Πολιτική Υγείας

Ιατρικές Σχολές: Γιατί οι φοιτητές ιατρικής παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τη διατροφική εκπαίδευση

Ιατρικές Σχολές: Γιατί οι φοιτητές ιατρικής παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τη διατροφική εκπαίδευση

"Οι δυνατότητες της εκμάθησης να μαγειρεύουμε, να κινούμαστε, να τρώμε και να σκεφτόμαστε πιο υγιεινά μπορούν και θα αλλάξουν τις συμπεριφορές, τα κλινικά αποτελέσματα και το κόστος της περίθαλψης για όλους", δήλωσε ο Eisenberg.

Ιατρικές Σχολές: Η διατροφική εκπαίδευση είναι το νέο επίκεντρο καθώς το μάθημα μαγειρικής ιατρικής του Στάνφορντ εμπνέει τους αυριανούς γιατρούς Οι γιατροί δεν είναι οι μόνοι που φορούν λευκές ρόμπες. Αλλά ένας γιατρός προσπαθεί να δείξει ότι η παραδοσιακή λευκή ιατρική ενδυμασία μπορεί να κάνει έξτρα υπηρεσία στην κουζίνα. Καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά, μια γιατρός του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, η Δρ Μισέλ Χάουζερ, εμπνέει από νωρίς τους φοιτητές ιατρικής να μάθουν πώς να τρώνε καλύτερα, διδάσκοντάς τους πώς να μαγειρεύουν με ένα πρόγραμμα σπουδών στην ιατρική σχολή που παρουσιάζεται πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

“Η διατροφική εκπαίδευση αποτελεί μια κρίσιμη χαμένη ευκαιρία στην ιατρική εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε η Hauser, η οποία είναι πιστοποιημένη στην εσωτερική ιατρική και στην ιατρική του τρόπου ζωής, στο Fox News Digital.

Υπάρχει “ανάγκη να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες για να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τους ασθενείς για να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες”, δήλωσε η Δρ Μισέλ Χάουζερ.

“Ο τομέας της CM μαγειρικής ιατρικής προέκυψε για να καλύψει ένα κενό μεταξύ της διατροφής όπως διδάσκεται (ή δεν διδάσκεται) στα περισσότερα προγράμματα κατάρτισης επαγγελματιών υγείας”, πρόσθεσε η ίδια.

Η ίδια δήλωσε ότι υπάρχει “ανάγκη να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες για να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με τους ασθενείς για να τους βοηθήσουμε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους για την υγεία τους και να βελτιώσουν τη μακροζωία, την ευεξία και την απόδοση”.

Η Hauser, η οποία εκπαιδεύτηκε στο διάσημο εστιατόριο Chez Panisse στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, είναι διευθύντρια της ιατρικής παχυσαρκίας του Ιατρικού Προγράμματος Απώλειας Βάρους στο Κέντρο Διαβίωσης και Διαχείρισης Βάρους του Στάνφορντ.

Το πρόγραμμα σπουδών “δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει την παραδοσιακή υγειονομική περίθαλψη, αλλά, μάλλον, να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία στα οποία μπορούν να βασιστούν οι επαγγελματίες υγείας”, σημείωσε η Hauser σε πρόσφατο δελτίο τύπου.

“Στις ΗΠΑ, η σύσταση είναι το 0,6% των συνολικών μέσων ωρών διδασκαλίας στην ιατρική σχολή να επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή – και οι περισσότερες σχολές εξακολουθούν να υπολείπονται”, δήλωσε στο Fox News Digital.

“Έχω διαπιστώσει ότι, ως γιατρός, το να λες απλώς στους ασθενείς να τρώνε πιο υγιεινά ως τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών δεν είναι σούπερ αποτελεσματικό”.

Αλλά μόνο το 25% των ιατρικών σχολών έχουν ένα ειδικό μάθημα διατροφής.

“Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η διατροφή είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα στις ΗΠΑ”, δήλωσε η ίδια.

“Συνδέεται με 11 εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο ετησίως”.

Μια ποικιλία από φρέσκα υγιεινά βιολογικά φρούτα και λαχανικά στο τραπέζι. “Είναι εύκολο να κάνεις τους ανθρώπους να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες όταν μιλάς για τη νοστιμιά κάποιου πράγματος”, δήλωσε η Δρ Michelle Hausner Η Hauser σημείωσε επίσης ότι τα περισσότερα από τα μαθήματα διατροφής που υπάρχουν επικεντρώνονται σε πράγματα που είναι απίθανο να αλλάξουν τις διατροφικές συμπεριφορές.

“Έχω διαπιστώσει ότι, ως γιατρός, το να λες απλώς στους ασθενείς να τρώνε πιο υγιεινά ως έναν τρόπο αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών δεν είναι σούπερ αποτελεσματικό”, δήλωσε η Hauser σε δελτίο τύπου.

“Αλλά είναι εύκολο να κάνεις τους ανθρώπους να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες όταν μιλάς για τη νοστιμιά κάποιου πράγματος – ίσως να επισημαίνεις μια νέα συνταγή ή ένα νέο εστιατόριο και πόσο καλή γεύση έχει”.

Αν το φαγητό είναι “απαίσιο, δεν πρόκειται να εγγραφούμε σε άλλο μάθημα υγιεινής μαγειρικής”, είπαν οι μαθητές στη Δρα Χάουζερ.

Τώρα διδάσκει το μάθημα στο Στάνφορντ τα τελευταία πέντε χρόνια, αφού εμπνεύστηκε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι κατά τη διάρκεια των κολεγιακών της χρόνων.

“Όταν ήμουν προπτυχιακή φοιτήτρια και συνέχιζα τις προ-ϊατρικές μου σπουδές, είχα ήδη εκπαιδευτεί ως σεφ και έπρεπε να εργάζομαι με πλήρες ωράριο για να μπορέσω να σπουδάσω”, δήλωσε σε δελτίο Τύπου.

“Κατέληξα να διευθύνω μια σχολή μαγειρικής”.

Οι μαθητές άρχισαν να ρωτούν τη Dr. Hauser πώς θα μπορούσαν να τρώνε διαφορετικά για να βελτιώσουν την υγεία τους.

Όταν οι άνθρωποι στην τάξη άρχισαν να τη ρωτούν πώς θα μπορούσαν να τρώνε διαφορετικά για να βελτιώσουν την υγεία τους – όπως να μειώσουν τη χοληστερόλη τους ή να βοηθήσουν το σημαντικό τους πρόσωπο να ελέγξει καλύτερα τον διαβήτη του ατόμου – άρχισε “να μαθαίνει περισσότερα για τη διατροφή και να τα εφαρμόζει στα μαθήματα μαγειρικής μου”.

Έτσι ξεκίνησε ένα μάθημα υγιεινής μαγειρικής.

Η μαγειρική ιατρική, είπε, “αντιμετωπίζει την πτυχή της διατροφικής εκπαίδευσης με μεγαλύτερη συνάφεια με το μέσο άτομο που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με το τι να τρώει σε καθημερινή βάση”, δήλωσε στο Fox News Digital.

Αρχικά, κάποιοι άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί.

Έτσι, έδειξε στους μαθητές της ότι έκανε πράξη αυτό που δίδασκε – τρώγοντας τις συνταγές που δίδασκε στο σπίτι, ώστε “να ξέρουν ότι δεν θα έτρωγα κάτι αν δεν ήταν καλό”.

“Αν είναι απαίσιο, δεν πρόκειται να εγγραφούμε σε άλλο μάθημα υγιεινής μαγειρικής”, είπε ότι της είπαν οι μαθητές της.

Η γιατρός θα ρωτούσε τους άλλους: “Γιατί δεν μιλάμε στους ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις για το τι τρώνε;”.

Αλλά καθώς η φήμη εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα – η τάξη σύντομα είχε λίστα αναμονής.

Στη συνέχεια πήρε αυτές τις εμπειρίες μαζί της στην ιατρική σχολή.

Ωστόσο, ενώ φοιτούσε στην ιατρική σχολή, παρατήρησε ότι οι γιατροί δεν ενσωμάτωναν τη διατροφή στις συζητήσεις τους με τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν από τη γνώση του πώς οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις ιατρικές τους παθήσεις.

“Ρωτούσα τους επιμελητές μου (τους γιατρούς που επιβλέπουν τους φοιτητές ιατρικής): “Γιατί δεν μιλάμε στους ανθρώπους με καρδιακές παθήσεις για το τι τρώνε;” ή “Γιατί δεν μιλάμε στους ανθρώπους με διαβήτη για τη διατροφή τους, παρά μόνο για τις συνταγές;”” δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Σημείωσε ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν έχουν τον χρόνο να κάνουν αυτές τις ουσιαστικές συζητήσεις για τις διατροφικές συνήθειες.

Ή, απλά παραιτούνται από το γεγονός ότι “κανείς δεν αλλάζει τη διατροφή του ούτως ή άλλως και ότι είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε μόνο στα φάρμακα”.

Ένας γιατρός επεσήμανε ότι πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν έχουν τον χρόνο να κάνουν ουσιαστικές συζητήσεις με τους ασθενείς για τις διατροφικές συνήθειες.

Αντ’ αυτού, τείνουν να “επικεντρώνονται” μόνο στα φάρμακα.

“Με έκανε να σκεφτώ: “Λοιπόν, ίσως απλά προσεγγίζουμε το θέμα της υγιεινής διατροφής με τους ασθενείς με λάθος τρόπο”, δήλωσε η Hauser.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα λαχανικά τους κάνουν καλό”, δήλωσε στο Fox News Digital.

Αλλά μόνο ένας στους 10 ανθρώπους τρώει τον συνιστώμενο αριθμό μερίδων κάθε μέρα, είπε.

“Τα κοινά εμπόδια που στέκονται εμπόδιο είναι το κόστος, η έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων για την επιλογή και την προετοιμασία υγιεινών συστατικών, ο χρόνος και η κοινωνικοποίηση ότι τα τρόφιμα μπορεί να είναι υγιεινά ή νόστιμα, αλλά όχι και τα δύο”, δήλωσε η Hauser στο Fox News Digital.

Η μαγειρική ιατρική είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την καταπολέμηση αυτών των βασικών εμποδίων στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς, διδάσκοντας στους ανθρώπους ότι τα υγιεινά τρόφιμα μπορούν να είναι νόστιμα, γρήγορα και φθηνά, αν ένα άτομο ξέρει πώς να μαγειρεύει και να σχεδιάζει γεύματα, σημείωσε.

“Η δυνατότητα να μάθουμε να μαγειρεύουμε, να κινούμαστε, να τρώμε και να σκεφτόμαστε πιο υγιεινά μπορεί και θα αλλάξει τις συμπεριφορές, τα κλινικά αποτελέσματα και το κόστος περίθαλψης για όλους”, δήλωσε ένας γιατρός στο Fox News Digital.

Η ίδια ήθελε να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση.

Έτσι, συνεργάστηκε με ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού της ιατρικής σχολής για να ξεκινήσει το πρώτο συνέδριο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για τη μαγειρική ιατρική – “το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα”.

Ονομάζεται Healthy Kitchens, Healthy Lives (Υγιείς Κουζίνες, Υγιείς Ζωές)

“Είναι άλλο πράγμα να σου λένε: “Πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και να ασκείσαι περισσότερο” – μια στρατηγική που πλέον αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι πολύ αποτελεσματική”, δήλωσε ο δρ David Miles Eisenberg, διευθυντής μαγειρικής διατροφής και αναπληρωτής καθηγητής διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ.

