Επιστημονικά Νέα

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος στα παχύσαρκα παιδιά;

Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος στα παχύσαρκα παιδιά;
Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία να αντισταθούν στο φαγητό, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος τους λειτουργεί σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο. Από την μελέτη διαπιστώθηκε πως οι μυρωδιές των τροφίμων […]

Τα παχύσαρκα παιδιά μπορεί να έχουν δυσκολία να αντισταθούν στο φαγητό, λόγω του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος τους λειτουργεί σε σχέση με τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής στο Σικάγο.

Από την μελέτη διαπιστώθηκε πως οι μυρωδιές των τροφίμων ενεργοποιούν τα τμήματα του εγκεφάλου στα παχύσαρκα παιδιά, που σχετίζονται με την παρορμητική συμπεριφορά και την ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες σκέψεις και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Αυτό δεν συνέβη σε παιδιά με υγιές βάρος, όπως ανέφεραν οι ερευνητές.

Η επιστημονική ομάδα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Federico Gomez της Πόλης του Μεξικό χρησιμοποίησε δύο είδη μαγνητικής τομογραφίας για να συγκρίνει τα απεικονιστικά αποτελέσματα 30 παιδιών μεταξύ 6 και 10 χρόνων. Τα μισά παιδιά είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 19-24, δηλαδή είχαν φυσιολογικό βάρος και τα άλλα μισά είχαν ΔΜΣ 30 και άνω, δηλαδή ήταν παχύσαρκα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τα παιδιά μύριζαν σοκολάτα, κρεμμύδια και αραιωμένη ακετόνη (συστατικό του ασετόν). Όταν τα παχύσαρκα παιδιά μύριζαν σοκολάτα ή κρεμμύδια, καταγραφόταν δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου τους που εμπλέκεται στις παρορμητικές αποφάσεις, κάτι που δεν παρατηρήθηκε στο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την παρόρμηση για φαγητό.

Όταν τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος μύριζαν τροφές, καταγράφηκε δραστηριότητα στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ρύθμιση της απόλαυσης, τον προγραμματισμό και την συναισθηματική επεξεργασία ή την μνήμη.

Επίσης, οι εγκεφαλικές αντιδράσεις στα παχύσαρκα παιδιά ήταν μεγαλύτερες όταν μύριζαν σοκολάτα και κρεμμύδια, συγκριτικά με τις αντιδράσεις των φυσιολογικών παιδιών. Τέλος, όταν τα παχύσαρκα παιδιά μύρισαν ακετόνη, ενεργοποιήθηκαν εγκεφαλικά τμήματα που σχετίζονται με τις αναμνήσεις και την αξιολόγηση του κινδύνου.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων παιδιών λειτουργεί διαφορετικά και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παχυσαρκία δεν προκαλείται από την έλλειψη βούλησης ελέγχου της τροφής. Υπάρχουν βιολογικές διαδικασίες που συντελούν στην θερμιδική ανισορροπία» υπογράμμισαν οι ερευνητές.