Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πονοκέφαλος: Ποιοι είναι οι 7 τύποι πονοκέφαλου και πώς αντιμετωπίζονται;

Πονοκέφαλος: Ποιοι είναι οι 7 τύποι πονοκέφαλου και πώς αντιμετωπίζονται;

Πονοκέφαλος: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων με διάφορα συμπτώματα, επίπεδα σοβαρότητας και επιλογές θεραπείας.

Όλοι έχουμε βιώσει πονοκέφαλο κάποια στιγμή στη ζωή μας. Οι πονοκέφαλοι είναι συνηθισμένοι και κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον πόνο, την ευαισθησία ή τον πόνο στο κεφάλι. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων με διάφορα συμπτώματα, επίπεδα σοβαρότητας και επιλογές θεραπείας. Είναι όμως ο πονοκέφαλος σας απλώς ένας παροδικός πόνος ή ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής πάθησης;

1. Πονοκέφαλος Έντασης

Οι πονοκέφαλοι έντασης είναι ένας κοινός πονοκέφαλος που προκαλείται συχνά από το στρες. Ο πόνος μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των ατόμων, αλλά συνήθως γίνεται αισθητός σε όλο το σώμα ως μια θαμπή αίσθηση πόνου. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ευαισθησία ή πόνος γύρω από τους μύες του λαιμού, του μετώπου ή των ώμων σας. Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι έντασης μπορούν να αντιμετωπιστούν με παυσίπονα χωρίς συνταγή (OTC) για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

2. Πονοκέφαλοι κόλπων

Οι πονοκέφαλοι κόλπων εμφανίζονται όταν η κοιλότητα του κόλπου έχει φλεγμονή από αλλεργίες, ασθένειες ή ξηρό καιρό, λέει το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας (AMF). Σχετίζονται με βαθύ και επίμονο πόνο στα ζυγωματικά, στο μέτωπο ή στη γέφυρα της μύτης. Ο πόνος συχνά αυξάνεται με ξαφνικές κινήσεις του κεφαλιού και εμφανίζεται με άλλα συμπτώματα του κόλπου, όπως ρινική έκκριση, πυρετός και πρήξιμο του προσώπου.

Οι πονοκέφαλοι κόλπων αντιμετωπίζονται με την αραίωση της συσσώρευσης βλέννας που προκαλεί πίεση στους κόλπους. Τα OTC αποσυμφορητικά και αντιισταμινικά και τα συνταγογραφούμενα ρινικά στεροειδή σπρέι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ένας πονοκέφαλος κόλπων μπορεί να είναι σύμπτωμα λοίμωξης κόλπων, η οποία μπορεί να απαιτεί συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης και να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο και άλλα συμπτώματα.

3. Πονοκέφαλοι καταπόνησης

Οι πονοκέφαλοι καταπόνησης μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά από περιόδους έντονης σωματικής δραστηριότητας. Το τρέξιμο, η άρση βαρών και η σεξουαλική επαφή είναι κοινά ερεθίσματα για πονοκεφάλους καταπόνησης. Αυτοί οι βραχύβιοι, παλλόμενοι πονοκέφαλοι μπορούν να εμφανιστούν και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας και αντιμετωπίζονται εύκολα με OTC αναλγητικά και μελατονίνη.

4. Ημικρανίες

Για το 12 τοις εκατό των Αμερικανών, οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι ανίκανοι και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό, εξουθενωτικό πόνο που διαταράσσει την καθημερινή ζωή. Οι ημικρανίες σχετίζονται με συσπάσεις αιμοφόρων αγγείων και άλλες εγκεφαλικές αλλαγές και συχνά προκαλούνται από περιβαλλοντικές ή καιρικές αλλαγές, άγχος ή στέρηση ύπνου. Μπορούν να διαρκέσουν μόλις 30 λεπτά ή έως και αρκετές ημέρες.

Σε αντίθεση με τους τυπικούς πονοκεφάλους, οι ημικρανίες μπορεί να προκαλέσουν παλλόμενο πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, ζάλη, ναυτία ή έμετο, κόπωση και ευαισθησία στο φως, τον θόρυβο ή τη μυρωδιά. Οι ημικρανίες μπορεί να προηγούνται από οπτικές διαταραχές, όπως φωτοστέφανα, φώτα που αναβοσβήνουν, γραμμές ζιγκ-ζαγκ ή τυφλά σημεία.

Συνήθως, τα OTC αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στον πόνο της ημικρανίας. Για τους χρόνιους πάσχοντες από ημικρανία, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή και αλλάζουν τις βιοχημικές οδούς.