Είναι επίσης συνιδρυτής του συνεδρίου Healthy Kitchens, Healthy Lives (Υγιείς κουζίνες, υγιείς ζωές).

Το συνέδριο έχει διεπιστημονικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει δύο ειδικότητες που φορούν λευκές ρόμπες – σεφ και επαγγελματίες υγείας για να διδάξουν πώς η μαγειρική μπορεί να βελτιώσει τις διατροφικές συνήθειες.

Και τον ερχόμενο Φεβρουάριο το σεμινάριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη Σχολή T. H. Chan του Χάρβαρντ και τη CIA -όπως λέμε, το Ινστιτούτο Μαγειρικής της Αμερικής- θα γίνει στη Νάπα της Καλιφόρνια.

“Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να σε φέρνουν σε μια “Κουζίνα Διδασκαλίας”, να σε παίρνουν από το χέρι και να σου παρέχουν εκπαίδευση”, δήλωσε στο Fox News Digital.

Όσοι παρακολουθήσουν το συνέδριο θα μάθουν “ποιες τροφές πρέπει να τρώνε περισσότερο, λιγότερο και γιατί”.

Σημειώνει ότι το συνέδριο διδάσκει επίσης “πώς να μαγειρεύουν με εύκολα προσβάσιμα υλικά ολικής αλέσεως και να φτιάχνουν υγιεινές αλλά νόστιμες, προσιτές, εύκολες στην παρασκευή (και βιώσιμες) συνταγές και γεύματα”.

Τονίζει επίσης τη σημασία της τακτικής άσκησης, αλλά υπενθυμίζει “πόσο κρίσιμο είναι να τρώμε και να ζούμε με γνώμονα τον νου” και παρέχει χρήσιμες συμβουλές για το πώς να αλλάξουμε συνήθειες που είναι αντιπαραγωγικές.

Ο ίδιος δήλωσε στο Fox News Digital για ένα άλλο επερχόμενο συνέδριο τον Οκτώβριο.

Σε αυτό θα παρουσιαστεί πώς η μαγειρική ιατρική ενσωματώνεται σήμερα σε πολλούς χώρους στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.

Ονομάζεται Συνέδριο Έρευνας στην Διδασκαλία Κουζίνας Teaching Kitchen Research Conference (tkresearchconference.org) και χρηματοδοτείται από το Χάρβαρντ και το Teaching Kitchen Collaborative. Συγχρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

“Οι δυνατότητες της εκμάθησης να μαγειρεύουμε, να κινούμαστε, να τρώμε και να σκεφτόμαστε πιο υγιεινά μπορούν και θα αλλάξουν τις συμπεριφορές, τα κλινικά αποτελέσματα και το κόστος της περίθαλψης για όλους”, δήλωσε ο Eisenberg.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Ακολουθούν διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Κατάλληλες δίαιτες για την Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα ΣΚΠ η Wahls και η Swank

διατροφή υγεία: Έτσι θα αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής σας

Παγκόσμια ημέρα διατροφής: Υπάρχει λύση στην παχυσαρκία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χαρδαλιάς: Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 6 εκατ. ευρώ για τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Περιφέρειας Αττικής

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Χαρδαλιάς, εντός του 2024 αναμένεται νέα πρόσκληση για περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση του ιατρικού εξοπλισμού και των άλλων νοσοκομείων της Αττικής.

ΝΙΜΤΣ - Παραχώρηση 50 κλινών νοσηλείας στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της Covid-19

Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι κείμενες διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/ 3.12.2021 (Β΄ 5821) κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες

Ο κ. Γεωργιάδης είχε διμερείς συναντήσεις με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. κ. Στέλλα Κυριακίδου και με τον Υπουργό Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Διαμανό.

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.