναι πιο δραστήριοι σωματικά. Οι συμβουλές ήταν ως επί το πλείστον γενικές και σπάνια προσαρμοσμένες στις υπάρχουσες γνώσεις και συμπεριφορές των ασθενών, όπως ποιες στρατηγικές είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν για να χάσουν βάρος.

Οι συμβουλές ήταν ως επί το πλείστον (97% των περιπτώσεων στις αναλυθείσες διαβουλεύσεις) αφηρημένες ή γενικές. Η επιφανειακή καθοδήγηση, όπως ένας γιατρός που είπε σε έναν ασθενή να “αλλάξει λίγο τον τρόπο ζωής του”, ήταν συνηθισμένη. Οι γιατροί έδιναν στους ασθενείς πληροφορίες για το πώς να υλοποιήσουν τις συμβουλές τους μόνο στο 20% των διαβουλεύσεων. Ως επί το πλείστον προσέφεραν καθοδήγηση για την απώλεια βάρους χωρίς καμία λεπτομέρεια για το πώς να την ακολουθήσουν. Οι γιατροί συχνά (76% των περιπτώσεων στις διαβουλεύσεις) έλεγαν στους ασθενείς να ζητήσουν βοήθεια από κάπου αλλού για υποστήριξη στην απώλεια βάρους, προτείνοντάς τους συχνά να επιστρέψουν για άλλη μια διαβούλευση στο ιατρείο τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όταν οι γιατροί προσέφεραν συγκεκριμένες πληροφορίες, αυτές ήταν συχνά επιστημονικά μη υποστηριζόμενες και απίθανο να οδηγήσουν σε πραγματική απώλεια βάρους. Η αντίληψη ότι μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά (“πηγαίνετε πιο συχνά στις σκάλες”) μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην απώλεια βάρους είναι ένας κοινός μύθος και είναι διαδεδομένος ακόμη και στην επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά δεν υποστηρίζεται από την έρευνα. Ένας άλλος κοινός μύθος ήταν ότι οι ασθενείς χρειάζονταν απλώς τη “σωστή νοοτροπία” για να χάσουν βάρος. “Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι οι γιατροί χρειάζονται σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για το πώς να μιλούν ευκαιριακά σε ασθενείς που ζουν με παχυσαρκία για την απώλεια βάρους”, δήλωσε μία από τις κύριες συγγραφείς της μελέτης, η Madeleine Tremblett. “Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν την ενίσχυση των στιγματιστικών στερεοτύπων και να δώσουν αποτελεσματική βοήθεια στους ασθενείς που θέλουν να χάσουν βάρος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επικίνδυνες οι δίαιτες νηστείας και η παράλειψη γευμάτων

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης αποτρέπει την ανάκτηση βάρους μετά από δίαιτα

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ξηροί καρποί στην απώλεια βάρους;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ζητά δειγματοληψία του νερού των Χανιών ο ΕΟΔΥ;

ΕΟΔΥ δειγματοληψία: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των θετικών καλλιεργειών κοπράνων για Campylobacter spp στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Οι αξιολογήσεις με αστέρια των νοσοκομείων CMS προσφέρουν περιορισμένο μέτρο χειρουργικής ποιότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ως προς τον κίνδυνο και την αξιοπιστία ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μειώθηκε από 6,80 σε 4,93 τοις εκατό στα νοσοκομεία ενός και πέντε αστέρων, αντίστοιχα, (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 1,86).

Το τακτικό ροχαλητό μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας, προτείνει έρευνα

Εάν αισθάνεστε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούμενα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Ηπατίτιδα Ε: Μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Ηπατίτιδα Ε: Η παρουσία του HEV συσχετίστηκε με κατεστραμμένα σπερματοζωάρια - δυνητικά αλλοιώνοντας τη δομή τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του σπερματικού υγρού.

Η επόμενη πανδημία θα αφορά την μικροβιακή αντοχή

Ηλίας Μόσιαλος: "Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχει επιτροπή για το θέμα, αλλά δεν περιλαμβάνει εκπροσώπους από τον τομέα της Υγείας, παρότι το 30% των δεδομένων προέρχεται από την Υγεία"

Close Icon