5. Πονοκέφαλοι ορμονών

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν συχνά πονοκεφάλους που συνδέονται με ορμονικές διακυμάνσεις. Η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και τα ορμονικά αντισυλληπτικά επηρεάζουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, προκαλώντας πονοκεφάλους. Υπολογίζεται ότι περίπου το 60 τοις εκατό των γυναικών με ημικρανίες αντιμετωπίζουν επίσης εμμηνορροϊκές ημικρανίες – πονοκεφάλους που σχετίζονται με οποιοδήποτε μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου, λέει η κλινική του Κλίβελαντ.

Τα OTC αναλγητικά, μαζί με τεχνικές χαλάρωσης, γιόγκα, βελονισμό και τροποποίηση διατροφής, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση ή στην πρόληψη των ορμονικών πονοκεφάλων.

6. Ομαδική κεφαλαλγία

Σύμφωνα με το AMF, η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μια σπάνια διαταραχή κεφαλαλγίας που αποτελείται από έντονο καυστικό ή διαπεραστικό πόνο γύρω ή πίσω από το ένα μάτι ή την πλευρά του προσώπου, συχνά με πρήξιμο του προσώπου, έξαψη, εφίδρωση, ρινική συμφόρηση, πτώση βλεφάρων και μάτι δακρύρροια που εμφανίζεται στην ίδια πλευρά με τον πονοκέφαλο.

Τρεις φορές συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, τα άτομα που υποφέρουν από τέτοιους πονοκεφάλους εμφανίζουν έντονο πόνο που διαρκεί από 15 έως 180 λεπτά, που εμφανίζεται έως και οκτώ φορές την ημέρα για τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Ένας αθροιστικός πονοκέφαλος μπορεί να αντιμετωπιστεί με οξεία και προληπτική φαρμακευτική αγωγή όπως οξυγονοθεραπεία, ενέσεις στεροειδών, από του στόματος στεροειδή (κοινώς πρεδνιζόνη) και μελατονίνη.

7. Υπέρταση Πονοκέφαλοι

Ένας πονοκέφαλος υπέρτασης εμφανίζεται όταν η αρτηριακή σας πίεση γίνεται εξαιρετικά υψηλή — πάνω από 180/110. Αυτοί οι πονοκέφαλοι συχνά έχουν μια παλλόμενη ποιότητα και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας και συνοδεύονται από αλλαγές στην όραση, πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ρινορραγίες. Εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε πονοκέφαλο υπέρτασης, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Ένας πονοκέφαλος υπέρτασης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Όταν έχετε έναν δυνατό πονοκέφαλο, είναι εύκολο να ανησυχείτε. Να είστε βέβαιοι, πολλοί τύποι πονοκεφάλων είναι επεισοδιακά και θα υποχωρήσουν μέσα σε μια μέρα. Ωστόσο, επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πονοκέφαλο που διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες, αυξάνεται σε ένταση ή εμφανίζεται σε τακτική βάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο επιπολασμός της ημικρανίας αυξάνεται παγκοσμίως

Γιατί πρέπει να κάνετε πιο συχνά σεξ;

Άσκηση: 2 παρεμβάσεις ανακουφίζουν τον οξύ πόνο της σπονδυλικής στήλης

Οδηγός επιβίωσης για να μείνετε μακριά από αλλεργίες και αυτές τις γιορτές

Πώς ο πονοκέφαλος μπορεί να συνδυάζεται με την ξηροφθαλμία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπάνια δερματική πάθηση στα βρέφη

Σύνδρομο Λάινερ: Η νόσος του Leiner, επίσης γνωστή ως σύνδρομο Leiner ή erythroderma desquamativum, είναι μια σπάνια και σοβαρή μορφή βρεφικής σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Επηρεάζει κυρίως τα βρέφη

Κατανόηση μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που ονομάζεται και το σύνδρομο που το συνοδεύει

Νόσος Alpers: Η νόσος Alpers, ή σύνδρομο Alpers-Huttenlocher, είναι μια καταστροφική και σπάνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως βρέφη και μικρά παιδιά. Ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών γνωστών ως σύνδρομα εξάντλησης του μιτοχονδριακού DNA

Κατανόηση της διαταραχής αποπροσωποποίησης με τα συμπτώματα, τις αιτίες και την θεραπεία

Αποπροσωποποίηση: Η διαταραχή αποπροσωποποίησης (DPD) είναι μια διασπαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα αισθήματα αποκόλλησης από τις δικές του σκέψεις, συναισθήματα και αισθήσεις

Close Icon