Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πώς η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων συνδέεται με χειρότερη φροντίδα ασθενών;

Πώς η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων συνδέεται με χειρότερη φροντίδα ασθενών;

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού, τους περιορισμένους προϋπολογισμούς και τις αντηχήσεις της πανδημίας COVID-19.

Μια νέα ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα νοσοκομεία που ιδιωτικοποιούνται συνήθως παρέχουν φροντίδα χειρότερης ποιότητας μετά τη μετατροπή από τη δημόσια ιδιοκτησία. Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δημοσιεύτηκε σήμερα στο The Lancet Public Health.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Benjamin Goodair, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: “Αυτή η ανασκόπηση αμφισβητεί τις δικαιολογίες για την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιστημονική υποστήριξη για την ιδιωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης είναι αδύναμη. Η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων μπορεί να μειώσει το κόστος, αλλά το κάνει σε βάρος της ποιότητας της περίθαλψης».

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση βασισμένη σε στοιχεία από 13 διαχρονικές μελέτες, που καλύπτουν μια σειρά από χώρες υψηλού εισοδήματος. Κάθε μελέτη αξιολόγησε την ποιότητα των μέτρων υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς πριν και μετά την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, είτε σε νοσοκομειακό είτε σε περιφερειακό επίπεδο. Οι μελέτες περιελάμβαναν μετρούμενους δείκτες ποιότητας περίθαλψης που περιελάμβαναν τα επίπεδα στελέχωσης, το μείγμα ασθενών ανά τύπο ασφάλισης, τον αριθμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον φόρτο εργασίας για τους γιατρούς και τα αποτελέσματα υγείας για τους ασθενείς, όπως νοσηλεία που μπορούν να αποφευχθούν.

Οι αυξήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις αντιστοιχούσαν γενικά με χειρότερη ποιότητα περίθαλψης, χωρίς να συμπεριληφθούν μελέτες στην ανασκόπηση που να βρήκαν αναμφισβήτητα θετικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας. Επιπλέον, τα νοσοκομεία που μετατρέπονταν από δημόσιο σε ιδιωτικό καθεστώς ιδιοκτησίας έτειναν να αποκομίζουν υψηλότερα κέρδη. Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως με τη μείωση του επιπέδου του προσωπικού και τη μείωση του ποσοστού των ασθενών με περιορισμένη ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Η ιδιωτικοποίηση αντιστοιχούσε γενικά με λιγότερο απασχολούμενο προσωπικό καθαριότητας ανά ασθενή και υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων ασθενών, και σε ορισμένες μελέτες, τα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων αντιστοιχούσαν με υψηλότερα ποσοστά θανάτων που μπορούσαν να αποφευχθούν. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. στην Κροατία), η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε ορισμένα οφέλη για την πρόσβαση των ασθενών, μέσω πιο ακριβών ραντεβού και νέων μέσων παροχής φροντίδας, όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις εκτός ωραρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αμφισβητούν τη θεωρία ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης μέσω αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά και επιτρέποντας μια πιο ευέλικτη και με επίκεντρο τον ασθενή προσέγγιση. Πλέον απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης σε άλλες πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών κοινότητας, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ασθενοφόρων.


Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Aaron Reeves, από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό πίεση από τη γήρανση του πληθυσμού, τους περιορισμένους προϋπολογισμούς και τις αντηχήσεις της πανδημίας COVID-19 και οι κυβερνήσεις ενδέχεται να κοιτάξουν τις ιδιωτικοποιήσεις ως μια ενιαία, απλή λύση στις πιέσεις. Υπάρχει, ωστόσο, ο κίνδυνος η αναζήτηση βραχυπρόθεσμων μειώσεων να αποβεί σε βάρος των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων, καθώς η εξωτερική ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα δεν φαίνεται να προσφέρει και τα δύο καλύτερα φροντίδα και φθηνότερη φροντίδα».

Οι χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση ήταν ο Καναδάς, η Κροατία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Νότια Κορέα, η Σουηδία και οι Η.Π.Α.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι συνέπειες των εντολών για τα εμβόλια covid πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε μελλοντική πολιτική για πανδημία

ΠΟΥ: Πολιτική εγγραφή και ζωτικής σημασίας στατιστικές

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα;

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Close Icon