Επιστημονικά Νέα

Ποιότητα ύπνου: Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

ADMAN

Οι περισσότερες έρευνες που εξετάζουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη ζωή έχουν επικεντρωθεί στο πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα υγείας σε ευρεία κλίμακα. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να έχει ισχυρή επιρροή στις θεμελιώδεις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες—συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς συμπεριφορικών, ψυχολογικών και φυσιολογικών αποτελεσμάτων που είναι απαραίτητα για την ευημερία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 20 Μαΐου στο περιοδικό One Earth, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο του ανθρώπου σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα λέει ότι τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι μέχρι το έτος 2099, οι μη βέλτιστες θερμοκρασίες μπορεί να διαβρώσουν 50 έως 58 ώρες ύπνου ανά άτομο ανά έτος. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι η επίδραση της θερμοκρασίας στην απώλεια ύπνου είναι σημαντικά μεγαλύτερη για τους κατοίκους από χώρες χαμηλότερου εισοδήματος, καθώς και για τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες. «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι ο ύπνος – μια βασική διαδικασία αποκατάστασης αναπόσπαστο για την ανθρώπινη υγεία και παραγωγικότητα – μπορεί να υποβαθμιστεί από τις υψηλότερες θερμοκρασίες», λέει ο πρώτος συγγραφέας Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. “Προκειμένου να λάβουμε ενημερωμένες αποφάσεις για την πολιτική για το κλίμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη καλύτερα το πλήρες φάσμα των πιθανών μελλοντικών επιπτώσεων στο κλίμα που εκτείνονται από τις σημερινές κοινωνικές επιλογές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου”.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι ζεστές μέρες αυξάνουν τους θανάτους και τις νοσηλείες και επιδεινώνουν την ανθρώπινη απόδοση, ωστόσο οι βιολογικοί και συμπεριφορικοί μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από αυτές τις επιπτώσεις δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί. Πρόσφατα αυτοαναφερόμενα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες υποδηλώνουν ότι η υποκειμενική ποιότητα ύπνου μειώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα, αλλά το πώς οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν τις αλλαγές στα αντικειμενικά αποτελέσματα ύπνου σε άτομα που ζουν σε διάφορα παγκόσμια κλίματα παραμένει ασαφές. “Σε αυτή τη μελέτη, παρέχουμε τα πρώτα στοιχεία πλανητικής κλίμακας ότι οι θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες διαβρώνουν τον ανθρώπινο ύπνο”, λέει ο Minor. “Δείχνουμε ότι αυτή η διάβρωση συμβαίνει κυρίως καθυστερώντας όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και προχωρώντας όταν ξυπνούν κατά τη διάρκεια της ζέστης”.

Για τη διεξαγωγή αυτής της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα παγκόσμια δεδομένα ύπνου που συλλέχθηκαν από βραχιολάκια παρακολούθησης ύπνου που βασίζονται σε επιταχυνσιόμετρο. Τα δεδομένα περιελάμβαναν 7 εκατομμύρια αρχεία νυχτερινού ύπνου από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Τα μέτρα από τον τύπο των περικάρπιων που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη μελέτη είχαν προηγουμένως αποδειχθεί ότι ευθυγραμμίζονται με ανεξάρτητα μέτρα εγρήγορσης και ύπνου. Η μελέτη έδειξε ότι τις πολύ ζεστές νύχτες (πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου ή 86 βαθμούς Φαρενάιτ), ο  ύπνος μειώνεται κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 14 λεπτά. Η πιθανότητα να κοιμηθείς λιγότερο από επτά ώρες αυξάνεται επίσης καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες.

“Το σώμα μας είναι πολύ προσαρμοσμένο για να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, κάτι από το οποίο εξαρτάται η ζωή μας”, λέει η Minor. “Ωστόσο κάθε βράδυ κάνουν κάτι αξιοσημείωτο χωρίς οι περισσότεροι από εμάς να το γνωρίζουμε συνειδητά – ρίχνουν θερμότητα από τον πυρήνα μας στο περιβάλλον περιβάλλον διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία μας και αυξάνοντας τη ροή του αίματος στα χέρια και τα πόδια μας”. Προσθέτει ότι για να μπορεί το σώμα μας να μεταφέρει θερμότητα, το περιβάλλον περιβάλλον πρέπει να είναι πιο δροσερό από εμάς. Πρώιμες ελεγχόμενες μελέτες σε εργαστήρια ύπνου διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα κοιμούνται χειρότερα όταν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ ζεστή ή πολύ κρύα. Αλλά αυτή η έρευνα περιορίστηκε από το πώς ενεργούν οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο: τροποποιούν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος ύπνου τους για να είναι πιο άνετα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς ο ύπνος βοηθά στην επεξεργασία των συναισθημάτων;

Ο ποιοτικός ύπνος είναι κλειδί για την απώλεια βάρους

Πώς να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι

Πώς επηρεάζει η στέρηση ύπνου την υγεία των ματιών -Μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν σωστά τα επίπεδα μέθης τους

Αλκοόλ μελέτη: Ένας στους τέσσερις Αυστραλούς αναφέρει ότι καταναλώνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μία μόνο περίπτωση, τουλάχιστον κάθε μήνα, ποσοστό κατανάλωσης που συνδέεται άμεσα με οξείες βλάβες που σχετίζονται με το αλκοόλ. 

Μειώστε το άγχος σας καθώς μεγαλώνετε

Προσδόκιμο ζωής: Ο αριθμός των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων και η αντιδραστικότητα των ανθρώπων στους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μειώνεται καθώς γερνάμε, αναφέρει μια νέα μελέτη.

Ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"

MIT: Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων περιέχει εκατομμύρια "σιωπηλές συνάψεις"—ανώριμες συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που παραμένουν ανενεργές μέχρι να στρατολογηθούν για να βοηθήσουν στο σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Ο τραυματισμός στη μήτρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης

Έρευνα: Η παρακολούθηση παιδιών που εκτίθενται σε μητρικό τραυματισμό στη μήτρα μπορεί να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση δυσμενών νευροαναπτυξιακών εκβάσεων και επομένως στην παροχή της βέλτιστης διαχείρισης και της απαραίτητης υποστήριξης

Σε ορισμένες περιπτώσεις το έμβρυο βοηθά στην αποκατάσταση ενός σπασμένου αμνιακού σάκου

"Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το αμνίον έχει υψηλό δυναμικό αναγέννησης μέσω της μεσεγχυματικής μετατροπής (ΕΜΤ) των επιθηλιακών κυττάρων του αμνίου και ότι τα εμβρυϊκά μακροφάγα είναι σημαντικά στη διαμεσολάβηση αυτής της διαδικασίας αποκατάστασης τραυμάτων", υποστήριξε ο Kawamura και η ομάδα του Κιότο. Υποθέτουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενημερώσουν την έρευνα για θεραπείες για τις ρήξεις της μεμβράνης για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού.